Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 22 iunie - NATO: 'Sprijinul pentru Ucraina ar putea lua sfârşit dacă nu se înregistrează progrese'

mediafax.ro
razboi ucraina

Vladimir Putin a anunțat că o nouă generație de rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabile să transporte peste zece focoase nucleare, va fi desfășurată în curând. Forţele ucrainene îşi consolidează poziţiile şi atacă pe frontul de sud, după ce au avut un "succes parţial" în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un oficial cu rang înalt al Ministerului Apărării de la Kiev. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 22 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 22 iunie, ora 00.40: Alertă la Kiev: Rusia a încercat să lovească barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice Kinjal

Rusia ia în calcul un atac terorist de amploare în sud-estul Ucrainei pentru a crea o "zonă sanitară" pustie, iar în acest scop a încercat să atace cu rachete hipersonice "Kinjal" barajul de la Krivoi Rog, a declarat joi Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de publicaţia ucraineană Ekonomiceskaia Pravda.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 21.56: Ucraina a reuşit să colecteze un sprijin financiar de 60 de miliarde de euro pentru reconstrucţia economiei sale

Ucraina a reuşit să colecteze un sprijin financiar de 60 de miliarde de euro pentru reconstrucţia economiei sale, a declarat ministrul de externe britanic James Cleverly, joi, la finalul conferinţei internaţionale pentru reconstrucţia acestei ţări devastate de război, potrivit AFP, informează Agerpres.

"Nu ne-am gândit la această conferinţă ca la una de anunţare a contribuţiilor. Totuşi, astăzi, totalizăm anunţuri care însumează 60 de miliarde de euro sprijin pentru Ucraina", din partea statelor şi organizaţiilor internaţionale pe termen scurt şi mediu, a declarat ministrul în cursul sesiunii de închidere a conferinţei.

Cea mai mare parte din cei 60 de miliarde de euro din angajamente provin dintr-un pachet de ajutor de 50 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană a prevăzut să-l deblocheze până în 2027", aşa cum a anunţat Bruxellesul în ajunul conferinţei.

SUA au anunţat de asemenea un sprijin de 1,3 miliarde de dolari (circa 1,2 miliarde de euro) pentru sectoarele energetic şi infrastructuri.

"Începem să reconstruim Ucraina în acest an, nu aşteptăm sfârşitul războiului", a declarat premierul ucrainean Denis Şmîgal, mulţumind aliaţilor Kievului pentru sprijinul lor financiar.

El şi-a exprimat satisfacţia că fondurile promise permit Kievului să se apropie de cele 14,1 miliarde de dolari necesari de urgenţă, potrivit unei evaluări a Băncii Mondiale.

Redresarea economiei ucrainene pe termen mediu a fost estimată la peste 400 miliarde de dolari în acest stadiu al conflictului.

Şeful guvernului ucrainean a salutat de asemenea angajamentul "aproape al tuturor participanţilor" în a susţine ideea că Rusia va trebui "să plătească pentru crimele sale şi pentru distrugerile pe care le-a provocat în Ucraina".

"Trebuie să finalizăm mecanismul de compensare care ne va permite să utilizăm activele ruseşti îngheţate pentru a reconstrui Ucraina", a pledat el, în timp ce discuţiile internaţionale se poticnesc încă în ceea ce priveşte cadrul juridic.

Această conferinţă de la Londra avea scopul de a mobiliza fondurile necesare pentru reconstrucţia Ucrainei pe termen scurt şi mediu, dar şi de a invita sectorul privat să contribuie, instituind mecanisme care să le garanteze investiţiile în ţara a cărei armată este în continuare în plină contraofensivă în faţa forţelor ruse.

Aproape 500 de întreprinderi din 42 de ţări s-au angajat astfel să se mobilizeze, a indicat Cleverly.

Conferinţa a fost de asemenea o ocazie pentru Ucraina de a demonstra că ea întreprinde reformele necesare în vederea accederii sale viitoare la Uniunea Europeană şi pentru a asigura investitorii.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 21.54: Lovitura dată de Ucraina care zguduie Kremlinul: Putin a convocat de urgenţă Consiliul Securităţii Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat joi, de urgenţă, Consiliul Securităţii Rusiei, care de obicei se reuneşte vineri, după ce Ucraina a lovit un pod important care leagă Crimeea anexată de regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată parţial de trupele ruse, potrivit The Moscow Times, notează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 21.40: NATO: 'Sprijinul pentru Ucraina ar putea lua sfârşit dacă nu se înregistrează progrese'

Reprezentanţi de rang înalt ai Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene în materie de afaceri externe şi securitate au spus joi că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi ar putea dura până în anul 2024, relatează EFE, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 21.00: Ucraina se pregătește pentru a forma una dintre cele mai puternice forțe militare din Europa - Buget pentru o armată de jumătate de milion de oameni

Ucraina își propune să-și crească produsul intern brut (PIB) de la 161 de miliarde de dolari la 1 trilion de dolari în zece ani, printre alte motive pentru a menține o armată puternică de 500.000 de oameni, a citat Pravda europeană ministrul Economiei Iulia Svyrydenko pe 22 iunie.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 20.15: Comitetul de Investigaţii al Rusiei a dat în urmărire „150 de infractori, participanţi la crimele de război ale regimului de la Kiev”

Comitetul de Investigații al Rusiei a dat în urmărire 150 de militari implicați în „crimele regimului de la Kiev”, a declarat șeful Comitetului de Investigații al Federației Ruse, Aleksande Bastrîkin, la complexul memorial "Cetatea Eroilor din Brest", cu ocazia evenimentele dedicate Zilei Memoriei și Durerii, informează TASS, potrivit Rador.

„Şi noi facem anchete acolo. Am dat în urmărire 150 de criminali de război, activitatea cărora am calificat-o drept acțiuni ale armatei ucrainene" - a spus el. Anterior, într-un interviu acordat TASS.

Bastrîkin a anunţat că tribunalele din Doneţk (DNR) și Lugansk (LNR) au condamnat deja peste 30 de luptători ucraineni la pedepse lungi de închisoare, inclusiv închisoare pe viață, pentru „crime împotriva civililor.”

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 19.05: VIDEO - Sfidare maximă din patrea forțelor cecene: Ramzan Kadîrov a primit cadou o mitralieră realizată din obuze și cartușe ucrainene

Occidentul a sprijinit din plin cu arme soldații conduși de Volodimir Zelenski. Nu de puține ori forțele armate rusești acuză NATO de implicare în război, tocmai din acest motiv.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 18.45: Primarul Kievului e la cuțite cu Zelenski - Vitali Kliciko acuză o campanie de discreditare pentru a-l forța să plece din funcție

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a acuzat miercuri pe opozanți că duc o campanie pentru a-l discredita și a-l forța să plece din funcție, în urma unei neînțelegeri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, notează Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 18.06: Rusia își formează o nouă armată, 'de rezervă': plan grandios dezvăluit de Serghei Șoigu

Ministerul Apărării din Federația Rusă va „finaliza formarea unei armate de rezervă" până la sfârșitul lunii iunie.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 17.35: Când ar putea înceta tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Europa: Contractul Ucrainei cu Gazprom va expira

Rusia ar putea închide până la sfârşitul anului viitor una dintre ultimele conductele care transportă gaze ruseşti către Europa, întrucât contractul de furnizare al Ucrainei cu Gazprom va expira, a declarat joi într-un interviu pentru Financial Times ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, notează news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 16.35: Teoria conspirației: Kievul acuză că Ungaria pregătește o operațiune specială informațional-psihologică împotriva Ucrainei

Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, susţine că Ungaria a încălcat dreptul internaţional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru. În plus, a subliniat Lubineţk, Budapesta pregătește acum o operațiune specială informațional-psihologică (IPSO), pentru a acuza autoritățile Kievului că nu doresc să facă schimb de prizonieri de război cu Federația Rusă, scrie Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 15.48: Cel puţin doi morţi şi cinci răniţi la Kiev, într-o explozie de gaze naturale într-un bloc de 15 etaje

Două persoane au murit joi, iar alte cinci au fost rănite, într-o explozie de gaze naturale care a distrus parţial un bloc de 15 etaje, anunţă parchetul ucrainean, relatează AFP, informează News.ro.

Explozia - care a distrus complet mai multe apartamente de la diverse etaje ale blocului, într-un cartier locuit, la Kiev - a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, ”probabil din cauza unei scurgeri de gaze naturale”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram parchetul ucrainean. Salvatori verificau câte persoane s-ar putea afla în continuare sub drâmături, anunţă el.

O anchetă cu privire la o ”încălcare a regulilor de siguranţăă” a fost deschisă, mai anunţă parchetul. Aproximativ 20 de persoane au fost salvate, anunţă Serviciul de Stat al Situaţiilor de Urgenţă. Acesta publică imagini cu blocul sfâretcat, ale cărui ziduri au fost înnegrite de fum.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 14.50: Premierul României îl pune la punct pe șeful rus din Herson: 'Astfel de declarații sunt inacceptabile!'

România condamnă ferm declarațiile așa-zisului „reprezentant” al Rusiei în Herson, scrie pe Twitter premierul Marcel Ciolacu, după ce Vladimir Saldo a amenințat că armata rusa va lovi podul de la Giurgiulești.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 14.45: MAE și Chișinăul amenință cu NATO, după ce Rusia a sugerat că va bombarda podul Galați - Giurgiulești

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova condamnă cu fermitate declaraţiile unui reprezentant al Federaţiei Ruse din Herson care a sugerat bombardarea podului de la Giurgiuleşti ca represalii pentru avarierea, într-un atac ucrainean, a unui pod care face legătura regiunii din sudul Ucrainei controlate parţial de ruşi cu Crimeea anexată. Diplomaţia de la Chişinău l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, scrie News.ro.

Continuarea aici,

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 14.14: Rușii amenință că vor bombarda podul Galați-Giurgiulești: 'Un răspuns foarte serios va veni foarte curând'

Guvernatorul prorus al regiunii Herson a amenințat, joi, că rușii vor arunca în aer podul Galați-Giurgiulești care face legătura dintre România și Moldova, informează Digi24. Amenințările au fost făcute după ce ucrainenii au lovit podul care leagă Crimeea anexată de regiunea Herson.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 13.42: Premierul Ucrainei s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA

Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a anunţat, joi, că s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în marja Conferinței privind reconstrucţia Ucrainei, desfăşurată la Londra. Cei doi oficiali au discutat despre reconstrucţia rapidă a Ucrainei și despre măsurile de securitate în faţa riscurilor militare și politice.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 13.00: Rușii încearcă să reia operațiunile ofensive în est, informează Garda Naţională a Ucrainei

Directorul adjunct pentru planificare din cadrul Direcției Principale a Gărzii Naționale a Ucrainei, Mikola Urşalovici, susţine că trupele de ocupație ruse încearcă să reia operațiunile ofensive în direcția estică. Potrivit acestuia, rușii au încercat să atace în est, pentru a devia rezervele Forțelor de Apărare ale Ucrainei în contextul ofensivei ucrainene. Urşalovici a explicat că, săptămâna trecută, invadatorii ruşi din direcțiile Kupiansk, Liman și Siversk au efectuat, fără a avea succese, mai multe operațiuni de asalt asupra pozițiilor unităților Gărzii Naționale a Ucrainei, folosind masiv artilerie, rachete și aviația. "În direcția Bahmut, echipe de recunoaștere și de atac ale Gărzii Naţionale a Ucrainei au continuat să distrugă echipamente ale invadatorilor şi depozite cu muniții, epuizând, treptat, capacitatea inamicului de a conduce o apărare activă. În plus, în direcția Melitopol, unități ale Gărzii Naționale, împreună cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au continuat operațiunile ofensive. Luptătorii noștri au fortificat poziţiile recucerite și au efectuat misiuni de recunoaștere și deminare, în vederea unor sarcini ulterioare" - a detaliat Urşalovici.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 12.11: Celebrele F-16, care provoacă fiori reci Rusiei, ajung în România: Țara noastră, poligon de antrenament pentru ucraineni

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 11.09: Atac nocturn asupra Ucrainei - Ruşii au utilizat drone şi rachete de croazieră şi balistice

Serviciul de presă al Forțelor Aeriene ale Ucrainei raporteaza că în timpul atacului lansat de ruşi în noaptea de 21 spre 22 iunie, trupele invadatoare ruse au folosit nu doar drone iraniene Shahed, ci şi rachete de tip Kh-22 și Kinjal. Potrivit armatei ucrainene, atacul de noaptea trecută a vizat infrastructura critică a Ucrainei.

"În noaptea de 21 spre 22 iunie 2023, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu rachete Kh-22, Kh-47 Kinjal și drone de atac Shahed-136/131" - se arată într-un comunicat de presă. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, bombardiere ruseşti Tu-22m3 au lansat, dinspre Marea Azov, trei rachete de croazieră Kh-22, iar alte trei rachete balistice Kh-47 Kinjal au fost lansate de MiG-31K. Ruşii au mai lansat patru drone Shahed, fabricate în Iran. Trei dintre dronele lansate de ruşi au fost distruse de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

"Din fericire, rachetele inamicului nu și-au atins țintele în regiunea Dnipropetrovsk. Cu toate acestea, invadatorii își continuă teroarea împotriva poporului ucrainean, atacând infrastructura critică a Ucrainei" - se arată în raport. RBC aminteşte că în noaptea de miercuri spre joi, Federația Rusă a lansat noi atacuri asupra Ucrainei, utilizând rachete și drone Shahed. Explozii au fost raportate la Harkiv, Odesa, Krivi Rih și Kremenciuk (regiunea Poltava).

Au fost raportate atacuri cu rachete şi în raionul Krivi Rih, unde ruşii au avariat 10 case particulare, o anexă, garaje, mașini, o conductă de gaz, una de alimentare cu apă și liniile de distribuţie a energiei electrice.

Potrivit părţii ucrainene, în atacul respectiv, ruşii au folosit rachete Kh-22. Trei drone Shahed au fost distruse de forțele de apărare din regiunea Odesa, însă o dronă a lovit un depozit şi a provocat un incendiu.

UPDATE 22 iunie, ora 10.10: Forțele ruse revin la pozițiile abandonate după detonarea hidrocentralei Kahovka


Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional "Sud" din Ucraina, susține că ocupanții ruși din regiunea Herson se întorc, treptat, la pozițiile pe care le-au abandonat după inundațiile provocate de detonarea hidrocentralei Kahovka. "Dacă după cresterea nivelului apei aceștia au fost nevoiți să se retragă la o anumită distanță de până la 15 km în unele zone și să reducă intensitatea atacurilor, acum, revin treptat la aceiași indicatori" - declară Humeniuk. În plus, potrivit acesteia, inamicul încearcă să-şi intensifice bombardamentele în regiune. "Doar în ultima zi (marți - n.r.), am înregistrat 75 de atacuri. Este o revenire la indicatorii de dinaintea dezastrului provocat de ei înșiși" - subliniază șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional "Sud" din Ucraina.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 09.10: Natalia Humeniuk: "Inamicul a folosit avioane și a lovit acolo unde doare"

Şefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a raportat că, în timpul atacului masiv lansat de ruşi în noaptea de miercuri spre joi, invadatorii au folosit avioane, pentru a bombarda în direcția Krivi Rih.

"A fost înregistrată o activitate a aviației strategice în direcția Krivi Rih. Inamicul încearcă să atace acolo unde doare. Dacă acum există probleme cu alimentarea cu apă a direcției Krivi Rih, inamicul încearcă să lovească exact acolo" - a explicat reprezentanta militarilor din sudul Ucrainei. Potrivit Nataliei Humeniuk, armata rusă încearcă noi tactici, căutând modalități de a ocoli apărarea antiaeriană a Ucrainei.

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 08.55: 650 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în ultimele 24 de ore


Forţele ucrainene au lichidat 650 de invadatori ruși, în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 222.650 - potrivit unui raport publicat, joi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 314 avioane și 307 (+1) elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.013 (+7) tancuri ale armatei ruse, 7.783 (+12) de vehicule blindate, 3.941 (+21) de sisteme de artilerie, 376 (+1) de sisteme de apărare antiaeriană, 617 (+2) lansatoare multiple de rachete, 6.678 (+11) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.438 (+10) de drone, 1.214 rachete de croazieră și tehnică specială (539 de unități).

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 08.00: Planul grandios gândit de americani în Ucraina: îl vor enerva la culme pe Vladimir Putin - VIDEO

Statele Unite acordă un ajutor în valoare de 1,3 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro) economiei Ucrainei, a anunţat miercuri secretarul de Stat american Antony Blinken în cadrul unei Conferinţe Internaţionale privind Reconstrucţia Ucrainei, la Londra, relatează AFP, informează News.ro.

Acest ajutor este destinat cu prioritate infrastructurii esenţiale ucrainene, devastată în războiul rus din Ucraina.

”Atât timp cât Rusia va continua să distrugă,, noi vom fi acolo să ajutăm Ucraina să reconstruiască: să reconstruiască vieţi, să-şi reconstruiască ţara, să-şi econstruiască viitorul”, a subliniat Antony Blinken.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iunie, ora 07.45: Deputat rus: înaintarea trupelor ruse în Transnistria ar fi o garanţie a securităţii regiunii

Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri CSI din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, integrării eurasiatice şi relaţii cu compatrioţii, Constantin Zatulin, a declarat că înaintarea trupelor ruse în Transnistria ar fi o garanţie a securităţii regiunii. Potrivit Infotag, el a scris despre acest lucru pe site-ul său.

"Este necesar să se realizeze înaintarea trupelor ruseşti în direcţia Transnistriei. Sper că acest lucru se va întâmpla ca urmare a dezvoltării unei operaţiuni speciale (în Ucraina - "I."). Aceasta ar fi cea mai bună garanţie că nu se va întâmpla nimic cu Transnistria şi cu forţele noastre de menţinere a păcii din acel teritoriu. Este de remarcat faptul că vorbim şi despre 200 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse care locuiesc pe acel teritoriu", a spus Zatulin.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iunie, ora 07.30: Visul european al Ucrainei rămâne momentan pe hârtie: progresul Kievului nu este suficient pentru aderare

Comisia Europeană a transmis miercuri, într-o evaluare intermediară, că Ucraina a făcut progrese pentru a putea începe negocierile de aderare la UE, dar a subliniat că mai multe criterii nu au fost încă îndeplinite, au declarat surse diplomatice, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Potrivit raportului oral prezentat la Bruxelles ambasadorilor celor 27 de ţări membre de către comisarul european pentru extindere, ungurul Oliver Varhelyi, Ucraina a îndeplinit două dintre cele şapte condiţii impuse de UE pentru lansarea negocierilor de aderare. "Două sunt îndeplinite şi cinci sunt la un anumit nivel de progres", a spus un diplomat.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 22 iunie, ora 07.15: Germania crește ajutorul militar pentru Ucraina - Apărarea anti-aeriană va fi mult mai eficientă

Guvernul german a declarat că a livrat Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot cu rachete, notează The Kyiv Independent.

Deși numărul de rachete nu este specificat, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat la începutul lunii iunie că țara sa va furniza „imediat” Ucrainei 64 de rachete ghidate pentru sistemele Patriot.

În afară de aceasta, Germania a furnizat Ucrainei 24.500 de proiectile de artilerie, muniție ghidată de precizie de 155 mm, 152 de vehicule de protecție a frontierei, precum și 25 de trenuri autocamioane și 20 de semiremorci, potrivit actualizării.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iunie, ora 07.00: Statul NATO care transferă toate elicopterele Ucrainei - Ajutorul militar atinge 1% din PIB

Prim-ministrul leton, Krišjānis Kariņš, a declarat, la Conferința de recuperare a Ucrainei (UCR 2023) din 21 iunie, că țara sa finalizează transferul tuturor elicopterelor sale în Ucraina.

El a mai spus că ajutorul militar acordat de Riga Ucrainei se ridică la 1% din produsul intern brut (PIB) al Letoniei și include rachetele sol-aer Stinger.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iunie, ora 06.50: Sancțiunile împotriva Rusiei, un mare hop: UE nu poate confisca activele rusești (anchetă Bloomberg)

Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că nu poate confisca direct, în mod legal, activele ruseşti îngheţate şi în schimb se concentrează pe utilizarea temporară a acestor active, potrivit unui document consultat de Bloomberg, relatează Agerpres.

Conform acestui document, UE se îndreaptă spre două opţiuni pe măsură ce continuă să exploreze modalităţile prin care poate folosi activele îngheţate ale Băncii centrale a Rusiei, în valoare de peste 200 de miliarde de euro, şi să le direcţioneze pentru a ajuta Ucraina. Multe din aceste fonduri sunt la casa de compensare Euroclear Ltd., unde au generat venituri de aproape 750 milioane de euro până în primul trimestru al acestui an.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iunie, ora 06.00: În ciuda ajutorului primit, Zelenski este dezamăgit de NATO: 'Stoltenberg cunoaşte foarte bine poziţia mea'

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că este dezamăgit de faptul că NATO nu va invita ţara sa să se alăture Alianţei, în cadrul summitului NATO care va avea loc în luna iulie la Vilnius, în Lituania, informează Rador.

Volodimir Zelenski a declarat pentru BBC că perspectiva aderării la NATO a ţinut Ucraina motivată.

"O reacţie negativă. Stoltenberg cunoaşte foarte bine poziţia mea. Le-am spus de multe ori: nu ne luaţi pământul de sub picioare. NATO ne motivează, faptul că vom fi invitaţi să ne alăturăm Alianţei este fundamentul pe care ne sprijinim."

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iunie, ora 04.10: Serviciile britanice de informaţii: Rusia îşi întăreşte poziţiile defensive în Crimeea

Rusia şi-a extins în continuare instalaţiile defensive în teritoriile ocupate din Ucraina, arată serviciile britanice de informaţii, conform raportului cotidian prezentat miercuri de Ministerul Apărării de la Londra, preluat de dpa.

Ruşii au făcut eforturi semnificative, în special în vecinătatea peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, afirmă sursa citată.

"Asta include o zonă extensivă de dispozitive defensive de 9 (km) lungime, la 3.5 km la nord de oraşul Armiansk, pe istmul care leagă Crimeea de regiunea Herson", a precizat ministerul.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 iunie, ora 03.35: Decizia care va înfuria Kremlinul: Bombardiere americane aterizează în premieră în Suedia

Ţinută în continuare la porţile NATO, Suedia găzduieşte pentru prima oară în istoria sa modernă două bombardiere americane pentru exerciţii militare, a anunţat miercuri Ministerul suedez al Apărării, potrivit AFP.

La 19 iunie, două bombardiere strategice B-1B Lancers au aterizat pe aeroportul Luleĺea Kallax, în nordul ţării.

"Suntem pe cale să efectuăm un exerciţiu comun" mobilizând forţe aeriene şi terestre, a declarat o purtătoare de cuvânt a forţelor aeriene, Louise Levin, fără a preciza durata acestuia.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 22 iunie, ora 01.00: Belarus începe mobilizarea rezerviștilor. Motivul invocat de ministerul apărării de la Minsk

Unul dintre principalii aliați ai Rusiei a declarat că forțele sale armate încep 10 zile de "exerciții de mobilizare" anuale, potrivit Sky News.

Ministerul belarus al apărării a declarat că exercițiile au ca scop evaluarea gradului de pregătire a țării pentru mobilizarea rezerviștilor.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.