Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 16 noiembrie - După Polonia, acum și șoferii slovaci blochează camioanele ucrainene la graniță

ft.com
razboi ucraina

Avdiivka, greu de cucerit - Pierderile mari cauzate forțelor ruse în apropiere de Avdiivka vor înrăutăți poziția generală a Rusiei în desfășurarea războiului, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Forțele ruse pierd oameni și echipamente mai repede la Avdiivka decât în timpul lunilor de asalt de la Bahmut, a spus el.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 17 noiembrie, ora 00.00: Cel puțin 265 de civili au pierit în Ucraina în urma exploziilor de mine, potrivit declarației colonelului Pavlo Vozniuk, șeful adjunct al Departamentului de Planificare, Organizare și Coordonare a Activităților de Mine, făcută joi.

În perioada de la începutul invaziei pe scară largă până în 16 noiembrie, au avut loc 576 de incidente în care populația civilă a fost afectată de mine și resturi explozive. Aceste incidente au avut ca rezultat 852 de civili răniți, dintre care 265 au pierit și 587 au fost răniți.

Colonelul Vozniuk a subliniat importanța respectării strict a regulilor de siguranță privind minele și necesitatea acordării de atenție semnelor de avertizare care indică un posibil pericol. Acest apel evidențiază gravitatea situației din teren și riscul major cu care se confruntă populația civilă în contextul conflictului.

UPDATE 16 noiembrie, ora 22.31: Zelenski susţine că ucrainenii au câștigat în Marea Neagră: Flota rusă s-a retras

Continuarea AICI

UPDATE 16 noiembrie, ora 19.52: Încă un general rus care a criticat armata lui Putin a fost găsit mort: Fusese decorat de liderul de la Kremlin

Continuarea AICI

UPDATE 16 noiembrie, ora 19.15: Rusia a anunțat că sistemul său antirachetă a reușit să doboare trei drone ucrainene deasupra Mării Negre, conform informațiilor furnizate de Sky News. Potrivit ministerului rus al Apărării, una dintre drone se afla în apropierea Crimeei, în timp ce celelalte două au fost interceptate deasupra regiunii Briansk, conform agenției de presă RIA.

Aceste evenimente subliniază intensificarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, iar utilizarea dronelor în conflict devine o preocupare crescută. Este important să se monitorizeze evoluția situației și să se acorde atenție modului în care aceste incidente afectează dinamica regională și perspectivele de soluționare a conflictului.

UPDATE 16 noiembrie, ora 17.46: Forțele armate ucrainene au reușit să doboare 16 din cele 18 drone de atac lansate de Rusia, precum și o rachetă, în cadrul operațiunilor desfășurate peste noapte. Anunțul a fost făcut de forțele aeriene ale Kievului și a fost raportat de către The Guardian.

De asemenea, autoritățile au informat că infrastructura civilă din regiunea estică Harkov a suferit daune provocate de rachetele S-300, însă nu au fost raportate pierderi de vieți sau persoane rănite.

Acest incident evidențiază tensiunile continue dintre Ucraina și Rusia, iar capacitatea Ucrainei de a contracara atacurile aeriene și de a apăra infrastructura civilă este subiectul atenției internaționale. Este important să se urmărească evoluția situației și să se promoveze eforturile pentru soluționarea pașnică a conflictului în această regiune afectată.

UPDATE 16 noiembrie, ora 17.06: Veronika Bakhal, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență al regiunii Donețk, a comunicat că numărul tragic al persoanelor ucise în urma atacului cu o rachetă asupra orașului Selîdove a crescut la patru. Evenimentul s-a petrecut în noaptea de 15 noiembrie, iar echipele de salvare au desfășurat operațiuni intense pentru căutarea și recuperarea victimelor.

Potrivit declarațiilor lui Bakhal, după efectuarea căutărilor, trupul celei de-a treia persoane a fost descoperit la etajul 4 al unui imobil parțial distrus, iar operațiunile de salvare continuă pentru recuperarea cadavrului. Această tragedie adâncește suferința comunității locale și subliniază impactul devastator al conflictului asupra vieții oamenilor nevinovați. Este important să se acorde atenție situației și la nevoia de a promova dialogul și soluțiile pașnice în zonele afectate de conflict.

UPDATE 16 noiembrie, ora 16.36: Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul rus al Apărării și citate de agenția TASS, în ultimele 24 de ore, unitățile Grupului de Forțe de Sud au respins 14 atacuri din partea Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) în direcția Donețk.

În cadrul acțiunilor de apărare, forțele ruse, în colaborare cu aviația și artileria, au contracarat atacurile, iar luptele intense s-au desfășurat în zonele localităților Kleșceevka, Artemovo, Georgievka și Novomikhailovka a Republicii Populare Donețk.

Potrivit aceluiași raport, în urma confruntărilor, inamicul (Forțele Armate ale Ucrainei) a suferit pierderi semnificative în această direcție. Se estimează că aproximativ 240 de militari ucraineni au fost înregistrați ca pierduți, iar echipamentul militar al acestora a inclus un tanc și trei mașini blindate. Este important să menționăm că aceste informații provin din surse oficiale rusești, iar datele ar putea fi subiectul unei interpretări diferite în contextul conflictului din regiune.

UPDATE 16 noiembrie, ora 16.06: Discurs neobișnuit al lui Vladimir Putin: Rusia își va corecta greșelile din mers

Continuarea AICI

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.46: Rusia: Pedepse cu închisoarea şi amenzi pentru ruşi critici la adresa ofensivei împotriva Ucrainei

Opozantul rus în exil, Vladimir Milov, a fost condamnat joi, în contumacie, la opt ani de închisoare cu executare, pentru că a acuzat armata rusă de crime în Ucraina, acuzaţie interzisă în Rusia, informează AFP, relatează Agerpres.

După declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, autorităţile ruse au introdus o serie de legi ce reprimă ceea ce ele consideră a fi difuzarea de "informaţii false" ce discreditează armata rusă.

De atunci, mii de ruşi au fost urmăriţi, opozanţi sau anonimi, şi numeroşi alţii au preferat să părăsească Rusia.

Milov, un susţinător al opozantului aflat în detenţie Aleksei Navalnîi şi animator al unui canal pe YouTube ce numără jumătate de milion de abonaţi, a fost condamnat în contumacie de tribunalul Basmanîi din Moscova la opt ani de colonie penitenciară cu executare, pentru "difuzarea de informaţii mincinoase asupra forţelor armate" ruse, potrivit canalului Telegram al tribunalelor moscovite.

În Rusia, este interzis să pui în discuţie temeiul ofensivei ruse împotriva Ucrainei sau să evoci abuzurile de care este acuzată armata rusă, precum masacrul civililor din Bucea în primăvara lui 2022 pe care Moscova îl califică drept "punere în scenă".

O artistă din Sankt-Petersburg, Aleksandra Skocilenko, îşi aşteaptă la rândul său joi verdictul şi riscă opt ani de închisoare pentru că a înlocuit etichetele de preţuri dintr-un supermarket cu mesaje ce denunţau ofensiva împotriva Ucrainei.

De asemenea, un rapper rus foarte cunoscut, Morgenştern, a fost condamnat joi la o amendă de 40.000 de ruble (circa 415 de euro) pentru că a încălcat regulile legate de statutul său de "agent al străinătăţii", calificativ ce impune persoanelor sau entităţilor vizate constrângeri administrative şi un control financiar foarte riguros. Încălcările repetate pot duce la închisoare.

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.33: Ucraina a început să producă propria variantă a dronei iraniene Shahed

Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamişin, a declarat, joi, că Ucraina a început producția în serie a variantei autohtone a dronei iraniene Shahed, relatează Rador Radio România.

Zeci de astfel de drone sunt produse în fiecare lună - potrivit oficialului ucrainean. Într-un comentariu pentru publicaţia "Forbes Ucraina", Kamişin a explicat că domeniul apărării aduce o contribuție importantă la economia țării. În viitor, acesta ar trebui să devină principalul sector al economiei ucrainene, "începând cu ceea ce numim 'Shahed ucrainean'. Nu dezvăluim numele acestui produs, dar am intrat deja în producția în serie a acestuia, iar acum (producem) zeci (de exemplare, n.r.) pe lună, continuând cu multe alte articole pe care anterior le produceam foarte puțin, dar acum avem cifre decente" - a explicat ministrul. Kamişin a adăugat că o creștere uşoară a producției nu este pe placul executivului. "Ne mulțumeşte o creștere de zece ori sau chiar mai mult. Avem o astfel de creștere în multe domenii" - a remarcat oficialul. Kamişin a subliniat că nu este vorba despre integrarea concernului naţional Ukroboronprom în mediul de afaceri, însă a menţionat că această companie de stat ajută societăţile private mici care se ocupă cu producerea de drone. În acest sens, ministrul a dezvăluit că varianta autohtonă a dronei Shahed a fost produsă de o uzină de stat.

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.32: Operatori ruşi de drone ZALA, lichidaţi de ucraineni într-un atac cu rachete HIMARS

RADOR RADIO ROMÂNIA (16 noiembrie) - Forţele de Operaţiuni Speciale (SSO) din cadrul armatei ucrainene raportează, joi, că un sistem de rachete cu lansare multiplă HIMARS a distrus un grup de invadatori ruși staţionat în regiunea Doneţk care se pregătea să lanseze drone ZALA, relatează Rador Radio România.

Operatorii Regimentului 3 SSO au efectuat o misiune de recunoaștere aeriană în direcția Donețk şi, astfel, au reperat un echipaj rusesc care opera drone de tip ZALA, pe care se pregătea să le lanseze spre zone controlate de ucraineni. Astfel, militarii SSO au coordonat atacul cu HIMARS lansat de o unitate de artilerie a Forțelor de Apărare ale Ucrainei. "Echipajul (operatorii, n..r), mijlocul de transport și drona în sine au fost distruse" - a transmis SSO.

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.29:  Zelenski a discutat la telefon cu omologul slovac

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat, miercuri, la telefon cu omologul său slovac, Zuzana Čaputováy, informează Rador Radio România.

Unul dintre subiectele abordate a fost deschiderea negocierilor Ucrainei cu Uniunea Europeană. "Am mulțumit pentru aprecierea înaltă a progresului nostru în ceea ce privește începerea negocierilor cu UE privind aderarea. Am remarcat, de asemenea, participarea reprezentantului Slovaciei la reuniunea consilierilor privind implementarea formulei de pace", a scris Zelenski pe Telegram. Potrivit acestuia, discuţiile cu omologul său slovac au vizat şi provocările cu care se va confrunta Ucraina în materie de securitate energetică în cursul iernii care se apropie. Un alt subiect discutat a fost cooperarea dintre Ucraina și Slovacia în domeniul economic.(

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.20: Camionagiii slovaci vor bloca joi, simbolic, principalul punct de trecere al țării spre Ucraina

Camionagiii slovaci vor organiza joi o acțiune simbolică de a bloca timp de o oră principalul punct de trecere al țării spre Ucraina, în sprijinul cererilor polonezilor privind restricția numărului de camioane ucrainene care intră în UE, informează Rador Radio România.

Sindicatul transportatorilor UNAS a anunțat pe Facebook că blocada va avea loc joi la punctul de trecere Vysne Nemecke, de la ora 13.00. „Scopul nostru este sprijinirea colegilor polonezi, precum și a tuturor transportatorilor de marfă din UE”, a anunțat UNAS. „Vom cere Comisiei Europene... să introducă imediat licențe pentru transporturi pentru vehiculele ucrainene, deoarece companiile europene sunt copleșite și nu pot concura”, a menționat UNAS. Șoferii polonezi au blocat drumurile către trei puncte de trecere spre Ucraina de peste o săptămână, reclamând lipsa de acțiune a guvernului din cauza pierderii afacerilor în fața concurenților străini, de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022. Ei insistă asupra revenirii la un număr limitat de licențe pentru camionagiii ucraineni, o cerere pe care Kievul a spus ca nu o va lua in considerare.

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.18: Autoritățile ruse au reținut doi salariați ai fabricii de bere deținute de Carlsberg în Rusia

Autoritățile ruse au reținut miercuri doi angajați de la fabrica de bere din Rusia a companiei Carlsberg, Baltika Breweries, pe fondul unor acuzații de fraudă și au formulat acuzații similare împotriva altora, a declarat joi pentru Reuters producătorul danez Carlsberg, relatează RADOR RADIO ROMÂNIA.

Compania a transmis printr-un comunicat că acuzațiile sunt „false”. În iulie, Moscova a preluat controlul asupra pachetului de acțiuni al Carlsberg la Baltika printr-un decret prezidențial, spunând că va lua pachetul de acțiuni deținute de străini în „gestionare temporară”. Directorul executiv Jacob Aarup-Andersen a declarat luna trecută că Rusia i-a „furat” afacerea, adăugând că grupul a întrerupt toate legăturile cu afacerile sale din Rusia și că refuză să încheie un acord cu guvernul Rusiei care ar legitima confiscarea activelor companiei. „Este îngrozitor faptul că eforturile statului rus de a justifica preluarea ilegală a afacerii noastre în Rusia au evoluat acum, țintind angajați nevinovați”, a precizat Carlsberg printr-un comunicat. „Acuzațiile relatate în presa rusă sunt false”, se menționează în comunicat. Presa rusă a relatat că angajații companiei Baltika au fost reținuți la Sankt Petersburg. Poliția din Sankt Petersburg nu a putut fi contactată. Compania rusă Baltika nu a răspuns imediat unei solicitări de a face comentarii.

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.16: Reducerea termenului privind derogarea pentru importul de petrol rusesc implică riscul creşterii preţurilor carburanţilor (Nikolai Denkov)

S-a încheiat şedinţa extraordinară a Consiliului de Securitate din cadrul Consiliului de Miniştri de la Sofia, pe tema riscurilor pentru securitatea naţională a Bulgariei în cazul anulării imediate a derogării privind prelucrarea petrolului rusesc de către rafinăria Lukoil Neftohim Burgas, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. Prim-ministrul Bulgariei, Nikolai Denkov, a prezentat concluziile reuniunii: "Dezbaterile au fost pline de conţinut. Doresc să subliniez că am discutat riscurile privind funcţionarea rafinăriei, pentru ca aceasta să nu se oprească, dacă nu primeşte petrol. Al doilea risc este despre ce se poate întâmpla pe piaţa combustibililor, în cazul reducerii capacităţii operaţionale a rafinăriei sau închiderii acesteia". Consiliul de Securitate a confirmat concluziile unui raport din luna august cu privire la termenele de eliminare a derogării. "Dacă dorim să nu existe niciun risc pentru rafinărie şi pentru combustibilii din Bulgaria, trebuie respectate termenele stabilite în acest raport", a subliniat Denkov. În cazul în care Adunarea Naţională decide să examineze şi să adopte Proiectul de lege din data de 10 noiembrie 2023, termenele minime pentru eliminarea treptată a derogării sunt: ​​după 31 decembrie 2023, nu mai mult de 50% petrol rusesc importat; după 31 ianuarie 2024, nu mai mult de 25% petrol rusesc importat; de la 1 martie 2024, în întregime petrol care nu provine din Rusia. Prim-ministrul Bulgariei a subliniat că orice reducere a termenelor creşte riscurile perturbării activităţilor operaţionale ale Lukoil şi al majorării preţului de piaţă al carburanţilor.

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.12: Ocupanții ruşi caută în rândul adolescenților informatori ai armatei ucrainene (SPROTIV)

Centrul de rezistență națională din Ucraina "SPROTIV" raportează că ocupanții ruși au început să verifice adolescenții din teritoriile ocupate, pentru a aflat dacă aceştia cooperează cu forțele ucrainene, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. Sunt verificate, în special, instituțiile de învățământ, ocupanții controlând colegiile și școlile din regiunea Herson, unde colaboraționiștii poartă discuții "preventive" cu adolescenţii și încearcă să afle detalii despre implicarea acestora în mișcarea de partizani, În plus, potrivit SPROTIV, studenților li se propune să-și denunțe cunoscuții "neloiali" și chiar să-i amenințe, să exercite asupra acestora o presiune psihologică.

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.10: Discuţii Zelenski-Meloni privind garanțiile de securitate pentru Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat, miercuri, la telefon cu premierul Italiei, Giorgia Meloni. Cei doi lideri au convenit să înceapă activităţile privind garanțiile bilaterale de securitate. Zelenski a declarat că, în timpul conversației cu Meloni, i-a mulțumit pentru eforturile personale și pentru "pașii puternici ai Italiei în sprijinul acordat Ucrainei", relatează Rador Radio România.

Liderul ucrainean a subliniat că mizează pe noi rezultate importante în timpul președinției italiene a G7, în 2024. „Ne-am coordonat eforturile comune și am convenit să începem lucrările privind garanțiile bilaterale de securitate, în dezvoltarea Declarației G7 de la Vilnius”, a scris Zelenski pe Telegram. Potrivit acestuia, a mai fost abordată cooperarea Ucrainei şi Italiei în domeniul apărării, dar și necesitatea de a accelera adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei. Zelenski a mulțumit Italiei pentru susținerea formulei sale de pace și a invitat-o pe Giorgia Meloni să participe la cel de-al doilea summit "Grâne din Ucraina".

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.05: Finlanda va închide patru puncte de trecere de la frontiera sa cu Rusia pentru a stopa fluxul de solicitanți de azil

Finlanda va închide patru dintre cele nouă puncte de trecere de la frontiera sa cu Rusia pentru a opri fluxul de solicitanți de azil către națiunea nordică, a declarat joi premierul Petteri Orpo, relatează Rador Radio România.

UPDATE 16 noiembrie, ora 14.00: Discurs neobișnuit al lui Vladimir Putin: Rusia își va corecta greșelile din mers

Continuarea aici.

UPDATE 16 noiembrie, ora 11.50: După șoferii polonezi, acum Poliția slovacă blochează camioanele ucrainene: verificări la sânge și cozi de aproape 20 km

Continuarea aici.

UPDATE 16 noiembrie, ora 11.00: Începe Rusia propria 'contraofensivă'? Moscova transferă aproape 1.000 de rachete în Crimeea

Continuarea aici.

UPDATE 16 noiembrie, ora 10.21: Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu David Cameron

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu fostul premier britanic David Cameron, care a fost numit, luni, în funcţia de ministru de externe al Marii Britanii - anunţă, joi, Biroul Preşedintelui de la Kiev, informează Rador Radio România.

David Cameron a efectuat prima sa vizită de lucru în străinătate în această funcție în capitala Ucrainei. Șeful statului ucrainean a mulțumit părții britanice pentru sprijinul acordat Ucrainei, ţară care continuă să respingă agresiunea militară la scară largă a Federației Ruse. "Acest lucru este foarte important, mai ales acum, când lumea acordă atenție nu numai situației de pe câmpul de luptă din Ucraina. Suntem recunoscători pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei de Regatului Unit. Suntem recunoscători pentru primirea călduroasă a cetățenilor ucraineni în Marea Britanie" - a declarat Volodimir Zelenski. Președintele a adăugat că apreciază foarte mult cooperarea în domeniul apărării dintre Ucraina şi Marea Britanie, care "permite forțelor armate ucrainene să se apere în mod eficient împotriva atacurilor agresorului, în special datorită armelor cu rază lungă de acțiune". După cum a subliniat Zelenski, o altă prioritate importantă înaintea perioadei de iarnă este consolidarea sistemului de apărare antiaeriană al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru a proteja cetățenii și infrastructura critică de bombardamentele ocupanților ruși. În timpul întâlnirii de la Kiev, Zelenski şi Cameron au mai discutat despre situația de securitate din Marea Neagră și despre continuarea variantei alternative a "coridorului cerealelor", sprijinită de Londra sub formă de finanțare a rutei și eforturi privind asigurarea navelor. "Volodimir Zelenski şi David Cameron şi-au coordonat pozițiile privind implementarea inițiativelor comune multilaterale și bilaterale, în special în contextul promovării formulei ucrainene de pace și a dezvoltării garanțiilor de securitate în elaborarea Declarației comune privind sprijinul pentru Ucraina, adoptată de G7 la summitul NATO de la Vilnius" - a mai transmis cancelaria prezidenţială de la Kiev. De asemenea, Zelenski şi Cameron au discutat despre chestiuni legate de integrarea euroatlantică a Ucrainei și demersurile pentru aderarea la NATO.

UPDATE 16 noiembrie, ora 10.20:  Tomac cere CE să verifice dacă Austria respectă regimul sancțiunilor impuse de UE Rusiei

Europarlamentarul Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene să verifice dacă guvernul de la Viena respectă deciziile UE privind regimul sancțiunilor impuse Rusiei, informează Mediafax.

Europarlamentarul Eugen Tomac susține că Rusia amenință în mod constant țările vecine și a declanșat un război absurd în care oameni nevinovați sunt uciși zilnic, doar pentru că nu doresc să trăiască sub influența negativă a Kremlinului. Drept răspuns la aceste amenințări și încălcări ale dreptului internațional, Uniunea Europeană a impus sancțiuni.

„Cu toate acestea, există state membre care ignoră sancțiunile și continuă să facă afaceri cu oamenii lui Putin, cum este cazul Austriei”, susține europarlamentarul.

„Din acest motiv, am solicitat Comisiei Europene să verifice dacă guvernul de la Viena respectă deciziile UE privind regimul sancțiunilor sau le sfidează, așa cum o face atunci când blochează accesul României în Spațiul Schengen cu un cinism inacceptabil”, a scris Tomac pe Facebook.

UPDATE 16 noiembrie, ora 09.54: Precizări ale Forţelor Aeriene din Ucraina cu privire la alerta de raid aerian de joi dimineaţă

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a comentat alerta de raid aerian de joi dimineaţă, precizând că aceasta rămâne în vigoare în trei regiuni din centrul şi vestul ţării: Cernăuți, Hmelnițki și Vinniţia, relatează Rador Radio România.

"Vreau să le reamintesc oamenilor din Starokosteantiniv (regiunea Hmelniţki) să rămână în adăposturi, pentru că încă mai există (drone, n.r.) Shahed pe cer - una sau mai multe - iar pericolul din această zonă nu a fost încă eradicat. Apărarea antiaeriană funcționează" - a transmis Ihnat. Amintim că, joi dimineaţă, în jurul orei 08:30, sirenele de raid aerian au sunat la Kiev şi în alte regiuni ale Ucrainei. Armata ucraineană a avertizat că există riscul unor atacuri ruseşti cu rachete balistice.

UPDATE 16 noiembrie, ora 09.53: Ucrainenii își întăresc 'capul de pod' de pe malul stâng al Niprului: Operațiuni de amploare în Herson (ISW)

Continuarea aici.

UPDATE 16 noiembrie, ora 09.00: Rusia amplasează încă o rachetă nucleară hipersonică, în răspuns la manevrele SUA (video)

Continuarea aici.

UPDATE 16 noiembrie, ora 08.40: Alertă de raid aerian la Kiev şi în alte zone ale Ucrainei

Sirenele de raid aerian au sunat, joi dimineaţă, în mai multe regiuni ale Ucrainei, precum şi în capitala Kiev, relatează Rador Radio România.

În jurul orei 08:00, Forţele Aeriene ale Ucrainei au avertizat că există riscul unor atacuri ruseşti cu rachete balistice, astfel că populaţia a fost îndemnată să rămână la adăpost. După cum a avertizat armata, ruşii ar putea ataca regiunile Sumi, Cernihiv și Kiev.

UPDATE 16 noiembrie, ora 08.20: Explozii în regiunea Hmelniţki

Mai multe explozii s-au auzit, joi dimineaţă, în regiunea ucraineană Hmelniţki, informează Rador Radio România.

În jurul orei 08:00, în întreaga regiune Hmelniţki, a fost declanşată alerta de raid aerian. Localnicii au fost îndemnaţi să rămână în adăposturi, autorităţile precizând că a fost activat sistemul de apărare antiaeriană.

UPDATE 16 noiembrie, ora 08.07: Rusia raportează din nou atacuri respinse cu drone

Potrivit propriilor declarații, Rusia a respins mai multe atacuri ucrainene cu drone deasupra propriului teritoriu în timpul nopții, relatează ZDF. Un total de cinci drone au fost doborâte de apărarea aeriană rusă deasupra regiunii Briansk din vestul Rusiei și în largul peninsulei anexate Crimeea de la Marea Neagră, a declarat Ministerul rus al Apărării. Acest lucru nu a putut fi verificat independent.

UPDATE 16 noiembrie, ora 04.30: Zelenski dezvăluie ce a vorbit cu premierii Italiei şi Canadei / Planurile Ucrainei pentru noi operațiuni ofensive

Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara că a vorbit cu premierii Italiei şi Canadei, precum şi cu preşedinta Slovaciei, în încercarea de a găsi mai multă protecţie pentru Ucraina, unde Rusia continuă să întreprindă atacuri soldate cu victime în rândul civililor.

Însă în egală măsură, le-a spus Zelenski compatrioţilor, Ucraina trebuie să-şi pună la punct capacitatea de a desfăşura operaţiuni ofensive şi să-şi depăşească „problemele care s-au acumulat”, scrie news.ro.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 16 noiembrie, ora 02.20: Imagini greu de privit: Soldați ruși drogați, bătuți și umiliți de camarazii lor, după pierderile suferite în luptă cu ucrainenii VIDEO

Pe rețelele de socializare a apărut un film în care militari ruși își bat și umilesc colegii dependenți de droguri, din vina cărora Forțele Armate Ruse au suferit pierderi pe frontul din Ucraina.

Imaginile au fost filmate cu camera unui telefon mobil de către unul dintre ocupanți, care a spus că unii camarazi ruși au reușit să obțină droguri pe care le-au distribuit în unitate.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.