Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 26 martie 2023 - Rusia menține în Marea Neagră 10 nave înarmate cu opt rachete Kalibr

BBC News
Bahmut razboi ucraina

Rusia se teme de o viitoare contraofensivă ucraineană sprijinită de Occident, în timp ce Guvernul de la Kiev îndeamnă la tăcere cu privire la ofensiva de primăvară. Preşedintele Zelenski a promis că vor fi înfrânţi "teroriştii ruşi" şi că toate rănile suferite nu vor fi iertate. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 26 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 26 martie, ora 21.25 Scurgeri din interiorul FSB: Putin ar fi plănuit o `curățare totală` a Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin ar fi planificat o „curățare totală" a Ucrainei, conform unor e-mailuri divulgate de un denunțător din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), relatează The Sun.

Continuarea AICI

UPDATE - 26 martie, ora 19.23 Oraşul Vuhledar din estul Ucrainei a fost şters de pe suprafaţa pământului (comandant militar ucrainean)

Orașul Vuhledar din estul Ucrainei a fost "complet ras de pe suprafaţa pământului", în timp ce în zonă continuă bombardamentele intense ale forțelor ruse, a declarat duminică, la televiziunea națională, Nazarii Kişak, comandantul unității de mitraliere din cadrul brigăzii separate ucrainene mecanizate 72, anunță CNN.

Continuarea AICI

UPDATE - 26 martie, ora 18.33 Gruparea Wagner susține că a preluat 'controlul deplin' asupra uzinei AZOM din Bahmut

Grupul militar privat rus Wagner a preluat "controlul total" asupra uzinei metalurgice AZOM din nordul orașului Bahmut, potrivit unei înregistrări video postate de presa de stat rusă și verificate de CNN.

Continuarea AICI

UPDATE - 26 martie, ora 17.19 Ucraina critică planurile nucleare ale lui Putin şi cere o sesiune de urgență a ONU

Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în timp ce NATO a criticat "retorica" nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Moscovei, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Belarus ca represalii faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

Continuarea AICI

UPDATE - 26 martie, ora 16.45 Rușii seamănă teroare în Herson: Oamenii care refuză pașaportul rusesc sunt amenințaţi cu 'groapa'

Centrul de Rezistenţă Naţională din Ucraina informează că, în teritoriile temporar ocupate din regiunea Herson, invadatorii ruși recurg la amenințări și pedepse împotriva ucrainenilor care refuză să accepte un pașaport de cetăţean al Federaţiei Ruse, informează Rador.

Continuarea AICI

UPDATE - 26 martie, ora 14.38 Voinţa Londrei l-a scos din minți! Vladimir Putin amenință să folosească obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina: 'Rusia, bineînţeles, are cu ce să răspundă' - DETALII AICI

UPDATE - 26 martie, ora 11.56 Rusia menține în Marea Neagră 10 nave înarmate cu opt rachete Kalibr, potrivit Forțelor Navale ale Ucrainei

Forțele Navale ale Ucrainei raportează că Rusia menţine în Marea Neagră 10 nave, dintre care două sunt înarmate cu opt rachete de tip Kalibr - potrivit unui comunicat remis duminică, scrie Rador. În Marea Mediterană, de asemenea, sunt opt nave ale ocupanţilor ruşi, iar trei dintre acestea sunt înarmate cu 20 de rachete. Alte două nave ruseşti au fost reperate în Marea Azov

UPDATE - 26 martie, ora 11.40 Rusia și China nu creează o alianță militară, declară Vladimir Putin

Rusia și China nu creează o alianță militară, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu televizat difuzat duminică, menționând că cooperarea militară dintre cele două țări este transparentă, au informat agențiile de presă, potrivit Reuters. Putin a mai declarat că puterile occidentale construiesc o nouă „axă” care seamănă cu alianța dintre Germania și Japonia în cel de-Al Doilea Război Mondial.

UPDATE - 26 martie, ora 11.00 Cinci morţi şi 25 de răniţi în atacurile ruseşti din ultimele 24 de ore

Autorităţile ucrainene au raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat 132 de localităţi din opt regiuni ale Ucrainei, folosind în atacuri multiple tipuri de arme - mortiere, tancuri, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă, sisteme S-300, drone de tip "Lancet" și aviația tactică. Potrivit unui raport publicat duminică dimineaţă, cinci civili au murit şi alţi 25 au fost răniţi în timpul bombardamentelor din ultimele 24 de ore. De asemenea, 63 de obiective de infrastructură au fost avariate în urma atacurilor lansate de ruşi

UPDATE - 26 martie, ora 10.57 Regiunea Doneţk - Oraşele Kramatorsk şi Avdiivka, vizate de atacuri ruseşti

Guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a raportat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, invadatorii ruși au tras asupra oraşului Kramatorsk. Duminică dimineață, armata rusă a bombardat masiv oraşul Avdiivka, folosind artilerie şi lansatoare de rachete Grad.

"La miezul nopții, rușii au lansat un atac cu rachete la Kramatorsk, lovind o zonă industrială. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime" - a scris Kirilenko pe Telegram.

În ceea ce priveşte situaţia de la Avdiivka, guvernatorul a precizat că ruşii au bombardat oraşul folosind inclusiv muniție cu dispersie. "Două clădiri cu două etaje și o casă particulară au fost avariate" - a adăugat Kirilenko

UPDATE - 26 martie, ora 10.55 Ruşii au lansat peste 200 de obuze asupra regiunii Herson

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 49 de ori teritoriul acestei regiuni din zona de sud a Ucrainei, scrie Rador. Potrivit unui comunicat remis duminică dimineaţă, ruşii au lansat 201 obuze. Oraşul Herson a fost bombardat de trei ori. Nouă civili au fost răniţi în regiune în atacurile ruseşti din ultimele 24 de ore.

"În oraşul Herson, 13 obuze au lovit cartiere rezidenţiale, case particulare, blocuri de apartamente şi clădirea unei şcoli" - a scris Prokudin pe Telegram.

UPDATE - 26 martie, ora 10.30 Oleksi Danilov lansează un avertisment cu privire la desfășurarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus

Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe probleme de securitate a avertizat duminică asupra faptului că planurile Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus ar destabiliza această țară. „Kremlinul a luat Belarus ostatic nuclear”, a anunțat printr-o postare pe platforma Twitter Oleksi Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

UPDATE - 26 martie, ora 9.54 Regiunea Dnipropetrovsk - Atacuri ruseşti asupra oraşului Nikopol

Guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a raportat că, sâmbătă seară, trupele invadatoare ruse au bombardat orașul Nikopol, lansând atacuri cu ajutorul unei drone. "Aseară, când oamenii se pregăteau de culcare, teroriștii ruși au lovit orașul. Au folosit o dronă" - se arată într-un mesaj postat de Lisak pe Telegram. Potrivit datelor preliminare, bombardamentele nu s-au soldat cu victime

UPDATE - 26 martie, ora 9.31 Regiunea Harkiv, vizată de bomardamente ruseşti

Guvernatorul regiunii ucrainene Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat mai multe oraşe, printre care Kupiansk, Vovceansk şi Strilecea. Potrivit unui raport publicat duminică dimineaţă, rușii au folosi tancuri și lansatoare de rachete pentru a lovi clădiri rezidențiale. "Ca urmare a bombardării satului Timofiivka, o clădire rezidențială și anexe au fost distruse, iar alte două case au fost avariate" - a mai scris Sinehubov pe Telegram. Clădiri rezidenţiale au fost deteriorate şi în oraşul Vovceansk, unde ruşii au atacat folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă.

UPDATE - 26 martie, ora 9.17:  Peste 600 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 660 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 170.550 - potrivit unui raport publicat, duminică, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, informează Rador.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 305 avioane și 291 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.595 (+15) de tancuri ale armatei ruse, 6.947 (+15) de vehicule blindate, 2.631 (+8) de sisteme de artilerie, 277 (+1) de sisteme de apărare antiaeriană, 522 (+2) de lansatoare multiple de rachete, 5.486 (+3) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.216 (+2) drone, 911 rachete de croazieră și tehnică specială (282 de unități)

UPDATE - 26 martie, ora 9.00 - Regiunea Doneţk - Explozii raportate la Kramatorsk

Mai multe explozii s-au auzit la Kramatorsk (regiunea Doneţk), în noaptea de sâmbătă spre duminică - transmite RBC, conform Rador. Potrivit canalelor locale de Telegram, trei explozii au avut loc în timpul unei alerte de raid aerian. După cele trei explozii puternice, oraşul a rămas fără curent electric. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare

UPDATE - 26 martie, ora 06.15: NATO laudă ajutorul Norvegiei către Ucraina, inclusiv sprijinul financiar și militar

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat ajutorul financiar şi militar acordat de Norvegia Ucrainei, la o zi după ce un transport de tancuri Leopard, de fabricaţie germană, trimis de Oslo, a ajuns în Ucraina, scrie Rador.

"Salut ajutorul umanitar, financiar şi militar semnificativ al Norvegiei către Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles cu premierul norvegian, Jonas Gahr Støre.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 26 martie, ora 02.05: Zelenski declară că Ucraina s-a întărit în urma săptămânii de lupte, iar inamicul s-a izolat şi a devenit mai disperat

“O altă săptămână de apărare aproape s-a terminat, încă o săptămână în care Ucraina a devenit mai puternică. Şi în care inamicul a devenit şi mai izolat, şi mai deznădăjduit. Săptămâna aceasta avem o decizie cu privire la noile pachete de sprijin pentru apărare din Statele Unite, Lituania, Finlanda şi Germania. Parlamentul suedez a aprobat deja cel de-al 11-lea pachet de sprijin pentru apărare pentru Ucraina. Există un pachet de securitate şi acorduri puternice cu Japonia – îi mulţumesc încă o dată prim-ministrului Kishida pentru vizita productivă. Am primit 1,5 miliarde de euro în asistenţă macrofinanciară de la Uniunea Europeană – fondurile sunt deja în conturile Băncii Naţionale. Guvernul croat a adoptat un program pentru tratarea şi reabilitarea războinicilor noştri răniţi. Grecia s-a alăturat grupului de parteneri care lucrează la înfiinţarea Tribunalului Special. De asemenea, avem progrese în apărarea justiţiei istorice pentru ucraineni: Islanda a recunoscut foametea Holodomor drept genocid al poporului ucrainean”, a spus Zelenski.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.