Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 22 iulie - Armata Ucrainei revendică bombardamentele de sâmbătă din Crimeea

mediafax.ro
razboi ucraina

În urma amenințării de a considera navele de marfă către porturile ucrainene drept ținte militare legitime în Marea Neagră, marina militară rusă a efectuat un "exercițiu" cu tiruri reale în nord-vestul acestei mări.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de sâmbătă, 22 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 22 iulie, ora 23.00 - INTERFAX: A existat o tentativă de a ataca cu dronele districtul Krasnogvardeisk

A existat o tentativă de a ataca cu dronele districtul Krasnogvardeisk din Crimeea, a declarat liderul (autoproclamatei republici separatiste, desemnat de Rusia, n.r.), Serghei Aksenov. 'Inamicul a încercat să atace infrastructura din Republica Crimeea, folosind UAV-uri. Angajații Ministerului rus pentru Situaţii de Urgență se află la fața locului pentru a elimina posibilele consecințe. Toate serviciile responsabile intervin', a scris el pe canalul său de Telegram.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 22.12: REUTERS: Volodimir Zelenski anunță că i-a cerut secretarului general al NATO să convoace o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că i-a cerut secretarului general al NATO să convoace o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea în Marea Neagră, în special despre operarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene.

Rusia s-a retras săptămâna aceasta din acordul privind coridorul de cereale susținut de ONU, spunând că țările occidentale au ignorat cererile sale de a asigura exporturile Moscovei de alimente și fertilizatori. Rusia a spus că navele care se îndreaptă spre porturile Ucrainei de la Marea Neagră ar putea fi considerate ținte militare. În discursul său video de noapte, Zelenski a spus că i-a cerut telefonic secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să convoace consiliul, care a fost înființat la summitul NATO din această lună. „În cooperarea noastră, am trecut la un nivel nou, mai avansat, Consiliul NATO-Ucraina, iar acest mecanism poate avea un impact”, a spus Zelenski.

"I-am propus lui Jens convocarea fără întârziere a consiliului pentru consultări relevante despre criză. Întâlnirea va avea loc în zilele următoare. Putem depăși criza de securitate din Marea Neagră". Nu au existat indicii imediate dacă NATO a fost de acord cu o astfel de propunere. Coordonatorul Națiunilor Unite pentru asistență a declarat vineri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că o majorare a prețurilor cerealelor de când Rusia a renunțat la acord „amenință posibil cu foamea sau mai rău milioane de oameni”.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 19.50 - DPA: Arestarea lui Ghirkin i-ar putea irita pe unii militari şi propagandişti ruşi (servicii secrete)

Arestarea vineri, la Moscova, a militantului naţionalist şi blogger rus pro-război Igor 'Strelkov' Ghirkin este susceptibilă să irite pe unii simpatizanţi ai acestuia din rândurile armatei şi ale bloggerilor militari, având în vedere că pentru mulţi el are imaginea unui patriot care nu se teme să-l critice pe Putin, sugerează serviciile de informaţii britanice sâmbătă în buletinul lor cotidian pe Twitter, potrivit DPA şi Ukrainska Pravda, scrie Agerpres.

Ghirkin, colonel în rezervă FSB, blogger rus de prim-plan, cunoscut pentru rolul său în războiul hibrid al Rusiei în Donbas din 2014, a fost cel mai probabil arestat vineri pentru "extremism", potrivit serviciilor secrete britanice.

"Ghirkin a fost mult timp un critic al modului în care Ministerul rus al Apărării desfăşoară războiul (în Ucraina). Cu toate acestea, în ultimele zile, comentariile sale s-au transformat în critici directe la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a mandatului său la putere", se menţionează în textul citat.

Arestarea sa este posibil să provoace furie în rândul celor care îl văd în mare parte pe Ghirkin ca pe un analist militar şi un patriot devotat, se arată în buletinul publicat de Ministerul britanic al Apărării. "El a jucat un rol major în războiul Rusiei din Donbas în 2014 şi a petrecut luni de zile în prima linie în 2022".

Deşi Ghirkin nu este un aliat al grupului Wagner, el era probabil pregătit să depăşească limitele criticilor publice în contextul revoltei eşuate a şefului Wagner, Evgheni Prigojin, din iunie.

"Tabuul împotriva criticilor nedisimulate la adresa regimului Putin a fost în mod clar slăbit foarte mult", se menţionează în buletinul citat.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 19.00 - CNN: Trupele ruse sunt în defensivă în sudul Ucrainei, dar atacă în est

În timp ce trupele ruse se află în cea mai mare parte în defensivă în partea de sud a frontului din Ucraina, în celelalte sectoare ale frontului reuşesc să desfăşoare acţiuni ofensive, potrivit actualizărilor privind evoluţia conflictului oferite sâmbătă de armata ucraineană, de lideri regionali ucraineni şi bloggeri militari ruşi, consemnează CNN.

În special în regiunea Lugansk din estul Ucrainei trupele ruse par să le fi pus pe cele ucrainene clar în defensivă. Aceasta în timp ce armata ucraineană îşi prioritizează resursele şi eforturile în partea de sud, în cadrul contraofensivei lansate la începutul lunii iunie pentru a elibera teritoriile ocupate de armata rusă. Kievul are deocamdată ca prim obiectiv străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.

Aproape lipsită de sprijin aerian, în timp ce armata rusă îşi foloseşte avioanele şi elicopterele de atac, armata ucraineană a recuperat deocamdată doar circa 200 de kilometri pătraţi de teritoriu, cu preţul unor pierderi semnificative, inclusiv de echipamente occidentale (tancuri, blindate, obuziere etc.), şi se loveşte de rezistenţa trupelor ruse dispuse pe mai multe linii defensive fortificate şi protejate de câmpuri dense de mine.

Potrivit The New York Times, în primele două săptămâni ale contraofensivei armata ucraineană a pierdut circa 20% din armamentul greu, rata pierderilor scăzând ulterior, după ce comandanţii ucraineni au făcut schimbări tactice, recurgând mai mult la atacuri susţinute de artilerie pentru a epuiza trupele ruse, acestea din urmă beneficiind însă de o superioritate cantitativă a artileriei, pe care o folosesc la rândul lor intens.

"Ieri, inamicul (rus) a încercat să înainteze aproape pe întreaga linie a frontului (de-a lungul regiunii Lugansk). Aceste tentative au fost oprite de armata noastră. Inamicul a suferit pierderi semnificative în efective şi echipamente, dar presează în fiecare zi", a declarat sâmbătă şeful administraţiei militare ucrainene din Lugansk, Artem Lisogor. Acesta din urmă a menţionat cinci sectoare ale frontului unde trupele ruse au efectuat atacuri recent.

La rândul său, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serghei Cerevatîi, a subliniat că armata rusă a adunat circa 100.000 de soldaţi pe o linie frontului de circa o sută de kilometri între oraşele Liman şi Kupiansk, situate la nord de oraşul Bahmut. "Deşi situaţia este complicată, menţinem controlul (...) Inamicul acţionează conform schemei clasice: execută lovituri aeriene şi de artilerie asupra poziţiilor noastre cât mai mult posibil. Apoi încearcă să atace poziţiile noastre cu unităţi de mărimea unui pluton sau a unei companii", explică purtătorul de cuvânt ucrainean.

Potrivit bloggerului militar rus Rybar, trupele ruse au obţinut câştiguri teritoriale în regiunea ucraineană nord-estică Harkov, de unde fuseseră expulzate de armata ucraineană în urma unei ofensive-fulger toamna trecută. Hărţile DeepStateMap.Live, care arată evoluţia liniilor de front, sugerează de asemenea progrese teritoriale ruseşti modeste în respectiva zonă.

În acest timp, în zona mult disputatului oraş Bahmut din provincia estică Doneţk ocupat de ruşi trupele ucrainene încearcă în continuare să ocupe înălţimile din jurul localităţii, dar câştigurile sunt minore şi dificil de apărat.

Armata ucraineană a "reuşit din nou să ocupe poziţii în zonele înalte" de lângă oraşul Klişhivka, la sud de Bahmut, dar "cu preţul unor pierderi semnificative", notează acelaşi blogger militar rus, în timp ce purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene citat afirmă că "forţele ucrainene au iniţiativa (în jurul Bahmutului), punând presiune pe inamic, şi eliberează pământul ucrainean metru cu metru".

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 17.12 - Rusia vrea să dea lovitura finală exporturilor ucrainene de cereale. Planul prin care grâul rusesc va invada piețele mondiale

Rusia are un plan de a furniza cereale Africii și de a izola Ucraina de piețele globale, după ce s-a retras dintr-un acord susținut de ONU săptămâna aceasta, potrivit unor surse familiare cu acest demers, citate de Financial Times.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 16.20 - INTERFAX: Prigojin şi-a deschis în Belarus o companie imobiliară

Proprietarul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a înregistrat o societate cu răspundere limitată, Concord Management and Consulting, în Belarus, potrivit Registrului de stat unificat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali publicat de Ministerul Justiţiei din Belarus, relatează Interfax.

Potrivit Registrului, SRL-ul a fost înregistrat de Comitetul executiv regional Moghilev la 19 iulie. Adresa de înregistrare este satul Ciel din raionul Osipovici, unde se află tabăra de campanie destinată găzduirii luptătorilor din PMC Wagner.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 16.00 - REUTERS: Moscova spune că un jurnalist rus a fost ucis şi alţi trei răniţi într-un atac ucrainean

Un corespondent de război al agenţiei ruse de ştiri RIA a fost ucis şi alţi trei jurnalişti ruşi au fost răniţi sâmbătă într-un bombardament în apropierea liniei de front din regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Ministerul a precizat că jurnaliştii au fost răniţi în urma unui atac de artilerie ucrainean. Victimele au fost evacuate de pe câmpul de luptă, dar corespondentul RIA, Rostislav Juravlev, a murit în timp ce era transportat, a precizat ministerul rus.

Ceilalţi jurnalişti se află în stare gravă, dar stabilă. "Viaţa nu le este în pericol. Primesc toate îngrijirile medicale necesare", a precizat ministerul.

Ministerul Apărării de la Moscova susţine că Ucraina a folosit muniţii cu dispersie în acest atac, dar nu a furnizat dovezi în acest sens, iar Reuters precizează că nu poate să verifice informaţia în mod independent.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 14.25 Aproape 500 de morţi şi peste 1.000 de răniţi în rândul copiilor ucraineni, de la începutul războiului

Biroul Procurorului General al Ucrainei raportează că cel puţin 1.564 de copii au fost afectați în mod direct de războiul declanşat de Rusia pe 24 februarie 2022, scrie Rador.

Potrivit unui comunicat remis pe 22 iulie, 496 de copii ucraineni au murit și alţi 1.068 au fost răniți ca urmare a agresiunii ruse. Autorităţile subliniază acest bilanţ nu este definitiv, deoarece încă sunt colectate date din teritoriile ocupate sau eliberate de sub ocupaţie. În ceea ce priveşte situaţia copiilor ucraineni deportaţi în Rusia, parchetul anunţă că 385 dintre aceştia au fost recuperaţi.

De la începutul războiului, ocupanţii ruşi au deportat 19.592 de copii ucraineni.

UPDATE 22 iulie, ora 14.04 Armata Ucrainei revendică bombardamentele de sâmbătă din Crimeea

Direcţia pentru Comunicații Strategice a Forțelor Armate ale Ucrainei a anunţat, sâmbătă, că armata ucraineană a atacat cu succes un depozit de petrol din Crimeea ocupată, precum și un loc în care se afla personal militar al armatei ruse. Deocamdată, nu există detalii suplimentare, însă RBC aminteşte că sâmbătă dimineaţă, în Crimeea s-au auzit explozii, timp de câteva zeci de minute.

Acestea s-au produs în raionul Krasnohvardiiske, iar circulaţia pe Podul Crimeii a fost blocată. Ulterior, așa-numitul şef al peninsulei anexate de ruşi, Serghei Aksionov, a recunoscut că în Krasnohvardiiske a avut loc un atac cu drone.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 13.37 Raport al armatei ucrainene privind situaţia de pe front

Armata rusă își concentrează principalele eforturi asupra direcțiilor Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka - potrivit raportului de sâmbătă al armatei ucrainene. În ultimele 24 de ore, în zonele respective, au avut loc peste 40 de confruntări directe între militarii ucraineni şi ocupanţii ruşi. Statul Major al Ucrainei a mai precizat că Forțele de Apărare își continuă ofensiva în direcțiile Melitopol și Berdiansk și îşi consolidează poziţiile în zonele recucerite.

UPDATE 22 iulie, ora 13 10 Crimeea - Explozii provocate de detonarea unui depozit de muniţii al armatei ruse

Mai multe explozii au avut loc, sâmbătă dimineaţă, în raionul Krasnohvardiiske, din peninsula anexată Crimeea. Potrivit aşa-numitului şef al Crimeii, Serghei Aksionov, a fost semnalată detonarea unui depozit de muniţii, în urma unui atac cu dronă.

"În urma unui atac cu dronă inamică asupra raionului Krasnohvardiiske, a avut loc o detonare la un depozit de muniții. Potrivit datelor preliminare, nu există pagube sau victime" - a scris pe Telegram reprezentantul regimului rus de ocupaţie. Acesta a adăugat că "autoritățile" au decis să evacueze populația care aflată pe o rază de cinci kilometri de la locul "situaţiei de urgență". Traficul feroviar, de asemenea, va fi suspendat în Crimeea, pentru "minimizarea riscurilor".

UPDATE 22 iulie, ora 12.32 Ucraina - Puşcaşii marini au doborât aproape 40 de drone ruseşti

Puşcaşii marini ucraineni, împreună cu alte unități ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, au distrus aproape 40 de drone ruseşti, în timpul unor operaţiuni desfăşurate în ultimele 24 de ore. Într-un comunicat publicat sâmbătă, Forțele Navale ale Ucrainei precizează că unități ale marinei ucrainene au lichidat zece invadatori și au doborât 38 de drone ale armatei ruse

UPDATE 22 iulie, ora 12.30 Îngrijorări la Kremlin. Putin a ordonat serviciilor secrete să monitorizeze acțiunile Poloniei în Ucraina: 'Perspectiva este una evidentă'

CONTINUAREA AICI

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 12.20 A existat o tentativă de a ataca cu dronele districtul Krasnogvardeisk (Serghei Aksenov)

A existat o tentativă de a ataca cu dronele districtul Krasnogvardeisk din Crimeea, a declarat liderul (autoproclamatei republici separatiste, desemnat de Rusia, n.r.), Serghei Aksenov.

'Inamicul a încercat să atace infrastructura din Republica Crimeea, folosind UAV-uri. Angajații Ministerului rus pentru Situaţii de Urgență se află la fața locului pentru a elimina posibilele consecințe. Toate serviciile responsabile intervin', a scris el pe canalul său de Telegram.

UPDATE 22 iulie, ora 12.15 Rusia nu va înceta să bombardeze regiunea Odesa (Natalia Humeniuk)

Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional "Sud" din Ucraina, susține că Federația Rusă va recurge, probabil, la noi atacuri asupra regiunii Odesa, fiindcă Moscova încă nu și-a atins scopul.

"Potrivit serviciilor ucrainene de informaţii și analizelor noastre, putem spune că atacurile se vor repeta. Este foarte posibil ca inamicul să facă o pauză, să reducă bombardamentele, dar este evident că va continua" - declară Humeniuk. Potrivit acesteia, ocupanții nu și-au atins obiectivul, dar vor continua să încerce acest lucru.

UPDATE 22 iulie, ora 12.10 Ucraina a încercat să lanseze un atac cu drone asupra Crimeei, afirmă guvernatorul regiunii, impus de Rusia

Ucraina a încercat sâmbătă să lanseze un atac cu drone asupra Crimeei, a declarat guvernatorul regiunii, impus de Rusia, Serghei Aksionov. El a afirmat că atacul viza infrastructura din raionul Krasnogvardeisk, din apropierea centrului peninsulei, fără a furniza alte detalii. "Echipele de urgenţă se află la faţa locului, pentru a elimina posibilele consecinţe", a afirmat el, potrivit Rador.

UPDATE 22 iulie, ora 12.00 Explozii în Crimeea

Ocupanții ruși au blocat traficul pe Podul Crimeii, care leagă peninsula ucraineană anexată de teritoriul Rusiei - scrie, sâmbătă, agenţia RBC. Între timp, în raionul Krasnohvardiiske, au fost semnalate explozii.

"Circulaţia vehiculelor pe Podul Crimeii este blocată temporar. Cei care se află pe pod și în zona de inspecție să-şi păstreze calmul și să respecte instrucțiunile personalului de securitate din transporturi" - a transmis centrul rus de informare rutieră. Anterior, sâmbătă dimineaţă, la Simferopol, a izbucnit un incendiu, însă ocupanţii ruşi au transmis doar că "arde o clădire rezidenţială cu două etaje". În același timp, în raionul Krasnohvardiiske, localnicii au raportat explozii. Potrivit așa-numitului șef al Crimeii ocupate, Serghei Aksionov, a fost înregistrată o tentativă de atac cu drone. Acesta nu a dezvăluit alte detalii.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 11.16 Norvegia va oferi Ucrainei un ajutor de 7 miliarde de euro

Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei anunţă că Norvegia va acorda Kievului un ajutor în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro, pe parcursul a cinci ani. "Norvegia va acorda Ucrainei un ajutor în valoare de circa 7 miliarde de euro, timp de cinci ani" - a declarat ambasadorul norvegian la Kiev, Helene Sand Andresen, în cadrul unei întâlniri organizate, vineri, cu membrii conducerii Serviciului de Frontieră al Ucrainei, potrivit Rador.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre perspectivele cooperării bilaterale în domeniul securității frontierei, precum și despre cooperarea ulterioară în ceea ce priveşte contracararea agresiunii ruse.

UPDATE 22 iulie, ora 11.09 Forțele armate ucrainene avansează treptat și constant în apropiere de Bahmut (Serhi Cerevati)

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe "Est" din Ucraina, Serhi Cerevati, susține că armata ucraineană avansează în apropiere de Bahmut și alungă treptat inamicul folosind o inovație tactică, în pofida avantajului semnificativ al rușilor în privința armamentului și al forței umane.

"Folosim la maximum manevrele, acoperirea. Utilizăm diverse inovații tactice pentru a avansa uniform, cu încredere, dar cu pierderi de forțe umane minime" - declară Cerevati.

Potrivit acestuia, întregul proces al acțiunilor contraofensive este foarte bine măsurat, stabil, dar constant. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe "Est" menționează că acest lucru le permite Forțelor Armate ale Ucrainei să-i alunge treptat pe ocupanți de pe pământul ucrainean.

"Prin urmare, eliberăm în fiecare zi sute de metri, iar în fiecare săptămână - kilometri din pământul nostru. Când va sosi momentul, vor fi zeci de kilometri", a subliniat Cerevati.

content-image

UPDATE 22 iulie, 10.33 Atacurile Rusiei asupra Ucrainei - Invadatorii au luat o pauză, dar folosesc drone de recunoaștere (Natalia Humeniuk)

Purtătoarea de cuvânt a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat, sâmbătă, că, cel mai probabil, Rusia a luat o pauză în ceea ce priveşte bombardarea teritoriului ucrainean. Cu toate acestea, a subliniat Humeniuk, inamicul şi-a intensificat operaţiunile de recunoaștere, pentru a colecta informații.

"Acum, observăm o activitate crescută a dronelor de recunoaștere, iar acest lucru sugerează că inamicul a luat o oarecare pauză, pentru a colecta informații. Dar chiar și această pauză a fost plină de zgomote provocate de (dronele, n.r.) Shahed în zona noastră de responsabilitate" - a remarcat Natalia humeniuk, conform Rador.

Reprezentanta militarilor din sudul Ucrainei a menționat că atacul de noaptea trecută, în care ruşii au folosit cinci drone iraniene Shahed, a avut drept scop testarea reacţiei forțelor de apărare antiaeriană. Humeniuk a adăugat că activarea dronelor de recunoaștere rusești indică faptul că ocupanții încearcă să adune informații, în special, despre infrastructura portuară a Ucrainei. Potrivit acesteia, activitatea dronelor inamice este înregistrată în zona de coastă a Mării Negre.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 09.35 Regiunea Doneţk - Patru morți și trei răniți, în urma unui atac lansat de ruși asupra localității ucrainene New-York

Invadatorii ruși au bombardat localitatea ucraineană New-York (fostă Novhorodske), din regiunea Donețk, în timpul unui atac lansat vineri seară. Procuratura Regională Donețk raportat patru decese şi trei persoane rănite. Potrivit anchetatorilor, rușii au atacat localitatea cu bombe FAB-250. Unda de şoc provocată de explozii a avariat mai multe clădiri rezidențiale și anexe

UPDATE 22 iulie, ora 09.30 Canalul pentru efectuarea unui schimb de prizonieri ruso-americani este menţinut deschis (Serghei Riabkov)

Canalul privind efectuarea unui de schimb de prizonieri ruso-americani este menținut deschis, iar aceste contacte vor continua la momentul potrivit, a declarat vineri, 21 iulie, ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov.


'Nu cunosc să fi existat în ultima perioadă contacte cu privire la această chestiune, dar canalul este menținut deschis și aceste contacte vor fi continuate la momentul potrivit', le-a declarat Riabkov reporterilor, în marja reuniunii anuale a prietenilor Fondului de Sprijin pentru Diplomația Civică 'Aleksandr Gorceakov'.


Evan Gershkovich, corespondentul publicaţiei americane The Wall Street Journal, este arestat în Rusia sub acuzația de spionaj. Fostul puşcaş marin Paul Whelan, care a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj în 2020, ispășește pedeapsa într-un centru de detenţie din Siberia, Rusia. Statele Unite caută soluţii pentru eliberarea ambilor și revenirea lor în ţară. Moscova refuză să comenteze eventualele negocieri privind efectuarea unui schimb cu SUA și insistă asupra faptului că astfel de contacte ar trebui să aibă loc fără însă a se vocifera prea mult pe această temă.

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 09.07 Peste 600 de militari ruși au murit în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore

Forţele ucrainene au lichidat 640 de invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 241.330 – potrivit unui raport publicat, sâmbătă dimineaţă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, scrie Rador.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 310 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.140 (+7) de tancuri ale armatei ruse, 8.096 (+16) de vehicule blindate, 4.629 (+19) de sisteme de artilerie, 448 (+8) de sisteme de apărare antiaeriană, 693 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 7.159 (+14) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.944 (+11) de drone, 1.298 de rachete de croazieră și tehnică specială (691 unități).

UPDATE 22 iulie, ora 08.43 Regiunea Kirovohrad - Explozii nocturne în regiunea Kropivnițki

Mai multe explozii s-au auzit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în orașul ucrainean Kropivnițki, din regiunea Kirovohrad.

Potrivit RBC, exploziile s-au produs după ora 03:00, în timpul unei alerte de raid aerian care a vizat mai multe zone din Ucraina.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au avertizat că există riscul ca rușii să atace regiunea cu rachete. Deocamdată, nu există informații suplimentare

UPDATE 22 iulie, ora 06.25: Vicepremierul Ungariei cere un armistițiu: 'Nu vrem încă o Cortină de Fier. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla - război mondial'

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, vineri, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (Harghita), referindu-se la războiul din Ucraina, că este nevoie de armistiţiu, după care să înceapă tratativele de pace, potrivit Agerpres.

El a spus că există două poziţii, respectiv tratative de pace care să ducă la armistiţiu şi poziţia adoptată de Ungaria, adică să fie armistiţiu, după care să înceapă tratativele de pace.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 06.05: Zelenski spune răspicat ce planuri are cu podul din Crimeea

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia "aduce război, nu pace" și, prin urmare, este o țintă militară.

Luni, exploziile de pe podul din Crimeea au ucis doi civili și au scos din funcțiune o parte a podului rutier, care abia de curând a revenit la funcționarea completă după ce a fost grav avariat în urma unui atac similar în octombrie. Ucraina a salutat atacul de luni, dar oficialii nu au revendicat direct atacul, iar Moscova a acuzat Ucraina.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 22 iulie, ora 05.05: Zelenski promite răzbunare după atacurile rușilor de la Odesa, în care doi copii au murit: Doar răul absolut poate da astfel de lovituri / Video

Volodimir Zelenski, afirmă că, de la începutul săptămânii, peste 20 de oameni au avut de suferit din cauza terorii ruseşti doar în regiunea Odesa, între ei fiind şi doi copii. ”Doar răul absolut poate da astfel de lovituri. Va exista un răspuns”, arată el.

”Rusia a mai ucis doi copii astăzi. Atacul rusesc cu artilerie asupra satului Drujba, comuna Toreţk, regiunea Doneţk. O fată născută în 2007 şi un băiat născut în 2013 au murit. În regiunea Cernihiv, satul Honcharivske – a lovit o rachetă. Două femei au fost ucise, îndepărtarea molozului este în desfăşurare… Un centru cultural, o şcoală, clădiri rezidenţiale au fost afectate. Condoleanţele mele rudelor şi prietenilor celor decedaţi”, a transmis Zelenski, în mesajul de vineri.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iulie, ora 02.05: Moare în pușcărie? Procurorii ruşi cer încă 20 de ani de închisoare pentru Aleksei Navalnîi

Procurorii ruşi au cerut justiţiei să îl condamne pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, la încă 20 de ani de detenţie într-o colonie penală pentru noi acuzaţii penale, inclusiv de extremism, relatează Reuters, potrivit Agerpres

În vârstă de 47 de ani, Aleksei Navalnîi este judecat cu uşile închise de o lună la colonia penală IK-6 din Melehovo, la 235 km est de Moscova, unde execută deja sentinţe ale căror pedepse însumează 11 ani şi jumătate de închisoare. Aceste sentinţe au fost date pentru fraudă şi alte acuzaţii despre care el spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iulie, ora 01.00: Consilier prezidențial francez: China furnizează Rusiei 'un fel de echipament militar'

China a livrat articole Rusiei pe care aceasta le-ar putea utiliza drept echipamente militare, dar astfel de livrări nu au fost pe scară largă, a declarat Emmanuel Bonne, principalul consilier diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Întrebat la Forumul de securitate Aspen dacă Occidentul a văzut probe că China ar fi înarmat Rusia în vreun fel în războiul dus de aceasta în Ucraina, Emmanuel Bonne, şeful echipei diplomatice a lui Macron de la Palatul Elysee, a declarat: "Da, există indicii că fac lucruri pe care am prefera să nu le facă".

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.