Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 1 august - Se dau lupte grele în nord-estul Ucrainei/ Nave civile sparg blocada rusă și se îndreaptă către porturile ucrainene

Time
ucraina contraofensiva

Bătălii intense în nord-estul Ucrainei - Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, raportează confruntări grele, dar forțele Kievului își păstrează pozițiile și obțin câștiguri în anumite zone. Maliar a dezvăluit că forțele ruse încearcă să îi înlăture pe ucraineni din pozițiile ridicate în nord-estul țării, zonă ocupată de Moscova în 2022, dar ulterior recucerită de trupele ucrainene. Potrivit ei, misiunea cheie a rușilor a fost să încerce să dea peste cap ofensiva de succes a Ucrainei în zona Bahmut.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 1 august 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 1 august, ora 19.10: Rusia acuză România pentru atacul din Marea Neagră: 'Dronele au fost operate din Delta Dunării și de la baza aeriană Câmpia Turzii'

content-image

Conform afirmațiilor Armatei ruse, aceasta a anunțat că a respins în timpul nopții un atac cu trei drone marine ucrainene îndreptat împotriva a două nave de patrulare din Marea Neagră. Totodată, un propagandist rus, ce deține un canal influent pe Telegram, susține că dronele marine folosite în aceste atacuri au fost lansate din Deltă și dirijate de un aparat fără pilot MQ-9A Reaper, care ar fi operat din România.

Detalii aici

UPDATE 1 august, ora 19.05: Rusia acuză Ucraina de atacarea unei nave comerciale, pe Marea Neagră - Kievul respinge acuzaţiile

content-image

Autorităţile ruse au anunţat, marţi dimineaţă, respingerea unui atac asupra unei nave comerciale pe Marea Neagră, atribuind agresiunea Ucrainei, care însă susţine că nu a comis niciun atac. Ministerul rus al Apărării a transmis că a respins, marţi, un atac cu rachete asupra unui vas comercial, informează agenţia Interfax şi site-ul Tagesschau.de, scrie Mediafax.

Detalii aici

UPDATE 1 august, ora 19.00: Şeful Statului Major rus a descins personal pe frontul din Zaporojie - Le-a explicat soldaților o strategie specială

content-image

Şeful Statului Major General rus, generalul Valeri Gerasimov, a inspectat un punct de comandă avansat pe direcţia Zaporojie şi a atras atenţia asupra necesităţii unor lovituri preventive în timp util asupra armatei ucrainene, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax, scrie News.ro.

Detalii aici

UPDATE 1 august, ora 14.37: Consilierul lui Zelenski anunță un atac de mare amploare în Rusia: 'Tot ce se va întâmpla este un proces istoric obiectiv!'

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale din Ucraina, a declarat pe Twitter, după noul atac cu drone asupra Moscovei, că vor exista mai multe „drone neidentificate”.

Detalii aici

content-image

UPDATE 1 august, ora 13.57: Alertă de raid aerian pe tot teritoriul Ucranei - Rușii au ridicat în aer celebrele MIG-31K

Autoritățile Ucrainei au anunțat o alertă aeriană în toată țara din cauza pericolului atacurilor cu rachete.

Detalii aici

content-image

UPDATE 1 august, ora 13.15: Un medic a murit în urma unui atac lansat de ruşi asupra unui spital din Herson

Rușii au tras, marţi, asupra unei instituții medicale din Herson. Un tânăr medic a fost ucis și o asistentă a fost rănită în timpul bombardamentului. Informaţia a fost făcută publică de către șeful administraţiei militare a oraşului Herson, Roman Mrociko. Potrivit Procuraturii Regionale Herson, trupele ruse au bombardat oraşul în jurul orei 11:00. Clădirea spitalului și vehiculele din apropiere au fost avariate.

 

UPDATE 1 august, ora 12.20: Nave civile sparg blocada rusă și se îndreaptă către porturile ucrainene

Cel puțin șase nave civile care se îndreptau către porturile ucrainene au intrat în Marea Neagră pe 30 iulie, în ciuda blocadei rusești, pe baza datelor de urmărire navală.

Detalii aici

content-image

UPDATE 1 august, ora 11.50: Rușii s-au dezlănțuit în Herson - Zeci de victime în ultimele 24 de ore

Forțele ruse au efectuat 51 de bombardamente în regiunea Herson, în ultimele 24 de ore, atacurile soldându-se cu patru decese şi 18 răniți - a anunțat, marți dimineață, Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale.

Detalii aici

content-image

UPDATE 1 august, ora 10.15: Krivi Rih - Peste 80 de persoane au fost rănite în urma atacului din 31 iulie

Numărul victimelor în urma atacului rusesc cu rachete din 31 iulie asupra orașului Krivi Rih a ajuns la peste 80 de persoane rănite, inclusiv șapte copii - a anunțat, marţi, Serhi Lisak, șeful Administrației Militare Regionale. Potrivit acestuia, în prezent, 19 persoane se află în spitale, toate victimele fiind într-o stare cât de cât stabilă. Lisak a adăugat că noaptea de 31 iulie spre 1 august a fost liniștită pentru regiunea Dnipropetrovsk, fără bombardamente. Amintim că pe 31 iulie, ocupanții ruși au atacat orașul Krivi Rih (regiunea Dnipropetrovsk) în timpul unui raid aerian. Invadatorii au lansat două rachete asupra orașului, dintre care una a lovit o clădire de locuințe, iar cealaltă a țintit o instituție de învățământ. Numărul victimelor a crescut constant în timpul zilei, când autorităţile au raportat iniţial un mort și 10 răniți.

content-image

 

UPDATE 1 august, ora 9.08: Regiunea Doneţk - Bombardamentele din ultimele 24 de ore, soldate cu doi morţi şi trei răniţi

Două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite, în atacurile lansate de ruşi în regiunea Doneţk, în ultimnele 24 de ore - a anunţat, marţi, şeful regiunii, Pavlo Kirilenko. Potrivit acestuia, de la începutul invaziei la scară largă, în regiunea Doneţk, ocupanţii ruşi au ucis 1.639 de civili şi au rănit alţi 3.919. Acest bilanţ nu include victimele ostilităţilor din Mariupol și din Volnovaha.

UPDATE 1 august, ora 8.53: Grupul Wagner ar putea înlocui armata rusă ca partener cheie de antrenament al armatei belaruse (ISW)

Grupul Wagner ar putea înlocui armata rusă ca partener cheie de antrenament al armatei belaruse, a spus Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul lor raport.

Detalii aici

content-image

UPDATE 1 august, ora 07.10: Ucrainenii nu se lasă: atacă dezlănțuit cu drone chiar în inima Moscovei. Rusia este în stare de alertă/ Video

Apărarea aeriană rusă a doborât "mai multe" drone care vizau regiunea Moscovei, a declarat primarul Serghei Sobyanin, una dintre ele lovind un turn care fusese atacat şi duminică, transmite The Guardian, informează News.ro.

Ministerul rus al Apărării a declarat că două drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană în districtele Odintsovo şi Narofominsk, în apropiere de Moscova, în timp ce o a treia a fost blocată şi s-a prăbuşit în capitală, a relatat, marţi dimineaţă, agenţia de presă de stat rusă Tass.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 1 august, ora 05.35: Zelenski dezvăluie ce anume îi lipsește pentru a învinge armata rusă

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că operaţiunile de salvare de la Krivoi Rog, unde ruşii au atacat cu două rachete Iskander o clădire rezidenţială, s-au încheiat, scrie news.ro.

”Etajele de la patru la nouă au fost distruse. Pur şi simplu, împotriva civililor, oamenilor obişnuiţi, copiilor. Asta este terorism, pe care nimeni din lume nu l-ar numi altfel. Până acum, se ştie că au fost ucise şase persoane, inclusiv un copil, o fată, numele era Darya. Avea doar zece ani… Mama ei a murit împreună cu ea, numele ei era Natalya… O familie obişnuită într-un oraş obişnuit, vieţile lor au fost distruse de criminali ruşi”, a detaliat Zelenski.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 1 august, ora 04.25: Austriecii sfidează Europa: 'Atâta timp cât Rusia vinde gaz, Austria îl va cumpăra'

În cele 17 luni de când Moscova a ordonat soldaților să intre pe teritoriul ucrainean, țările din Europa s-au mișcat cu o viteză surprinzătoare pentru a-și reduce dependența îndelungată de gazul rusesc ieftin, scrie nytimes.com.

Germania, care a primit 55% din aprovizionarea sa din Rusia înainte de război, acum importă zero. Polonia, Bulgaria și Republica Cehă au oprit sau sunt aproape de a opri fluxurile. Și Italia a redus constant importurile și se angajează să nu mai aibă gaze naturale rusești până la sfârșitul acestui an.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 1 august, ora 03.30: Trei drone ruseşti au lovit luni noaptea zone rezidenţiale din oraşul Harkov

Potrivit ultimelor informaţii, primarul oraşului Harkov din estul Ucrainei a declarat că trei drone ruseşti au lovit zone populate şi au distrus două etaje ale unui cămin, informează Rador.

content-image

 

 

UPDATE 1 august, ora 03.20: Planul Rusiei pentru centrul de comercializare a gazelor din Turcia este încă pe ordinea de zi - Vladimir Putin

Ideea creării unui hub de gaze în Turcia este încă pe masă și totuși, dacă va fi înființată, ar fi mai degrabă o platformă electronică de tranzacționare decât o facilitate fizică pentru stocarea unor volume mari de gaz rusesc, potrivit președintelui Vladimir Putin, scrie alarabiya.net.

Kremlinul a venit cu planul de a înființa un important centru de comercializare a gazelor în Turcia în octombrie anul trecut, după ce relațiile sale energetice cu Occidentul au atins cel mai scăzut punct din ultimele decenii după invazia Rusiei în Ucraina. Pe atunci, Putin a vorbit despre posibilitatea de a construi legături suplimentare cu Marea Neagră către Turcia pentru a face din această rută principala facilitate de export de gaze către vest a Rusiei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 1 august, ora 02.20: Rachetele rusești lovesc orașul Krivoi Rog: cel puțin un copil a fost ucis în atac

Cel puțin un copil a fost ucis în atacurile cu rachete rusești care au lovit luni orașul Krivoi Rog, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul discursului său de seară, scrie Rador.

În total, şase persoane au fost ucise și alte 69 au fost rănite, dintre care mai multe zeci de persoane sunt tratate la spital, fiind în stare critică, a precizat Volodimir Zelenski. Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, a postat anterior pe Telegram un mesaj în care a confirmat aceste cifre.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 1 august, ora 01.00: Se anunță tensiune la cote maxime: Zelenski începe negocierile cu SUA pentru garanții de securitate înaintea aderării la NATO

Ucraina va începe în această săptămână consultări cu Statele Unite cu privire la furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev până la finalizarea procesului de aderare la NATO, a declarat duminică şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, relatează Reuters.

Discuţiile privind garanţiile de securitate cu Statele Unite sunt o continuare a promisiunilor făcute de Grupul celor 7 (G7) la summitul NATO din Lituania de la începutul acestei luni de a elabora şi de a onora garanţiile de securitate. "Începem discuţiile cu Statele Unite (în această) săptămână", a scris Iermak pe Telegram.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.