Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 19 iulie - Rușii, puși în dificultate pe frontul de sud. Luptele se intensifică pe cursul inferior al Niprului

bangkokpost.com
razboi ucraina

SUA și NATO se străduiesc să ofere Ucrainei cantitatea necesară de muniție pentru o contraofensivă împotriva Rusiei, dar există obstacole. Există o anumită rezervă de urgență, însă armata este reticentă să o utilizeze. Nivelurile acestor stocuri sunt clasificate. Până acum, SUA au furnizat peste 2 milioane de cartușe de artilerie de 155 mm către Ucraina.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 19 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 19 iulie, ora 20.54: Decizia lui Putin lovește direct în România! Ambasadorul Ucrainei în Turcia anunță că România și Bulgaria trebuie să ofere un nou coridor de transport cereale

content-image

După retragerea Rusiei din Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei, a declarat ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, la televiziunea publică din Ucraina, Suspilne, scrie News.ro.

Detalii aici

UPDATE 19 iulie, ora 20.20: Alertă la granițele României! Rusia avertizează că navele ce se îndreaptă spre Ucraina vor fi considerate drept potenţiale ţinte militare

content-image

Ministerul rus al Apărării a transmis miercuri că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potenţiale transporturi de încărcături militare, şi implicit potenţiale ţinte militare, după ce Rusia s-a retras din acordul care asigura un coridor navigabil sigur pentru exporturile ucrainene de cereale prin Marea Neagră, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE, anunță Agerpres.

Detalii aici

UPDATE 19 iulie, ora 20.15: Ucraina revendică atacul asupra bazei militare din Crimeea: Mulțumesc patrioților ucraineni

content-image

Șeful serviciilor de informații militare Kyrylo Budanov a spus că explozia unui depozit de muniții din Crimeea ocupată din 19 iulie a fost o operațiune specială ucraineană.

Detalii aici

UPDATE 19 iulie, ora 20.10: România pune sabia în gâtul Ucrainei, după ce Putin a suspendat acordul pe cereale: Decizie de ultimă oră

content-image

România şi alte patru ţări membre ale Uniunii Europene din vecinătatea Ucrainei vor adresa Bruxelles-ului, miercuri, o solicitare comună de a prelungi interdicţia care vizează importurile de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită de 15 septembrie, pentru a evita perturbări majore ale pieţei, a declarat pentru Reuters ministrul agriculturii din Ungaria, scrie News.ro.

Detalii aici

UPDATE 19 iulie, ora 20.05: Șeful serviciilor de informații din Marea Britanie dezvăluie cum umilește Ucraina Rusia: Au recuperat în numai o lună o porțiune uriașă de teritoriu

content-image

Șeful serviciilor de informații britanice, Richard Moore, a declarat că este „optimist” că Ucraina va învinge în războiul său împotriva Rusiei, ale cărei forțe au pierdut avânt pe câmpul de luptă, relatează CNN. Richard Moore a declarat că Ucraina „a recuperat mai mult teritoriu într-o lună decât au reușit rușii să obțină într-un an” și că „pare să existe puține perspective ca forțele rusești să recapete impulsul”.

Detalii aici

UPDATE 19 iulie, ora 20.00: Breaking - Rusia anunță reluarea negocierilor pe transportul de cereale, cu o condiție

content-image

Rusia a dat miercuri un termen de trei luni Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să obţină "rezultate concrete" asupra aplicării componentei ce priveşte exporturile agroalimentare ruseşti inclusă în acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, caz în care Moscova urmează să reia negocierile asupra prelungirii acestui acord din care s-a retras marţi acuzând că nu a fost respectată acea componentă a înţelegerii, relatează agenţiile Reuters şi EFE, scrie Agerpres.

Detalii aici

UPDATE 19 iulie, ora 18.03 - Németh Zsolt: Ungaria doreşte să facă eforturi diplomatice pentru pace, dar să nu ne trezim de partea perdanţilor

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat, miercuri, în prima zi a lucrărilor Universităţii de Vară "Tusvanyos", de la Băile Tuşnad, că Ungaria doreşte să facă eforturi diplomatice pentru restabilirea păcii din Ucraina, dar în aşa fel încât să nu se trezească de partea perdanţilor, aşa cum s-a mai întâmplat în istorie.

"Generaţia noastră nu a fost niciodată atât de aproape de un război cum este acum şi Ungaria; în acest context, doreşte să facă eforturi diplomatice pentru a restabili pacea. (...) E nevoie de aceste eforturi diplomatice pentru pace, pur şi simplu din cauza faptului că noi nu credem că un conflict armat poate rezolva situaţia acolo, nu credem că armele pot da un răspuns acceptabil. Ungaria, Guvernul Ungariei, a spus următorul lucru: noi nu vrem să participăm la acest război în niciun fel. În acelaşi timp, Ungaria trebuie să urmeze în mod foarte precaut aceşti paşi diplomatici, pentru că noi avem o tradiţie istorică sau o experienţă istorică foarte nefastă, şi anume, în câteva războaie ne-am trezit de partea perdanţilor. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în ultimul secol şi dorim să evităm această situaţie. Deci, trebuie să mergem mai departe pe calea asta, a diplomaţiei, dar în aşa fel încât, până la urmă, să nu ne trezim iarăşi de partea perdanţilor. Este foarte clar că trebuie să condamnăm Rusia pentru fapta comisă, pentru că este partea care a agresat Ucraina şi trebuie să spunem foarte clar şi răspicat: Ucraina are drept să se apere. Are acest drept şi acest drept, din partea noastră, înseamnă că există o cerinţă foarte clară de partea ucrainenilor, o solicitare foarte clară, şi anume, să ne solidarizăm cu naţiunea ucraineană. Şi noi, ungurii, trebuie să acţionăm în consecinţă, să ne manifestăm solidari", a afirmat Németh Zsolt, potrivit traducerii asigurate de organizatori, în deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară "Tusvanyos", care se desfăşoară sub mottoul "Timpul păcii".

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 17.30 - Vladimir Putin va participa prin videoconferinţă la summitul BRICS

Administraţia de la Moscova a confirmat, miercuri, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va participa personal la summitul BRICS, precizând însă că liderul de la Kremlin va fi prezent prin videoconferinţă.

"Preşedintele Putin a decis să participe prin videoconferinţă la summitul BRICS. Va fi o participare totală la reuniune. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, va fi prezent personal la summit", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Interfax.

Summitul Grupului puterilor economice emergente - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud (BRICS) - este programat în perioada 22-24 august la Johannesburg.

Anterior, Preşedinţia Afircii de Sud a anunţat că Vladimir Putin nu va fi prezent la reuniune, în condiţiile în care este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI). "Printr-o decizie luată prin comun acord, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu va participa la summit, dar Rusia va fi reprezentată de către ministrul de Externe, Serghei Lavrov", a anunţat Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-african, Cyril Ramaphosa.

Africa de Sud ceruse o derogare pentru a evita arestarea lui Vladimir Putin în baza mandatului emis de Curtea Penală Internaţională din cauza deportărilor copiilor ucraineni.

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 16.43 - Ucraina a informat ONU că stabileşte o rută de transport temporară pentru cereale prin apele teritoriale ale României

Ucraina stabileşte o rută temporară de transport maritim, care trece prin apele teritoriale ale României, pentru a menţine transporturile de cereale pe Marea Neagră, după ce Rusia a renunţat la acordul care permitea exporturile ucrainene printr-un coridor maritim sigur susţinut de ONU, a anunţat Kievul într-o scrisoare oficială datată 19 iulie şi transmisă agenţiei ONU pentru transportul maritim, relatează Reuters.

În scrisoarea datată 19 iulie, transmisă Organizaţiei Internaţionale pentru Transport Maritim, Ucraina spune că „a decis să stabilească temporar o rută maritimă recomandată”.

„Scopul său este de a facilita deblocarea transporturilor maritime internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre”, declară în scrisoare Vasil Şkurakov, ministrul interimar al comunităţilor, teritoriilor şi dezvoltării infrastructurii din Ucraina.

Ucraina precizează în scrisoare că ruta suplimentară de trafic pe care o stabileşte duce către apele teritoriale şi zona economică maritimă exclusivă a României.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră ar putea continua fără participarea Rusiei, iar Ucraina lucrează la opţiuni pentru a-şi păstra angajamentele privind aprovizionarea cu alimente.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasil Bodnar, a declarat miercuri la televiziunea publică ucraineană Suspilne că după retragerea Rusiei din Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei.

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 16.23 -  AFP: Londra era îngrijorată de o invazie rusă a Ucrainei încă din 2001, (documente desecretizate)

Regatul Unit este necesar să forjeze ”o relaţie mai apropiată” cu Ucraina, cu scopul de a împiedica ”o intervenţie rusă în Ucraina”, recomanda un consilier guvernamental de rang înalt - în urmă cu peste 20 de ani -, într-un memoriu confidenţial, desecretizat odată ce arhive au fost făcute publice miercuri, şi în care se evocă o strategie de adoptat în vederea unei apropieri între Kiev şi Occident şi în care sunt prezentate îngrijorări cu privire la veleităţi de atunci ale Moscovei, relatează AFP.

În acest memoriu confidenţial - din iulie 2001 -, consilierul în Politică Externă Roger Liddle evoca ”cel mai rău” scenariu pe care-l reprezenta o ”intervenţie rusă în Ucraina” şi rezistenţa de prevăzut a ucrainenilor faţă de o ”erodare a independenţei cu greu obţinute a ţării”.

Acest memoriu - adresat premierului de atunci Tony Blair - face parte dintre sute de arhive ale Guvernului britanic cu privire la Ucraina, făcute publice miercuri. Ele privesc perioada 2001-2002.

În notele sale, Roger Liddle - în prezent un membru al Camerei Lorzilor - aprecia că „o consolidare a democraţiei şi economiei care se clatină ale Ucrainei creşte stabilitatea viitoarelor frontiere din Est ale UE şi constituie o barieră formidabilă împotriva oricărei reapariţii a imperialismului rus în Vest”.

”O implozie a Ucrainei ar antrena, în cel mai bun caz, presiuni migratorii masive dintr-o ţară cu 50 de milioane de locuitori prin frontiera poroasă a UE”, avertiza el.

”În cel mai rău caz, asta ar putea conduce la o intervenţie rusă în Ucraina şi la un război civil lansat de către ucraineni din vest, care se opun ferm erodării independenţei cu greu obţinute a ţării lor”, scria Roger Liddle.

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 15.45 - Zelenski acuză Moscova de ”ţintirea deliberată” a unor locuri folosite în exportul cerealelor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelemnski acuză miercuri Rusia de faptul că a ”ţintit în mod deliberat”, în atacuri ruse, locuri folosite în exportul cerealelor ucrainene, la trei zile după expirarea Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, şi după ce Rusia a efectuat atacuri, marţi şi miercuri, în regiunea Odesa, ale cărei porturi la Marea Neagră permiteau Kievului să-şi exporte cerealele, relatează AFP.

”Teroriştii ruşi au ţintit deliberat infrastructurile acordului cerealelor”, acuză într-o postare pe Telegram Volodimir Zelenski.

El anunţă că vrea să ”consolideze protecţia persoanelor şi infrastructurilor portuare” ale Ucraine pentru a face faţă acestor atacuri ruseşti.

Moscova a ţinitit regiunea ucraineană Odesa, situată în sudul Ucrainei, miercuri dimineaţa, a doua noapte la rând, a acuzat guvernatorul local.

”Alerta s-a terminat! Detalii despre consecinţele atacului masiv” al Rusiei ”vor fi furnizate ulterior”, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleg Kiper.

Forţe Aeriene ucrainene au anunţat că au detectat lansări de rachete de tip Kalibr, de la Marea Meagră, fără să facă precizări, într-o postare pe Telegram.

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 14.35: Rușii, puși în dificultate pe frontul de sud - Luptele se intensifică pe cursul inferior al Niprului

Luptele se intensifică în părțile inferioare ale râului Nipru, punând Rusia într-o dilemă dacă să redistribuie trupele din regiunea Zaporizhzhia, aflată în conflict, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit pe 19 iulie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 14.24: Regiunea Herson - Explozii raportate în Skadovsk, oraş controlat deforțele ruse

Mai multe explozii au avut loc, miercuri, la ora prânzului, în oraşul ucrainean Skadovsk, situat în zona temporar ocupată a regiunii sudice Herson. Potrivit postului public Suspilne, exploziile au fost raportate de către localnici. Nici ocupanții ruși, nici comandamentul militar al Ucrainei nu au comentat încă informațiile respective.

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 10.18: Contraofensiva din Ucraina este departe de a fi un eşec: Va fi lungă. Va fi greu. Va fi sângeros

Contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei este departe de a fi un eşec, dar lupta care va urma va fi lungă şi sângeroasă, a avertizat marţi generalul american cu rangul cel mai înalt, Mark Milley, în condiţiile în care numărul victimelor din ambele tabere creşte, iar liniile frontului s-au deplasat doar foarte puţin, relatează Reuters.

Detalii aici

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 9.30: Atacuri cu drone la Herson şi în regiunea Jitomir

Drone kamikaze rusești au atacat oraşul ucrainean Herson, în noaptea de 18 spre 19 iulie. Miercuri dimineață, atacuri similare au avut loc şi în regiunea Jitomir. RBC scrie că, în jurul orei 02:00, a fost înregistrată o lovitură în microdistrictul Şumen din Herson, autorităţile raportând un incendiu în casa de cultură şi avarierea unei clădiri cu două etaje. "Angajații Serviciului pentru Situaţii de Urgență au reușit să salveze o femeie de 89 de ani care se afla sub dărâmăturile propriei case" - a declarat Oleksandr Prokudin, șeful regiunii Herson. În ceea ce priveşte bombardamentele de miercuri dimineaţă din regiunea Jitomir, potrivit informațiilor preliminare, o instalație de infrastructură a fost avariată ca urmare a atacurilor cu drone Shahed asupra unor gospodării.

UPDATE 19 iulie, ora 8.25: Rușii bombardează din nou Kievul după atacul la podul din Crimeea: doi morți raportați / lovituri de amploare și la Odesa sau Donețk

Rușii au bombardat din nou Kievul și regiunea Kiev, transmite TASS, relatează Rador. De asemenea, au fost notate bombardamente inclusiv la Odesa, însă și la Donețk.

Detalii aici

content-image

UPDATE 19 iulie, ora 07.55: În timp ce rușii atacă dezlănțuit la Odesa, ucrainenii cer oamenilor să nu mai filmeze atacurile/ Video

Rusia a lansat un atac aerian la Odesa, în noaptea de marţi spre miercuri, aceasta fiind a doua noapte la rând în care este vizat oraşul port din sudul Ucrainei, scrie CNN, informează News.ro.

Apărarea anti-aeriană a Ucrainei respingea un atac rusesc, a afirmat un purtător de cuvânt al administraţiei militare din Odesa.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 iulie, ora 07.00: Când banul e la putere, politica pălește! Mari firme americane au vândut echipamente petroliere Rusiei chiar şi după invadarea Ucrainei

Când banul e la putere, politica pălește! Mari firme americane au vândut echipamente petroliere Rusiei chiar şi după invadarea Ucrainei

O serie de mari furnizori americani de servicii petroliere au furnizat Rusiei echipamente în valoare de sute de milioane de dolari timp de mai multe luni după debutul invaziei din Ucraina, ajutând astfel la menţinerea în funcţiune a unui sector vital al economiei ruseşti, în timp ce statele occidentale au impus sancţiuni Rusiei, transmite AP, potrivit Agerpres.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 iulie, ora 04.55: Miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia discută situația piețelor agricole la Varșovia

Miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia și omologii lor din Republica Moldova și Ucraina se reunesc astăzi la Varșovia pentru a discuta despre situația de pe piețele agricole, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, informează Rador.

Cele cinci țări ar dori ca Bruxelles-ul să prelungească embargoul privind cerealele din Ucraina după mijlocul lunii septembrie. Ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, spune că va cere sprijin pentru eliberarea depozitelor și scoaterea la export a unei părți din noua recoltă pentru fermierii români.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 iulie, ora 03.45: Zelenski mulțumește aliaților pentru sprijin și transmite un mesaj clar: Ucraina va câștiga! - Video

Volodimir Zelenski, i-a transmis mulţumiri secretarului Apărării al SUA, Lloyd Austin, pentru declaraţiile sale ”foarte clare, fără ambiguitate şi puternice”. ”A învinge agresiunea rusească şi a pedepsi Rusia pentru teroare este o misiune istorică pentru generaţia actuală de lideri mondiali. Şi lumea îşi va îndeplini această misiune. Ucraina va câştiga!”, a subliniat Zelenski, potrivit news.ro.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis marţi seară, că a avut discuţii cu membrii Cabinetului despre protecţia porturilor şi continuarea exporturilor de alimente pe cale maritimă.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 iulie, ora 01.00: Rusia ridică ștacheta: 'Vrem să furnizăm gratuit cereale celor mai sărace țări!'

Rusia este pregătită să furnizeze gratuit cereale țărilor africane nevoiașe, chiar și fără un "acord privind cerealele", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

"Categoric. Știți că, spre regretul nostru comun, vorbim despre cantități destul de mici, deoarece țările cele mai sărace din Africa au primit cel mai puțin și cel mai puțin din 'acordul privind cerealele'. Și, desigur, Rusia își menține poziția aici, suntem în contact cu partenerii noștri africani, iar aceste contacte vor continua la viitorul forum Rusia-Africa", a declarat Peskov reporterilor marți, relatează Interfax.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.