Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 22 octombrie - Joe Biden vrea neapărat să aloce 61 de miliarde pentru Ucraina

ft.com
razboi ucraina

Peste 100 de confruntări au fost înregistrate pe linia frontului, în doar 24 de ore. Ucrainenii raportează un atac "cu cinism" al ruşilor care au ţintit cu rachete o şcoală din regiunea Doneţk. Clădirea a fost distrusă aproape în totalitate, există morţi şi răniţi.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de duminică, 22 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 22 octombrie, ora 13.00: Numărul soldaților ruși uciși și răniți ajunge la aproape 300 de mii - informațiile britanice

Serviciile secrete britanice au estimat că Rusia a pierdut până la 190.000 de soldați uciși și răniți grav, iar ținând cont de răniții care se pot întoarce pe câmpul de luptă după recuperare, până la 290.000 de oameni.

Serviciile de informații subliniază că această cifră nu include grupul lui Wagner și batalioanele lor de prizonieri care au luptat în Bakhmut.

UPDATE 22 octombrie, ora 12.00: Mai la sud, în est, Ucraina a încercat să oprească o nouă ofensivă a forţelor ruse, de a câştiga mai mult teritoriu, pe fondul contraofensivei lente şi istovitoare a Kievului, din ultimele luni de zile.

Încercarea Moscovei de a captura oraşul Avdiivka a întâmpinat o rezistenţă acerbă sâmbătă, a spus armata ucraineană, apărarea fiind susţinută de fortificaţii ridicate cu aproape un deceniu în urmă.

”Inamicul devine din ce în ce mai activ, dar suferă pierderi grele”, a declarat generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor Ucrainei din sud, pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării, în raportul său de seară, nu a menţionat Avdiivka, dar a raportat lovituri în zonele din afara Bahmut, un oraş capturat de forţele Moscovei în mai, după luni de lupte.

Ambele oraşe sunt în estul regiunii Doneţk.

Avdiivka, un cuvânt de ordine în Ucraina pentru rezistenţă, a rezistat luni de zile atacurilor inamice. Înregistrările video arată clădiri în ruine şi străzi abia distinse.

Oraşul a fost capturat pentru scurt timp în 2014 de separatiştii susţinuţi de ruşi, care au ocupat zone mari din estul Ucrainei, dar a fost recîştigat de forţele ucrainene, care au construit fortificaţii solide.

”Avem fortificaţii din beton... în afara oraşului. (Forţele ruse) au nevoie de artilerie grea şi rachete antitanc pentru a distruge fiecare fortăreaţă”, a declarat analistul militar Pavel Norozhni pentru televiziunea naţională”.

Institutul pentru Studierea Războiului, un institut de cercetări american, a declarat că trupele ruse au ”avansat marginal” lângă Avdiivka.

UPDATE 22 octombrie, ora 11.00: Statele Unite sunt alături de Ucraina pentru a trage Rusia la răspundere, a declarat ambasadorul SUA Bridget Brink după atacul rusesc asupra terminalului poștal din Harkov.

Brigitte Brink și-a publicat declarația pe Twitter (Х) duminică dimineață, relatează „European Truth”.

„Încă o dată, imagini groaznice cu violența rusă împotriva populației civile din Ucraina – atacul cu rachete asupra oficiului poștal din Harkov a luat viața a șase persoane și chiar mai multe au fost rănite grav”, a scris șeful ambasadei SUA.

Ea a spus că „disprețul Kremlinului față de viață ar trebui să fie văzut de întreaga lume”.

„Statele Unite sunt alături de Ucraina pentru a trage Rusia la răspundere”, a asigurat Brink.

UPDATE 22 octombrie, ora 10.00: Rușii au blocat podul din Crimeea timp de o oră, anunță oficial RiaNovosti. Astfel, duminică dimineața, 22 octombrie, ocupanții ruși au anunțat închiderea podului din Crimeea. În mod tradițional, rușii nu dezvăluie motivul închiderii podului.

Între timp, mass-media ucraineană scrie că corespondentul lor a auzit înainte de aceasta „sunete asemănătoare cu lansatoarele de rachete”.

Mai bine de o oră mai târziu, podul a fost redeschis.

UPDATE 22 octombrie, ora 09.00: Președintele Camerei inferioare a parlamentului ceh, Marketa Pekarova Adamova, a spus că este foarte dezamăgită de poziția șefului guvernului ungar, Viktor Orban, și a maghiarilor față de Ucraina.

Ea a povestit despre acest lucru într-un interviu pentru „ Radio Liberty ”, scrie „European Truth”.

Pekarova Adamova a comentat declarația primului ministru al Ungariei, Viktor Orbán, potrivit căreia nu a existat niciun precedent pentru ca o țară să fie acceptată în UE fără frontiere clare și, prin urmare, este puțin probabil ca Ucraina să fie acceptată în UE după sfârșitul război.

" Sunt sigură că el este singurul cu aceste declarații și remarci. Și chiar sunt foarte dezamăgită nu numai de Viktor Orbán, ci și de toți ungurii care aderă la aceste idei", a spus ea.

„Este de necrezut că maghiarii, care au o experiență cu adevărat dificilă cu Uniunea Sovietică în istoria lor, susțin acum astfel de opinii”, a adăugat aceasta

UPDATE 22 octombrie, ora 08.00: Marea Britanie îi învață pe inginerii ucraineni să protejeze sistemul energetic de Rusia

Inginerii din armata britanică au dezvoltat un program de pregătire pentru inginerii civili ucraineni pentru a proteja sectorul energetic de atacurile rusești din această iarnă.

Programul de formare de două săptămâni a fost dezvoltat și desfășurat la cererea Ucrainei pentru a îmbunătăți în continuare protecția sectorului său energetic.

Inginerii ucraineni au fost învățați cum să identifice elementele de infrastructură cele mai vulnerabile, distanțele potențiale ale exploziei și efectele diferitelor arme și explozivi și unde să plaseze cel mai bine barierele fizice și aeriene pentru a ajuta la protejarea site-urilor de atacurile rusești.

Secretarul Apărării, Grant Shapps, a spus că exercițiile sunt necesare pentru a proteja civilii ucraineni pe măsură ce iarna se apropie.

„Populația civilă a Ucrainei se confruntă în fiecare zi cu un pericol de moarte din partea forțelor lui Putin și a campaniei lor de bombardare fără discernământ împotriva infrastructurii critice”, a comentat ministrul.

UPDATE 22 octombrie, ora 03.50: Şase persoane ucise de o rachetă rusească, la un centru de distribuţie poştală din oraşul ucrainean Harkov

O rachetă rusească a lovit sâmbătă un centru de distribuţie poştală din al doilea mare oraş al Ucrainei, Harkov, cauzând moartea a şase persoane şi rănirea altor 12, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sunehubov.

content-image

 

 

UPDATE 22 octombrie, ora 03.00: Rusia îl urmăreşte penal pentru genocid pe fostul soldat nazist ovaţionat de Zelenski

Yaroslav Hunka, fost soldat în trupele naziste de elită SS, în vârstă de 98 de ani, este urmărit penal în Rusia pentru genocid, iar pe numele său ar putea fi emis un mandat internaţional de arestare, a informat vineri comisia rusă de anchetă, citată de AFP, conform Agerpres.

Hunka a fost ovaţionat în septembrie în parlamentul Canadei, cu ocazia vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, însoţit de premierul canadian Justin Trudeau.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.