Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Iranul spune că i-a împărtășit Irakului informații despre Mossad

linkedin.com
razboi israel

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:

 

UPDATE 17 ianuarie, ora 20.08: Rebelii houthi anunță că vor continua atacurile în Marea Roșie, în pofida desemnării lor de către SUA drept grupare teroristă

Desemnarea de către SUA a luptătorilor houthi din Yemen drept grupare teroristă nu le va afecta operațiunile de a împiedica navele israeliene sau navele care se îndreaptă spre Israel să traverseze Marea Roșie, Marea Arabiei și Strâmtoarea Bab al-Mandab, a declarat miercuri pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupării houthi, Mohammed Abdulsalam. Administrația Biden a repus, miercuri, miliția houthi, aliniată Iranului, pe o listă a grupărilor teroriste, au declarat oficialii americani, aceasta fiind cea mai recentă încercare a Washingtonului de a opri atacurile luptătorilor houthi asupra transporturilor internaționale. Luptătorii houthi spun că atacurile asupra navelor sunt în semn de protest față de bombardarea Fâșiei Gaza de către Israel.

content-image

UPDATE 17 ianuarie, ora 20.00: Tensiunile se extind în Orientul Mijlociu: Măsurile luate de Pakistan după atacul cu rachete efectuat de Iran

Pakistanul a anunţat miercuri că îşi recheamă ambasadorul de la Teheran după ce Iranul i-a încălcat spaţiul aerian, a anunţat Ministerul de Externe pakistanez, citat de Reuters.

De asemenea, Pakistanul nu va permite emisarului Iranului la Islamabad, aflat în vizită în ţara sa natală, să se întoarcă, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, conform unui comunicat.

Detalii aici

 

UPDATE 17 ianuarie, ora 15.19 Davos - Iranul spune că i-a împărtășit Irakului informații despre Mossad

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat, miercuri, că Teheranul a împărtășit Irakului informații despre ceea ce a spus că sunt activități ale agenției de informații israeliene, Mossad, în regiunea semiautonomă kurdă din Irak, scrie Rador Radio România.

Iranul a declarat că Gărzile Revoluționare au atacat luni „cartierul general de spionaj” al Israelului din Irak, în orașul Erbil.

Irakul a negat ulterior că ar exista un astfel de centru de spionaj în țară.

UPDATE 17 ianuarie, ora 11.27 Administraţia Biden salută anunţul Qatarului privind livrarea de medicamente pentru ostaticii israelieni din Fâşia Gaza

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a salutat anunţul din partea Qatarului cu privire la un acord pentru trimiterea de medicamente către ostaticii israelieni capturaţi de Hamas, precum şi suplimentarea ajutoarelor pentru palestinienii din Fâşia Gaza, scrie BBC.

Ministerul de Externe din Qatar a anunţat că un transport cu ajutoare va pleca miercuri de la Doha către Egipt, de unde ajutoarele vor fi distribuite în Fâşia Gaza.

content-image

UPDATE 17 ianuarie, ora 09.58 Rezumatul ultimelor 24 de ore din Orientul Mijlociu: tensiuni, acorduri și incidente militare

Evenimentele cheie ale ultimei zile în Orientul Mijlociu includ un acord de livrare a medicamentelor în Gaza, atacuri aeriene iraniene în Pakistan și operațiuni militare ale SUA în Yemen.

Un acord pentru a permite livrarea de medicamente ostaticilor din Gaza și de ajutoare în teritoriu a fost convenit după medierea Doha și Paris, au anunțat Qatar și Israel, relatează The Guardian.

Iranul a lansat atacuri aeriene pe teritoriul Pakistanului, care se pare că vizează un grup militant sunnit, în cel mai recent semn al unui val de violență care se răspândește în Orientul Mijlociu și nu numai.

Forțele americane au distrus patru rachete anti-navă în Yemen. SUA au declarat că rachetele amenințau navele civile și militare.

Lovitura a avut loc după cel mai recent atac asupra transportului maritim din Marea Roșie, în care Houthis au lovit cu o rachetă un cargobot deținut de greci în largul coastelor Yemenului, în timp ce se îndrepta spre canalul Suez. Nu au fost raportați răniți, iar nava a rămas funcțională.

Franța afirmă că nu a luat parte la atacurile conduse de SUA împotriva Houthis în Yemen deoarece dorește să evite o escaladare regională.

Administrația Biden urmează să anunțe planurile de redenumire a rebelilor houthi din Yemen ca teroriști globali special desemnați, relatează Associated Press.

Compania japoneză Nippon Yusen spune că se alătură altor mari companii de transport maritim și suspendă rutele prin Marea Roșie ca răspuns la atacurile Houthi asupra navelor din această cale navigabilă vitală.

Agențiile umanitare au început să suspende operațiunile vitale din Yemen după recentele atacuri ale SUA și Marii Britanii asupra unor ținte Houthi, pe fondul avertismentelor că o nouă intervenție militară riscă să adâncească una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Comandamentul Central al SUA a declarat marți că a confiscat la 11 ianuarie arme convenționale avansate iraniene destinate Houthis din Yemen. Aceasta a fost prima captură de "arme convenționale avansate letale furnizate de Iran" către Houthis de când au început atacurile Houthi împotriva navelor comerciale în noiembrie, a adăugat declarația.

US Navy Seals au abordat o navă care se îndrepta spre Yemen și au confiscat componente de rachete de fabricație iraniană și alte arme destinate forțelor Houthi, într-o operațiune în care doi comandouri Seal au dispărut, a declarat armata americană.

Irakul a condamnat marți "agresiunea" Iranului asupra Erbilului, care a provocat victime civile în zone rezidențiale, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe al țării, după ce Gardienii Revoluției iraniene au declarat că au atacat "cartierul general de spionaj" al Israelului în regiunea Kurdistan din Irak.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că un atac iranian în apropierea orașului Erbil, situat în nordul Irakului, a declarat luni că "subminează stabilitatea Irakului". "Ne opunem atacurilor nesăbuite cu rachete ale Iranului", a declarat Matthew Miller, adăugând că SUA sprijină "eforturile guvernului irakian și ale guvernului regional din Kurdistan de a răspunde aspirațiilor poporului irakian".

Gărzile Revoluționare ale Iranului au revendicat, de asemenea, un atac în Siria. Gruparea a declarat că a tras o serie de rachete balistice asupra unor "operațiuni teroriste" din țară - inclusiv asupra unor ținte ale Statului Islamic - și le-a distrus. Un oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că SUA au urmărit rachetele, care au lovit în nordul Irakului și în nordul Siriei, iar primele indicații au fost că loviturile au fost "nesăbuite și imprecise".

Armata israeliană a declarat miercuri că forțele sale au 'eliminat' o 'celulă teroristă' în timpul unui raid aerian în tabăra Balata din orașul Nablus, ocupat de Israel, transmite Reuters.

Secretarul de stat al ONU, António Guterres, a postat pe X în urmă cu câteva ore despre preocupările sale cu privire la războiul din Gaza și la extinderea conflictului. El spune: "Cu cât conflictul din Gaza continuă mai mult timp, cu atât mai mare este riscul de escaladare și de calcul greșit". Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a postat un răspuns în care dă vina pe Iran pentru instabilitatea regională.

Biroul Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (Ocha) a publicat cea mai recentă actualizare a situației din Gaza: "Începând cu data de 15 ianuarie, doar una dintre cele trei conducte de apă din Israel în Gaza funcționează. Conducta de apă din Deir al-Balah, cu o capacitate de aproape 17.000 de metri cubi de apă pe zi, are nevoie urgentă de reparații."

Senatorii americani au respins o măsură, introdusă de Bernie Sanders, care ar fi condiționat ajutorul militar acordat Israelului de faptul că guvernul israelian încalcă drepturile omului și acordurile internaționale în războiul devastator din Gaza.

Ministrul australian al afacerilor externe, Penny Wong, s-a întâlnit cu rudele israeliene ale ostaticilor deținuți de Hamas și le-a asigurat că va continua să folosească vocea Australiei pentru a cere întoarcerea imediată, necondiționată și în siguranță a tuturor ostaticilor.

content-image

UPDATE 17 ianuarie, ora 09.05 Raiduri aeriene intense ale Israelului în oraşul Khan Yunis din Fâşia Gaza

Palestinieni din sudul Fâşiei Gaza afirmă că au avut loc raiduri aeriene intense ale Israelului în oraşul Khan Yunis pe timpul nopţii. De asemenea, tancuri israeliene au revenit în zone din nordul Fâşiei Gaza de unde s-au retras recent, scrie Rador Radio România.

Anterior, Israelul a anunţat că etapa intensă a operaţiunii sale militare în zonă s-a încheiat şi că în curând se va încheia şi în partea de sud a Fâşiei Gaza.

content-image

UPDATE 17 ianuarie, ora 08.34 Armata israeliană anunţă că a eliminat o "celulă teroristă", în tabăra Balata din Cisiordania

Armata israeliană a anunţat miercuri că forţele israeliene au eliminat o "celulă teroristă" în timpul unui raid aerian de precizie în tabăra Balata, din oraşul palestinian Nablus, ocupat de Israel, din Cisiordania, scrie Rador Radio România.

Într-un comunicat, armata anunţă că l-a eliminat pe Abdullah Abu-Shalal, "liderul infrastructurii teroriste" a taberei, care plănuia să comită un atac terorist iminent, la scară largă, alături de membri ai celulei sale.

UPDATE 17 ianuarie, ora 03.20: Acord între Israel şi Hamas: ostaticii din Gaza vor primi medicamente şi ajutoare

S-a ajuns la un acord pentru a permite livrarea de medicamente ostaticilor din Gaza şi acordarea de ajutoare în teritoriu, au anunţat, marţi, Qatar şi Israel, transmite AFP, citat de news.ro.

Într-o declaraţie pentru agenţia oficială de ştiri din Qatar (QNA), Doha a anunţat acordul "între Israel şi (Hamas), prin care medicamentele, împreună cu alte ajutoare umanitare, vor fi livrate civililor din Gaza... în schimbul livrării medicamentelor necesare pentru prizonierii israelieni din Gaza".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 17 ianuarie, ora 03.20: UE dă o lovitură puternică Hamas - Unul dintre cei mai importanți lideri Hamas a fost pus pe lista teroriștilor iar bunurile au fost înghețate

Uniunea Europeană îl adaugă oficial pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, pe lista teroristă. Activele lui Sinwar în statele membre UE vor fi înghețate și nu i se vor putea pune la dispoziție resurse economice din statele UE.

„Decizia vine ca parte a răspunsului Uniunii Europene la amenințarea reprezentată de Hamas și atacurile sale teroriste brutale și nediscriminatorii din Israel din 7 octombrie 2023”, se arată într-o declarație oficială a Consiliului Uniunii Europene.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.