Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina - Trupele ruse au lansat și un atac cu rachete în centrul orașului Kurahove din regiunea Donețk

newnationalism.com
razboi ucraina

Trupele ruse au lansat și un atac cu rachete în centrul orașului Kurahove din regiunea Donețk. Au fost distruse o grădiniță, o școală, o policlinică și o cafenea.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina:

UPDATE 5 ianuarie, ora 14.53 - Oraşul Belgorod, aflat nu departe de frontiera cu Ucraina, trăieşte sub o tensiune în creştere, iar autorităţile locale le-au cerut vineri locuitorilor, pentru prima dată de la începutul războiului, să îşi securizeze ferestrele pentru a se proteja de cioburi în faţa bombardamentelor tot mai dese ale Ucrainei, relatează BMF TV.

"Salvatorii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă vă recomandă să lipiţi bandă adezivă pe ferestre. Este o modalitate bună de a vă proteja de unda de explozie: geamul nu se va sparge în cioburi mici", a recomandat Primăria din Belgorod pe contul de Telegram.

UPDATE 5 ianuarie, ora 17.04: Coaliție pentru deminarea Mării Negre - Acordul a fost semnat și de România

Continuarea aici.

UPDATE 5 ianuarie, ora 16.30: Locuitorii din orașul Belgorod, aproape de granița cu Ucraina, sfătuiți de autoritățile ruse să-și securizeze geamurile

Continuarea aici.

UPDATE 5 ianuarie, ora 16.17: Ucraina acuză Rusia că folosește rachete nord-coreene

Rusia a lovit Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord, a declarat vineri consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, potrivit CNBC, informează Mediafax.

Mesajul a fost trimis pe rețelele de socializare.

„Nu mai există nicio deghizare... ca parte a războiului său de genocid, Federația Rusă a lovit pentru prima dată teritoriul Ucrainei cu rachete primite din... Coreea de Nord”, a scris Podolyak.

Consilierul nu a furnizat dovezi care să confirme că rachetele provin din Coreea de Nord.

Joi, Casa Albă a anunțat că Rusia a început să folosească rachete furnizate de Coreea de Nord în atacurile sale asupra Ucrainei.

Americanii susțin că Rusia a primit recent lansatoare de rachete balistice și câteva zeci de rachete balistice din Coreea de Nord și că încearcă să achiziționeze rachete balistice de la Iran.

Rușii nu au comentat acuațiile. În schimb, Rusia a intensificat atacurile aeriene în toată Ucraina de la sfârșitul anului trecut.

UPDATE 5 ianuarie, 0ra 14.00 - Rusia a distrus o rachetă anti-navă Neptun deasupra părții de nord-vest a Mării Negre, a comunicat Ministerul Apărării al Federației Ruse.

"Pe 5 ianuarie, în jurul orei 12:30 (ora Moscovei), s-a pus capăt unei încercări a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist, cu folosirea unei rachete anti-navă Neptun, asupra unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Racheta ucraineană a fost detectată și distrusă deasupra părții de nord-vest a acvatoriului Mării Negre de către sistemele de apărare antiaeriană de serviciu", a declarat ministerul.

UPDATE 5 ianuarie, ora 13.17 - Rusia va prelua controlul asupra Odesei în timpul ofensivei din 2024 (Sky News)

Oboseala Occidentului din cauza conflictului din Ucraina ar putea determina armata rusă să treacă la ofensivă, a prognozat postul britanic de televiziune Sky News. Potrivit comentatorilor postului, în 2024, în cursul ofensivei Rusia ar putea ajunge până la Odesa și la întreg țărmul de la Marea Neagră al Ucrainei. Postul de televiziune a reamintit afirmațiile făcute de președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a spus că Odesa este un "oraș rusesc". Postul britanic consideră că liderul rus a dat un semnal: poate fi vorba de "planuri pe termen lung de control asupra întregului țărm al Mării Negre". Totodată, jurnaliștii au catalogat astfel de planuri ca fiind "extrem de ambițioase" în acest moment. Autorii materialului consideră că o importanță hotărâtoare în conflict vor continua să o aibă dronele și sistemele de luptă electronică.

La sfârșitul lunii decembrie, fostul președinte al Federației Ruse Dmitri Medvedev a vorbit despre posibilitatea unor negocieri cu Ucraina și a spus, de asemenea, despre Kiev și Odesa că sunt orașe rusești. Anterior, colonelul Douglas McGregor, fost consilier al Pentagonului, a declarat că armata rusă este capabilă să preia controlul asupra orașelor Harkov și Odesa.

content-image

UPDATE 5 ianuarie, ora 13.03 - Kievul a primit de la Germania proiectile pentru tancuri Leopard 2 și zece mașini blindate de infanterie Marder

Guvernul Germaniei a furnizat autorităților ucrainene proiectile pentru tancurile Leopard 2 și zece mașini blindate de infanterie Marder, se arată pe site-ul Ministerului Apărării al Germaniei, citat de TASS. Ultimul pachet de ajutor conține, de asemenea, aproape 10 mii de încărcături de 115 milimetri, un dispozitiv Biber pentru construirea de poduri, zeci de camioane, 305 mitraliere MK 556, mii de seturi de camuflaj de iarnă, căști. Din februarie 2022, volumul total al ajutorului acordat Ucrainei din partea Germaniei - ajutor umanitar, financiar și militar - a depășit 25 de miliarde de euro. În luna noiembrie se comunica că Guvernul Germaniei intenționează ca în 2024 să majoreze ajutorul de la 4 la 8 miliarde de euro. Însă autoritățile nu au convenit deocamdată asupra bugetului pentru anul viitor din cauza problemelor fiscale.

UPDATE 5 ianuarie, ora 12.46 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a primit recent acces în sălile reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie (Zaporijjea) din "motive de securitate", a afirmat vineri Moscova, care ocupă situl de aproape doi ani, informează AFP.

Aflată în mâinile forţelor ruse din martie 2022, centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost afectată de mai multe ori de întreruperi de curent cauzate de lupte, iar armata rusă acuză cu regularitate Ucraina că ameninţă centrala.

UPDATE 5 ianuarie, ora 12.00 - Tancurile poloneze sunt considerate inutile pentru Forțele Armate Ucrainene (The Atlantic)

Armata ucraineană nu intenționează să folosească tancurile T-72 transferate de Polonia. Armele se preconizează să fie folosite pentru sprijinirea artileriei, relatează publicația The Atlantic. În articol se arată că soldații Forțelor Armate Ucrainene nu folosesc tancurile poloneze din cauza puterii artileriei rusești. Autorii articolului au apreciat că vehiculele poloneze sunt inutile pentru soldații ucraineni. "Ucrainenii s-au hotărât să nu le folosească pentru acțiuni de luptă în prima linie", reiese din articol. În material se mai spune că Forțele Armate Ucrainene au încercat să ocupe poziții cu tancurile, dar mai târziu s-a dovedit că nu este posibilă utilizarea tehnicii în acest sector din cauza mijloacelor antitanc, a aviației și a artileriei rusești. Anterior, revista Forbes comunicase despre "dispariția" în Ucraina a tancurilor Abrams transferate de SUA.

content-image

UPDATE 5 ianuarie, ora 11.20 - ROSBALT: Fostul ofițer de informații al SUA Scott Ritter a vizitat Groznîi

Expertul militar american Scott Ritter, fost pușcaș marin și fost ofițer de informații al Forțelor Militare ale SUA, a fost în Cecenia în fruntea unei delegații, a anunțat liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov. El a vizitat Universitatea forțelor speciale, unde s-a discutat despre situația în lume și operațiunea specială din Ucraina. "Scott Ritter este bine-cunoscut pentru critica sa consecventă a politicii externe a SUA, precum și a acțiunilor părții ucrainene", a scris Kadîrov pe Telegram. Lui Ritter i s-a oferit posibilitatea să tragă din diferite tipuri de arme de foc pe un poligon din Groznîi și a vizitat cea mai mare moschee din Europa de la Șali. Kadîrov i-a mulțumit lui Scott pentru vizita făcută în Cecenia și și-a exprimat speranța că ceea ce a văzut îi va permite să-și "formeze o părere obiectivă despre republică și contribuția acesteia la operațiunea militară specială din Ucraina".

UPDATE 5 ianuarie, ora 10.50 - Vladimir Putin își construiește propria armată privată: 'Hispaniola', noul braț armat al Kremlinului

Partidul „Rusia Unită” condus de Vladimir Putin construiește o armată privată numită „Hispaniola”. Această formațiune a început deja recrutarea de mercenari pe care îi trimite direct pe frontul din Ucraina, conform serviciilor militare de informații ucrainene (GUR), informează Newsweek. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 ianuarie, ora 09.22 - Statele Unite nu vor mai acorda ajutor militar Ucrainei la nivelul anilor 2022-2023, deoarece urmărește să ajute Kievul să-și dezvolte propria bază militaro-industrială, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, conform Ukrainskaia Pravda.

UPDATE 5 ianuarie, ora 08.50 - Se repetă 'scenariul Vietnam' în Ucraina? Kievul nu utilizează tancurile americane Abrams (Forbes)

Potrivit publicației citate, tancurile au fost livrate Ucrainei în urmă cu două luni, dar până acum ele nu paticipă la operațiuni militare. Motivul a fost vulnerabilitatea lor în fața dronelor din cauza blindajului subțire de pe partea superioară și de pe laturi. Publicația subliniază că "o dronă FPV, chiar și cu o încărcătură antitanc veche, poate penetra această zonă, ucigând sau rănind un membru al echipajului". Printre variantele posibile pentru consolidarea tancurilor se numără atașarea de blindaj suplimentar pe partea superioară și pe laterale. Însă modernizarea nu este posibilă înainte de venirea sezonul uscat, altfel tancul se va împotmoli în noroi din cauza creșterii greutății.

Continuarea aici.

UPDATE 5 ianuarie, ora 04.45: Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei, incinse de rachetele și dornele ucrainene

Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene, la câteva ore după ce şcolile din regiune au primit ordin să îşi prelungească vacanţa din cauza riscului de noi atacuri, informează AFP, citat de Agerpres.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puţin două persoane au fost rănite în ultimul atac, în timp ce canalele Telegram au difuzat ceea ce păreau a fi imagini cu maşini avariate în oraş.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 ianuarie, ora 04.25: Coșmarul Ucrainei reîncepe: Fermierii polonezi au reluat protestele care au blocat camioanele la granițe

Punctul de trecere a frontierei Medyka, cu Ucraina, a fost blocat joi de fermierii polonezi, aceștia reluând un protest prin care vor să se asigure subvențiile guvernamentale pentru porumb și să împiedice creșterea taxelor.

Fermierii polonezi au blocat joi punctul de trecere a frontierei Medyka cu Ucraina, a anunțat postul de televiziune Polsat News, reluând un protest menit să asigure subvențiile guvernamentale pentru porumb și să împiedice creșterea taxelor, relatează Reuters.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 5 ianuarie, ora 01.30: Acuzații venite dinspre Casa Albă: Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice și lansatoare

Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei rachete balistice și lansatoare pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, dintre care unele au fost lansate de Rusia în Ucraina, a declarat joi Casa Albă, citând informații recent declasificate, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a calificat transferul de arme din Coreea de Nord către Rusia drept o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” și a declarat că Statele Unite vor impune sancțiuni suplimentare împotriva celor care facilitează tranzacțiile cu arme.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.