Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 23 iunie - Șeful Wagner, întrebare care îl va enerva pe Putin: 'De ce a început operațiunea militară specială?'

theguardian.com
wagner

Un atac cu rachete ucrainene a lovit podul Ciongar care leagă zonele controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea, ceea ce a dus la devierea traficului, au declarat joi oficiali numiți de Rusia în ambele regiuni. Oficialii ruși au amenințat că vor distruge podul de peste Prut de la Galați - Giurgiulești după ce forţele ucrainene au lovit un pod vital care leagă Hersonul de Crimeea. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 23 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 23 iunie, ora 22.32: Generalii ruși au sporit numărul delfinilor militari care apără Flota rusă de la Marea Neagră

Rusia și-a sporit măsurile de securitate în Sevastopol, unde este staționată Flota Rusă a Mării Negre, potrivit raportului publicat vineri de ministerul britanic al Apărării

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 21.47: Panică în Ucraina după anunțul lui Zelenski: ucrainenii se înghesuie să cumpere iod, în timp ce ministrul Sănătății calmează spiritele - VIDEO

Ministerul ucrainean al Sănătăţii îi îndeamnă pe ucraineni să nu intre în panică, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova de pregătirea unui ”atentat terorist” vizând centrala Nucleară Zaporojie ocupată de ruşi, implicând ”radiaţii” - o ieşire care îngrijorează populaţia Ucrainei, relatează AFP, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 20.30: Zelenski a ordonat un audit al activităţii şefilor birourilor militare de recrutare, în urma acuzaţiilor de corupţie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat vineri crearea unei comisii speciale care să desfăşoare un audit asupra activităţii şefilor comisariatelor militare regionale de recrutare, transmite Reuters. Această comisie va fi condusă de generalul Oleksandr Pavliuk, adjunct al ministrului apărării, a precizat Zelenski după o întâlnire cu comandanţii de rang înalt ai armatei ucrainene, informează Agerpres.

Dispoziţia preşedintelui ucrainean urmează relatărilor din presă despre presupuse fapte de corupţie ale şefului unuia dintre comisariatele militare. Zelenski a anunţat că a ordonat demiterea urgentă a unui astfel de comandant, despre a cărui familie publicaţia Ukrainska Pravda a scris că deţine în Spania o proprietate şi maşini în valoare de milioane de dolari. "Am dat un ordin urgent să fie creată o comisie (...) şi, împreună cu unităţile de aplicare a legii şi cu Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei, să fie verificaţi toţi comandanţii birourilor militare de recrutare în toate regiunile Ucrainei, astfel încât ei să nu dezonoreze statul nostru şi memoria eroilor care mor pe front", a transmis preşedintele ucrainean pe Telegram. El a mai menţionat în acelaşi mesaj că, la reuniunea la care a dat respectivul ordin, au fost de asemenea discutate situaţia de pe frontul războiului cu Rusia, aprovizionarea cu arme şi ritmul de producţie al industriei militare.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 20.05: Kievul anunță că România ia în calcul posibilitatea de a transfera Ucrainei o parte din profiturile companiilor energetice

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecționa o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, scrie RBC, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 19.47: Ucraina acuză Occidentul pentru ritmul lent din contraofensivă: 'Timpul pierdut în a convinge partenerii se reflectă în fortificațiile specifice rusești'

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, le cere oamenilor să aibă răbdare în contraofensiva lansată de Ucraina. Oficialul ucrainean susține că forțele armate rusești au avut timp să se pregătească de contraofensivă, în perioada în care Occidentul a oscilat dacă să ajute sau nu Ucraina.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 18.33: Preşedintele Ucrainei susţine că vor avea loc schimbări după o anchetă privind starea adăposturilor antiaeriene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că vor avea loc schimbări de personal în urma unei anchete privind starea adăposturilor antiaeriene din Ucraina, scrie Reuters, potrivit Rador. Ancheta a fost lansată după moartea a trei persoane care au rămas în afara unui adăpost antiaerian închis din Kiev în timpul unui atac cu rachete rusești. "Vor exista decizii privind personalul", a declarat Volodimir Zelenski, fără a preciza pe cine vor afecta aceste schimbări. Vezi și: Primarul Kievului e la cuțite cu Zelenski - Vitali Kliciko acuză o campanie de discreditare pentru a-l forța să plece din funcție

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 18.30: Lupte interne în Kremlin: Vladimir Putin pare că pierde controlul subordonaților (analiză)

După ce şi-a petrecut mai mult de două decenii construind un sistem politic controlat în mod rigid, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, asistă mut la luptele interne tot mai zgomotoase care au apărut între membrii de vârf ai anturajului său, pe fondul războiului din Ucraina. Unii văd eşecul lui Putin de a înăbuşi luptele interne ca pe un semn al unor potenţiale schimbări pe scena politică a Rusiei, care pregătesc terenul pentru şi mai multe lupte interne, relevă o analiză a agenţiei Associated Press, inforemază News.ro, analiză pe care o redăm mai jos.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 18.27: Ucraina insistă să primească la summitul NATO o "formulă" de aderare

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Ucraina se aşteaptă ca la summitul NATO din iulie să primească un semnal clar şi o "formulă" de a deveni membră a Alianţei, relatează Reuters, relatează Agerpres.

"Mă aştept de la ei să dea un semnal clar, inteligibil şi o formulă pentru noi, desigur, de a deveni membru NATO", a transmis ministrul ucrainean prin serviciul său de presă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă puternic pe aderarea Ucrainei la NATO, deşi admite că aceasta nu este posibilă atât timp cât ţara sa se află în război cu Rusia.

Şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a declarat miercuri că Ucraina aşteaptă de la summitul ce va avea loc la Vilnius pe 11-12 iulie să primească invitaţia de a adera la Alianţă cu o "dată deschisă". Adresându-se think tank-ului Atlantic Council, oficialul ucrainean a susţinut că lipsa unei decizii "puternice" în acest sens la summit i-ar demoraliza pe cetăţenii ucraineni.

El a mai spus că sunt în desfăşurare consultări între Kiev şi Washington asupra măsurilor pe care liderii statelor NATO le-ar putea aproba la Vilnius pentru a consolida securitatea Ucrainei până când această ţară va putea beneficia de garanţii de securitate formale din partea Alianţei.

Dar aliaţii Kievului sunt divizaţi asupra orizontului de timp în care Ucraina ar trebui să se alăture NATO, în timp ce unele guverne occidentale se tem că o asemenea decizie riscă să aducă Alianţa mai aproape de un război cu Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că prioritatea în prezent este continuarea sprijinului militar occidental pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul cu Rusia. Aprovizionată cu noi arme occidentale, armata ucraineană a lansat la începutul lunii iunie o contraofensivă contra trupelor ruse, cu rezultate deocamdată modeste.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 18.25: Rusia reacţionează cu restricţii de călătorie la noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană

MOSCOVA (MEDIAFAX) - Administraţia Rusiei a anunţat, vineri, extinderea listei restricţiilor de călătorie care vizează oficiali din cadrul Uniunii Europene, ca reacţie la noile sancţiuni aplicate de Consiliul UE, pe care Moscova le consideră "nelegitime", informează Mediafax. "Extindem considerabil" lista cu oficiali europeni care au restricţii de a călători în Rusia, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde.

Moscova nu precizează numărul persoanelor vizate, subliniind că sunt membri ai serviciilor de securitate şi ai instituţiilor politice şi economice ale Uniunii Europene, inclusiv eurodeputaţi. "Sunt vizate persoane care promovează o agendă ostilă la adresa Rusiei. Confirmăm că toate măsurile inamicale aplicate de statele occidentale vor primi în continuare reacţii adecvate", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Până în prezent, ca reacţie la sancţiunile Occidentului, Rusia a impus restricţii de călătorie pentru sute de oficiali, jurnalişti şi antreprenori occidentali.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 17.45: Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei

Consiliul Uniunii Europene a adoptat formal, vineri, noi sancţiuni impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, anunţând măsuri restrictive împotriva a 71 de persoane şi a 33 de enităţi, informează Mediafax.

"Au fost aplicate măsuri restrictive asupra a 71 de persoane şi a 33 de entităţi responsabile de acţiuni de subminare şi ameninţare a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei", a transmis Consiliul UE, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Acţiunile adoptate astăzi vizează 104 persoane şi entităţi care sunt utilizate pentru continuarea acestui război brutal, inclusiv cele responsabile de activităţi militare, de hotărâri politice, de poluarea spaţiului public cu dezinformare şi informaţii negative, alimentând războiul militar cu războiul informaţional. Îi vizăm pe cei implicaţi în deportări inumane şi în adoptări forţate de copii ucraineni în Rusia, precum şi companii IT ruse care furnizează tehnologie esenţială şi sisteme software serviciilor de informaţii ruse. Vom continua să intensificăm presiunile asupra Rusiei cât va fi necesar", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Acesta este al 11-lea set de sancţiuni aplicat de Uniunea Europeană Rusiei de la începerea invaziei militare în Ucraina în februarie 2022. Până în prezent, sancţiunile Uniunii Europene vizează aproape 1.800 de persoane şi entităţi.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 17.30: Cel puţin trei morţi în atacuri produse în sud-estul Ucrainei atribuite Rusiei

Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, vineri, în atacuri efectuate de armata rusă în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene, conform postului de televiziune CNN, informează Mediafax.

Un civil în vârstă de 35 de ani a fost ucis în urma unui atac cu obuze de artilerie asupra comunei Mala Tokmaceaka, a declarat Iurii Malaşko, guvernatorul regiunii Zaporojie.

În alte atacuri, produse în oraşul Herson, au fost ucise două persoane. "În oraşul Herson, forţele de ocupaţie au atacat compania municipală de transport. Au fost loviţi angajaţi civili. Din nefericire, un bărbat de 55 de ani a murit pe loc. Alte cinci persoane au fost rănite şi sunt spitalizate", a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Ulterior, autorităţile ucrainene au raportat moartea unui bărbat de 43 de ani care fusese rănit în atac.

Armata ucraineană continuă contraofensiva pe frontul din sud-estul Ucrainei, dar Kievul insistă că progresele vor fi graduale. "Facem progrese zilnic, dar sunt graduale", a declarat Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării. Anterior, preşedintele Volodimir Zelenski a atras atenţia că armata ucraineană nu va putea face progrese "ca în filmele de la Hollywood", după ce mai mulţi oficiali occidentali au semnalat că activităţile militare ucrainene nu răspund aşteptărilor.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 17.08: Zelenski vrea să îl elimine pe Putin: Lumea va găsi cum să-l ucidă

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la BBC, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre pericolul care îl pândește pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 17.00: Șeful Wagner, ieșire explozivă împotriva lui Putin: 'Rusia se retrage din atacurile din Ucraina! Ne spălăm în sânge'

Forțele Moscovei se retrag în estul și sudul Ucrainei în urma contraofensivei Kievului, a declarat vineri șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 16.45: Grupul Wagner îşi instituie propriile forţe de poliţie care vor opera în teritoriile ocupate din Ucraina

Grupul de mercenari Wagner din Rusia şi-a instituit propria forţă de poliţie care să opereze în zonele ocupate din Ucraina, informează BBC, potrivit Rador.

Website-ul de ştiri de investigaţie Verstka relatează că una dintre echipele sale de jurnalişti a răspuns anunţurilor de recrutare ale Wagner şi li s-a spus că forţele de poliţie au nevoie de recruţi care să elimine "bătăile, furturile şi alcoolismul" în teritoriile ocupate de forţele ruse. Reprezentantul Wagner a declarat că probleme sunt provocate atât de civili, cât şi de soldaţii ruşi.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 16.30: Ucraina anunţă că a doborât 13 rachete ruse de croazieră vizând un aerodrom militar la Hmelniţki, în vestul Ucrainei

Forşele aeriene ucrainene anunţă vineri că au doborât, în noaptea de joi spre vineri, 13 rachete ruse de croazieră care vizau un aerodrom militar situat în vestul Ucrainei, relatează AFP, inforemază News.ro.

”Cele 13 rachete (de tip) Kh-101/Kh-555 au fost distruse de apărarea antiaeriană”, anunţă într-o postare pe Telegram Forţele Aeriene ucrainene.

”De această dată, atacul viza un aerodrom militar în regiunea Hmelniţki (vest)”, precizează ele.

Rusia şi-a intensificat - începând din mai - bombardamentele nocturne ale Ucrainei - cu drone explozive şi rachete.

Ucraina a lansat la începutul lui iunie o contraofensivă mult aşteptată în estul şi sudul ocupat de trupe ruseşti.

”Lansări (de rachete) au fost efectuate în jurul miezului nopţii (de joi spre vineri), de la Marea Caspică, de la bordul a patru bombardiere (strategice) de tip Tu-95MS”, precizează armata ucraineană.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 14.51: General american: 'Rușii pierd aproape 1.000 de oameni pe zi'

Generalul (r) american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a declarat pentru Newsweek că deși forțele ruse sunt inferioare celor ucrainene din punct de vedere calitativ și al moralului soldaților, Moscova este dispusă să accepte pierderi ale propriilor soldați care aș șoca statele occidentale.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 14.13 - REUTERS: Cel puţin doi morţi în urma unui atac al Rusiei în oraşul ucrainean Herson

Cel puţin două persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei companii de troleibuze din oraşul sudic ucrainean Herson, a declarat, vineri, guvernatorul regional. Oleksandr Prokudin a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram că o companie municipală de transport a fost "vizată în mod specific" de atac. Calificând incidentul drept "un nou atac terorist al Rusiei", guvernatorul a precizat că un bărbat de 55 de ani a murit pe loc şi alte cinci persoane au fost transportate la spital.

Într-un mesaj ulterior, Oleksandr Prokudin a anunţat că încă un bărbat de 43 de ani a murit la spital, în urma rănilor suferite. Prokudin a publicat mai multe fotografii de la locul incidentului, una înfăţişând ceea ce pare a fi un bărbat mort şi două troleibuze în plan îndepărtat. Alte imagini prezentau echipele de urgenţă care îi îngrijeau pe răniţi.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 13.46 - RIA NOVOSTI: Occidentul dorește să creeze în Eurasia un spațiu în flăcări

Occidentul face presiuni fără precedent asupra statelor din Asia Centrală, intenționând să creeze în Eurasia un "spațiu în flăcări" cu țări care se luptă între ele, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, vorbind la prima întâlnire a secretarilor consiliilor de securitate în format "Asia Centrală și Rusia".

"În războiul lor nedeclarat împotriva Rusiei, SUA și alte țări occidentale folosesc nu doar Ucraina. Ele exercită o influență fără precedent asupra țărilor Asiei Centrale, în încercarea de a obține distrugerea legăturilor lor cu Rusia și destrămarea asociațiilor de integrare - a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, a Uniunii Statelor Independente și a Uniunii Economice Euroasiatice", a spus Patrușev.

"Obiectivul pe termen lung al occidentalilor este de a crea pe teritoriul Eurasiei un spațiu în flăcări cu state care luptă unele împotriva celorlale, pe care ei încearcă să le transforme în vasalii și marionetele lor coloniale", a remarcat Patrușev. După cum a afirmat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, în sfera de propagandă a Occidentului se constituie o agendă care-i este avantajoasă și se crează impresia falsă a "sprijinului în masă" a politicii lor pseudo-democratice. "Astfel, Statele Unite și Marea Britanie încearcă să înăbușe acuzațiile corecte de neocolonialism care se fac din ce în ce mai des la adresa lor", a explicat el.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 13.16 - RIA NOVOSTI: Occidentul repetă drumul lui Hitler (Patrușev)

Occidentul repetă drumul lui Adolf Hitler, reînviind ideologia nazistă, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, vorbind la întâlnirea secretrarilor consiliilor de securitate ale țărilor din Asia Centrală și Rusia de la Alma-Ata. "Reînviind ideologia nazistă, Occidentul Colectiv repetă astăzi drumul lui Hitler și al acoliților lui, încercând să distrugă și să împartă Rusia și să priveze o dată pentru totdeauna de independență republicile din fosta URSS", a spus Patrușev.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 12.50 - Președintele Bulgariei își acuză propriul Guvern că vrea să împingă țara tot mai aproape de război

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a solicitat guvernului şi Ministerului Apărării să aibă mai multă grijă de armata bulgară şi nu de cele străine.

„Cursul noului guvern este să împingă Bulgaria din ce în ce mai aproape de război. Nu consider că este potrivit ca politicieni cu sprijin electoral modest să vorbească şi să îşi asume angajamente atât de grele în numele Bulgariei", a spus acesta.

Potrivit președintelui bulgar, datoria principală a Guvernului este să garanteze securitatea şi liniştea cetăţenilor bulgari. "Faptul că războiul se poartă la câteva sute de kilometri de noi nu trebuie să ne liniştească, pentru că operaţiunile escaladează şi se pare că unii politicieni nu îşi dau seama de profunzimea problemei", a adăugat şeful statului.

Referitor la stabilitatea cabinetului, Radev a comentat că totul a fost clar de la bun început: "Lipseau mai multe lucruri importante - un acord de coaliţie, un program de guvernare. Pentru mine, soluţionarea acestor probleme va fi foarte dificilă. Este evident că există tensiune între mine şi guvern", a menţionat preşedintele Bulgariei.

Liderul partidului GERB, Boiko Borisov, a răspuns acuzaţiilor:

"Nu am niciun temei să vorbesc în numele guvernului, pot vorbi doar în numele grupului meu parlamentar. Întreaga lume democrată ajută Ucraina - fiecare cu ce poate. Din prima zi a războiului, Bulgaria a exportat o cantitate imensă de arme în Ucraina", a explicat acesta.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 12.24 - REUTERS: Ucraina susţine că avansează în sud şi că a oprit ofensiva rusă în est

Forţele armate ucrainene au oprit ofensiva rusă spre oraşele Kupiansk şi Lîman, din estul ţării, şi avansează în sud, a declarat vineri un oficial ucrainean cu rang înalt din domeniul apărării, citat de Reuters.

"Am avut bătălii foarte aprige în direcţiile Kupiansk şi Lîman, dar soldaţii noştri au oprit inamicul acolo", a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar la televiziunea ucraineană.

Ucraina se află în primele etape ale celui mai ambiţios contraatac al său de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 şi afirmă că a recucerit opt sate, primele sale câştiguri substanţiale pe câmpul de luptă din ultimele şapte luni.

Însă Rusia încă deţine întinderi mari de teritoriu în estul şi sudul Ucrainei, iar forţele ucrainene nu au reuşit încă să împingă forţele Moscovei spre principalele linii defensive, pe care Rusia a avut la dispoziţie luni de zile să le pregătească.

"Într-adevăr, avem încă principalele evenimente în faţa noastră. Iar lovitura principală încă nu a venit. Într-adevăr, unele dintre rezerve - acestea sunt lucruri etapizate - vor fi activate mai târziu", a declarat Maliar.

Ea a spus că forţele ruseşti încă urmăresc să obţină controlul asupra întregii regiuni Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei.

Operaţiunea militară ucraineană din sud se desfăşoară conform planului şi forţele Kievului avansează, chiar dacă câmpurile minate le încetinesc, a dat asigurări Maliar.

"Pe plan militar, conform rapoartelor şi poziţiilor lor, totul se întâmplă conform planului. Nu trebuie să ne aşteptăm ca ofensiva să fie ceva foarte rapid", a punctat Maliar. "În fiecare zi avansăm, în fiecare zi. Da, este treptat, dar forţele noastre câştigă un punct de sprijin la aceste frontiere şi avansează în mod constant", susţine adjunctul ministrului apărării.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 12.00 - RIA NOVOSTI: UE a extins interdicția privind exportul în Rusia de tehnologii și materiale pentru complexul militaro-industrial

UE a extins interdicția privind exportul în Rusia de tehnologii și materiale care, după părerea sa, pot fi folosite în industria de apărare, se spune în comunicatul de presă publicat astăzi pe site-ul său de Comisia Europeană. "Se interzice exportul a 15 produse tehnologice găsite în zona acțiunilor de luptă din Ucraina sau de echipamente necesare pentru producerea unor astfel de produse", se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, UE interzice definitiv importul de petrol rusesc pe ramificația nordică a conductei "Drujba".

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 11.30 - ROSBALT: Cel de-al 11 pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a intrat în vigoare

Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 11-lea, adoptat de Uniunea Europeană pe data de 21 iunie, a intrat în vigoare, a comunicat Ministerul de Externe al Estoniei. Șeful departamentului citat, Margus Tsahkna, a dat asigurări că țara sa, împreună cu aliații pe linie UE, vor continua să lucreze pentru ca sancțiunile "să fie cât se poate de puternice și eficiente."

După cum a afirmat ministrul, al 11-lea pachet ar trebui să împiedice Rusia să se sustragă sancțiunilor introduse până acum. Pachetul include, între altele, posibilitatea extinderii interdicției asupra exportului de mărfuri în terțe țări prin care mărfurile aflate sub incidența sancțiunilor ajung în Rusia. Mai mult decât atât, se interzice transportarea încărcăturilor în UE cu remorci întregistrate în Rusia, iar navelor, care încalcă regulile embargoului petrolier și ale plafonului de prețuri, li se interzice intrarea în porturile UE. La propunerea Estoniei, interdicția de intrare în porturile din Golful Finic se extind și asupra locurilor de ancorare din afara jurisdicției porturilor.

UPDATE 23 iunie, ora 11.00 - RIA NOVOSTI: Ministru rus vorbește despre războiul informațional cu Occidentul

Rusia a făcut față războiului informațional care s-a desfășurat în timpul operațiunii militare speciale, a declarat într-un interviu acordat RIA - Novosti, ministrul educației al Rusiei, Serghei Kravțov.

"În general vreau să spun că cea mai importantă provocare cu care ne-am confruntat este războiul informațional pe care l-au declarat conducătorii țărilor Occidentului colectiv, Statele Unite ale Americii. Acest război urmărește destabilizarea situației, acesta este război fake, care a fost declanșat și în care noi acum învingem și care ne-a convins încă o dată că trebuie să ne ocupăm și de predarea istoriei, spunându-le obiectiv copiilor adevărul. Probabil că aceasta a fost cea mai importată provocare căreia i-am făcut față", a afirmat Kravțov.

Un rol important în lupta împotriva războiului informațional l-au jucat profesorii, care, începând cu operațiunea militară specială, le-au spus elevilor lor adevărul și întotdeauna au fost alături de copii.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 10.40 - REUTERS: Rusia spune că Occidentul încearcă să creeze o prăpastie între ea şi Kazahstan

Consiliul de securitate al Rusiei a acuzat vineri Occidentul că încearcă să creeze o prăpastie între Rusia şi Kazahstan prin interferenţa în afacerile unor naţiuni suverane, a relatat agenţia rusă TASS, citată de Reuters.

Declaraţiile preluate de TASS au fost făcute în ziua în care secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, vizitează Kazahstanul pentru a se întâlni cu omologi din întreaga regiune ex-sovietică a Asiei Centrale.

"Statele Unite şi aliaţii lor încearcă să susţină sentimentul naţionalist, răspândind minciuni, manipulând opinia publică, inclusiv prin intermediul internetului şi al reţelelor sociale", a declarat la Almati adjunctul lui Patruşev, Aleksandr Şevţov, citat de TASS.

Kazahstanul, ţată bogată în petrol şi aliat de lungă durată al Rusiei, fiindu-i un partener economic apropiat, a refuzat să susţină invazia Moscovei în Ucraina şi a declarat că va respecta sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, iar în ultima vreme sunt tot mai multe semne, inclusiv la nivel înalt, că se produce o distanţare a Kazahastanului faţă de Moscova.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 10.23 - RIA NOVOSTI: Duma de Stat a comentat afirmațiile senatorilor americani referitor la atactul asupra NATO

Deputatul din partea Dumei de Stat a Rusiei din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, a făcut apel la senatorii americani să nu speculeze pe tema folosirii armelor nucleare și să studieze cu atenție doctrina militară a Rusiei.

După cum a relatat RIA - Novosti, senatorii ameeicani au introdus în Camera superioară a Congresului o rezoluție referitoare la faptul că, în cazul folosirii de către Rusia a armei nucleare în Ucraina, acest lucru trebuie privit ca un atac asupra NATO, a comunicat republicanul Lindsey Graham.

"Strict în conformitate cu această doctrină vom acționa și vom folosi arma pe care o considerăm necesară, pentru a asigura securitatea țării noastre", a declarat Șeremet pentru RIA Novosti. La ora actuală țările NATO au devenit, de fapt, a treia parte a conflictului din Ucraina, livrând acolo arme letale, inclusiv proiectile cu uraniu sărăcit, a arătat Șeremet.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 09.55 - RIA NOVOSTI: Trupele rusești au ocupat noi poziții în zona localității Artemovsk (LNR)

Ca urmare a unor contraatacuri reușite, militarii ruși au ocupat noi poziții, care anterior erau controlate de militanți ucraineni, în zonele Kremennaia și Artemovsk, a declarat pentru RIA Novosti expertul militar Andrei Marociko, locotenent-colonel în rezervă al republicii populare Luhansk (LNR). "De la începutul acestei săptămâni, formațiunile înarmate ale Ucrainei fac zilnic numeroase încercări de a ataca formațiunile noastre defensive din zona Artemovsk și Kremennaia. Toate atacurile sunt respinse cu succes. Mai mult decât atât, în urma contraatacurilor Forțelor Armate ale Federației Ruse, în unele zone au fost ocupate poziții care anterior erau sub controlul luptătorilor ucraineni", a spus Marociko, făcând referire la surse proprii.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 09. 45 - RIA NOVOSTI: FSB al Rusiei a reținut cinci persoane pentru încercarea de a scoate din țară un kilogram de Cesiu-137 radioactiv

Au fost prinși în flagrant și reținuți cinci membri ai unei grupări infracționale organizate care încercau să scoată peste hotare un kilogram de Cesiu-137 radioactiv, pentru a-l folosi în detrimentul intereselor Rusiei în cursul operațiunii militare speciale, transmite Centrul pentru relații publice al FSB al Rusiei. După cum se arată în comunicat, FSB al Federației Ruse, cu sprijinul prin forță al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, a reținut asupra faptului cinci membri ai unui grup infracțional organizat, care acționează sub coordonarea unui cetățean al Ucrainei.

Cesiu-137, în cazul în care era scos din țară, se preconiza să fie folosit pentru livrări cu folosirea armelor de distrugere în masă, în scopul discreditării Rusiei. FSB informează că suspecții sunt arestați și dau declarații. A fost deschis dosar privind circulația ilegală a substanțelor radioactive și pregătirea acestora pentru contrabandă.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 09.33 - Reuters: Zelenski acuză Rusia că ascunde trupurile victimelor după ruperea barajului Kahovska

Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta şi ascunde cadavrele persoanelor ucise în urma ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

"Răul rus a format grupuri speciale acolo pentru a îndepărta şi, evident, a ascunde cadavrele victimelor", a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara.

El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia din regiune ca fiind "catastrofală, ca să nu spunem altfel".

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că se află în spatele breşei.

Armata ucraineană a declarat joi că situaţia epidemiologică din zonele afectate s-a înrăutăţit brusc, în special în ceea ce priveşte răspândirea hepatitei A. Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileţ, a estimat la peste 1,5 miliarde de dolari costul de până acum al pagubelor provocate de catastrofă.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 09.11 - INTERFAX: Un bombardier Su-34 a lovit asupra locului de dislocare a unui batalion ucrainean

Un bombardier rusesc Su-34 al grupării trupelor de aviație "Vest" a dat o lovitură de rachetă cu bombă asupra locului de dislocare temporară a Batalionului 36 de pușcași al Forțelor Armate ale Ucrainei în zona localității Kolodeznoe, a declarat șeful centrului de presă al grupului de trupe "Vest", Serghei Zîbinski.

După cum a declarat acesta, artileria rusească a lovit subunitățile Brigăzii Mecanizate ucrainene 32 în timp ce acestea încercau să facă rotația pe poziții avansate în zona Berestovoe. Mai mult decât atât, în aceeaşi zonă a fost descoperit și distrus cu foc de mortier un grup de recunoaștere și diversiune al adversarului. În luptă a pierit aproximativ o subunitate de militari, un militar a fost luat prizonier, a mai comunicat serviciul de presă citat.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 08.52 - RIA NOVOSTI: Ambasadorul rus a acuzat Senatul SUA de speculații pe tema armei nucleare

Speculațiile senatorilor americani cu privire la posibilitatea folosirii de către Moscova a armelor de distrugere în masă în Ucraina contribuie la escaladarea tensiunii, a declarat ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov. Potrivit RIA - Novosti, în Camera superioară a Congresului SUA a fost introdusă o rezoluție potrivit căreia o lovitură nucleară asupra Ucrainei trebuie privită ca un atac asupra NATO. Chiar dacă va fi adoptat, documentul nu va avea un caracter obligatoriu pentru puterea executivă și va rămâne doar o recomandare.

"Speculațiile referitoare la posibila utilizare de către Rusia a armeei nucleare tactice sunt absurde. Declarațiile provocatoare ale legislatorilor americani nu fac decât să contribuie la escaladarea tensiunii și sporirea riscului ca situația să alunece pe o linie și mai periculoasă", a spus Antonov. El a adăugat că rezoluția reprezintă o nouă "inițiativă nebunească" a senatorilor americani rusofobi.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 08.36 - Newsweek: General american spune că rușii pierd aproape 1.000 de oameni pe zi

Generalul (r) american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a declarat pentru Newsweek că deși forțele ruse sunt inferioare celor ucrainene din punct de vedere calitativ și al moralului soldaților, Moscova este dispusă să accepte pierderi ale propriilor soldați care aș șoca statele occidentale.

„Ceea ce fac rușii este să alimenteze frontul cu carne de tun. Pierd echivalentul unui batalion în fiecare zi: aproape 1.000 de soldați uciși zilnic. Și imaginați-vă acum care trebuie să fie numărul răniților”, a declarat generalul.

„Este ca și comandaților ruși cum nu le pasă, vor continua să trimită oameni neantrenați pe front”, a continuat acesta.

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 08.00: Președintele Braziliei este revoltat și insistă: Nu este normal să se cheltuiască miliarde de dolari pentru un război 'inutil': trebuie să se pună armele jos

"Nu este normal să se cheltuiască miliarde de dolari pentru un război 'inutil': trebuie să se pună armele jos şi să se înceapă un dialog", a declarat președintele Luis Inacio Lula da Silva în timpul unei conferințe de presă care a avut loc joi la Roma, unde preşedintele Braziliei s-a aflat timp de două zile în vizită oficială.

"Noi nu vrem un nou război, nu vrem niciun război", a spus Lula, menționând că a vorbit mult despre asta cu președintele Republicii Sergio Mattarella și cu Papa Francisc.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 07.45: Costuri imense: Deminarea Ucrainei este comparabilă deminării Europei în 1945

Deminarea Ucrainei necesită o operaţiune la scară mare, comparabilă cu cea din Europa, după al Doilea Război Mondial, în vederea retragerii unor dispozitive explozive, estimată la 300 de milioane de dolari pe an - timp de cinci ani -, potrivit ONU, relatează AFP, potrivit news.ro.

Este nevoie de aproximativ 300 de milioane de dolari (274 milioane de euro) pe an, pe o perioadă de cinci ani, n vederea unei deminări a teritoriului Ucrainei, dă asigurări Paul Heslop, un reprezentant al programelor Serviciului ONU de luptă împotriva minelor (UNMAS).

Continuarea aici

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 07.30: ONU adaugă Rusia pe 'lista ruşinii' (raport)

Forţele armate ruse şi grupurile armate "afiliate" au fost adăugate pe "lista ruşinii" a ONU, privind încălcarea drepturilor copiilor în conflicte, pentru acţiunile lor în Ucraina, potrivit unei copii a raportului anual al secretarului general, consultată joi de AFP, anunță Agerpres.

"Sunt deosebit de şocat de numărul mare de atacuri asupra şcolilor, a spitalelor şi a personalului protejat, precum şi de numărul mare de decese şi mutilări de copii atribuite forţelor ruse şi grupurilor armate afiliate", subliniază Antonio Guterres în acest raport care acoperă anul 2022 şi care va fi publicat săptămâna viitoare.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 iunie, ora 07.20: Semne rele pentru Zelenski! Oficiali occidentali: 'Contraofensiva ucraineană nu răspunde așteptărilor' (CNN)

În primele sale faze, contraofensiva ucraineană are mai puțin succes, iar forțele rusești dau dovadă de mai multă competență decât se așteptau evaluările occidentale, au declarat pentru CNN doi oficiali occidentali și un înalt oficial militar american. Contraofensiva "nu răspunde așteptărilor pe niciun front", a declarat unul dintre oficiali.

Problema ucrainenilor

Potrivit evaluărilor occidentale, liniile de apărare rusești s-au dovedit a fi bine fortificate, ceea ce face dificilă pătrunderea forțelor ucrainene în ele. În plus, forțele ruse au reușit să împotmolească blindatele ucrainene cu atacuri cu rachete și mine și au desfășurat mai eficient puterea aeriană. De asemenea, mai mulți oficiali au declarat pentru CNN că vremea nefavorabilă s-a dovedit a fi o problemă pentru forțele ucrainene.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 07.10: Vrea să fie Vladimir Putin considerat 'cool'? Problema prioritară anunțată de liderul de la Kremlin

Problemele legate de mediu devin din ce în ce mai discutate în lumea Occidentală! O astfel de temă a abordat și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Dezvoltarea Arcticii și conservarea resurselor sale naturale au reprezentat o prioritate pentru Rusia în ultimii ani, a anunțat pe 22 iunie președintele rus Vladimir Putin, în salutul său adresat participanților și oaspeților celui de-al doilea Forum Arctic All-Russian. "În ultimii ani, dezvoltarea armonioasă a Arcticii, conservarea bogăției sale naturale unice au primit o atenție prioritară din partea statului", a spus Putin. El a menționat importanța implicării active a voluntarilor, studenților, reprezentanților organizațiilor publice și structurilor de afaceri în soluționarea problemelor de dezvoltare a Arcticii.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 06.55: Mircea Geoană: Sunt convins că Ucraina va izbândi; Republica Moldova are o şansă să evadeze din capcana istoriei

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi seară, la Oradea, că Ucraina va izbândi în război şi că va face parte din familia democraţiilor occidentale, situaţie în care şi Republica Moldova are o şansă mai bună să evadeze din "capcana geografiei şi istoriei de până acum", anunță Agerpres.

"Suntem convinşi că Ucraina va izbândi în acest efort de a-şi apăra independenţa şi suveranitatea. Există o încleştare extrem de violentă în continuare."

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 iunie, ora 06.10: Zelenski, declarații ferme despre eliberarea completă a centralei nucleare de la Zaporojie - VIDEO

Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia este ”centrul mondial al cinismului şi de aici poate veni orice ordin pentru orice rău pe care ei speră să îl deghizeze ca un dezastru”, referindu-se la situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie şi la ”actul terorist” al ruşilor de la Kahovka. ”Dez-ocuparea completă a centralei nucleare de la Zaporojie este o necesitate. Şi oricine se face că nu vede ocuparea de către Rusia a unei astfel de facilităţi, minarea de către Rusia a teritoriului şi facilităţilor centralei nucleare contribuie de fapt nu doar la răul rusesc, ci şi la teroare în general”, spune Zelenski, citat de news.ro.

Zelenski a declarat, în mesajul transmis joi seară, că a avut loc o informare a ţărilor partenere despre situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 iunie, ora 04.45: Contraofensiva nu e ceea ce pare: Premierul Denîs Şmîhal recunoaște că rușii s-au înarmat și sunt imposibil de învins

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal avertizează joi că contraofensiva armatei ucrainene împotriva forţelor ruse ”va lua timp”, dar se declară ”optimist” în privinţa succesului acesteia, relatează AFP. ”Vom desfăşura operaţiuni ofensive inteligente, iar din acest motiv (contraofensiva) va lua timp”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Londra, unde are loc o Conferinţă Internaţională a Reconstrucţiei Ucrainei, şeful Guvernului de la Kiev, scrie News.ro.

Contraofensiva este alcătuită din multe operaţiuni militare. Unele dunt ofensive, altele sunt defensive”, a declarat el.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 iunie, ora 03.10: Ucraina luptă pe toate fronturile! Zelenski a promulgat legea care interzice importul comercial de cărți din Rusia

Ucraina luptă pe toate fronturile! Zelenski a promulgat legea care interzice importul comercial de cărți din Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat joi o interdicție privind importul comercial de cărți din Rusia, cea mai recentă măsură de reducere a legăturilor culturale dintre cele două țări după invazia rusă.

"Cred că legea este corectă", a scris Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram, anunțând că a semnat şi un proiect de lege care interzice și importul comercial de cărți tipărite în Belarus sau pe teritoriul ucrainean ocupat. Proiectul de lege, adoptat de parlament cu un an în urmă, prevede, de asemenea, obținerea unei permisiuni speciale pentru a se importa cărți în limba rusă din țări terțe.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 23 iunie, ora 01.45: Vladimir Putin își avertizează Armata: 'Potențialul ofensiv al Ucrainei nu a fost epuizat!'

Potențialul ofensiv al forțelor armate ale Ucrainei nu a fost epuizat, a declarat președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu reprezentanții Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

"Trebuie să plecăm de la faptul că potențialul ofensiv al inamicului nu a fost epuizat.

O serie de rezerve strategice nu au fost încă folosite și vă rog să țineți cont de acest lucru atunci când construiți tactici de luptă. Trebuie să plecăm de la realitate", a spus președintele statului rus, informează Interfax.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 iunie, ora 00.40: Alertă la Kiev: Rusia a încercat să lovească barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice Kinjal

Rusia ia în calcul un atac terorist de amploare în sud-estul Ucrainei pentru a crea o "zonă sanitară" pustie, iar în acest scop a încercat să atace cu rachete hipersonice "Kinjal" barajul de la Krivoi Rog, a declarat joi Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de publicaţia ucraineană Ekonomiceskaia Pravda.

"Rusia nu este capabilă să păstreze sub control oraşul Energodar pe termen mediu, de aceea are în vedere un atac terorist de amploare la centrala nucleară din Zaporojie pentru a opri contraofensiva ucraineană şi a crea o zonă gri sanitară pustie pentru anii următori, ca parte a unui statu quo teritorial, fără o încetare a focului", susţine Podoliak într-un mesaj pe Twitter.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.