Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVETEXT - Procesul 'Petrov': pledoaria finală a avocatei lui Traian Băsescu

basescu

A început joi, la Curtea de Apel București, procesul în care fostul președinte Traian Băsescu este acuzat de CNSAS că a colaborat cu Securitatea. STIRIPESURSE.RO va tine aici la curent cu desfasurarea procesului:

  • Ora 12.44 - S-au anunțat primii intervenienți în dosar, printre care Ene Dragoș Marian. Traian Băsescu sta în picioare sprijinit de columna portiței din instanță cu un dosar în mână. Persoanele care vor sa intervină în cauză spun judecătorului ca nu li s-a permis să citească dosarul.
  • 12.46 - Judecătorul ridică din oficiu excepția competenței teritoriale și materiale a CAB pentru judecarea acestui caz. Ambele părți, și CNSAS și avocații lui Băsescu spun ca e instanță competenta pentru a judeca dosarul. Dosarul rămâne astfel să se judece la CAB
  • 12.48 - Judecătorul constată că acest dosar poate fi soluționat chiar de la primul termen de judecată, în cazul în care nu exista cereri ale părților.
  • 12.50 - Judecătorul atrage atenția că la primul termen a indicat in mod expres ca partile, adică CNSAS și Traian Băsescu, precum și cei care intervin sa fie citati dar sa primească si o copie a actelor depuse după înregistrarea dosarului. Mențiunea judecătorului vine după ce consilierul CNSAS spune ca nu are cunoștință de ultimele acte din dosar, respectiv cele depuse de cei trei intervenienti.
  • 12.53 - Un intervenient in scaun cu rotile spune ca intervenția sa este in interesul propriu dar și al CNSAS. Zice că vrea ca instanta sa decidă ca Basescu a colaborat cu Securitatea. El spune ca au fost încălcate drepturile și libertățile omului prin informatiile pe care le-a dat Băsescu la Securitate. Intervenientul spune ca a depus mai multe acte dintr-un dosar mai vechi pe care el l-ar fi avut cu Traian Băsescu.
  • 12.57 - Intervenientul spune că Băsescu si alte persoane ar fi parte a unui grup organizat care ar fi furat proprietățile familiei sale între care unele din zona Nana.
  • 13.08 - Avocata lui Traian Băsescu atrage atenția că au apărut niște însemnări misterioase în dosar, dar subiectul a fost lăsat nerezolvat
  • 13.17 - Judecătorul a respins cele trei cereri de intervenție în dosarul lui Băsescu.
  • 13.30 - A început interogatoriul lui Traian Băsescu, la cererea acestuia. Vezi aici ce a zis seful statului in fata instantei.
  • 13. 48: Traian Basescu: - În discuțiile cu acest colonel Tudor am fost in dificultate. Ma întreba de lucruri petrecute cu un an doi înainte, evenimente proaspete, nu mă puteam scuza ca nu stiu pentru ca era recent. Ofițerul de contrainformatii știa ceva. Mai ales că noi nu ne-am ascuns. Cand am revenit intr-o vara cu bricul Mircea ne-am angajat pe litoral. Nu ne-am ascuns pentru ca nu aveam interdictie la asa ceva. Criteriile erau asa. Eu aveam o greutate legată de un incident și un coleg. Ghinionul a făcut ca neraportarea mea despre niste colegi neajunsi in institut sa iasa la iveală după ce unul dintre cei ce nu au venit a cazut in cap pe undeva. Am fost băgat în arest șapte zile pentru neraportare. În fața colonelului eram pentru a doua oară, cu fapta de a fi ascuns ceva. Am incercat sa ma protejez si pe mine. Dacă acel colonel știa ceva ce stiam si eu si știa că eu stiu, aveam din nou probleme pentru ca minteam. Am spus tot ce a dorit să știe. Nu spuneam chestiuni foarte mărunte gen când ascult Phoenix. Dar imi doream nici sa nu am probleme din nou.
  • Afirmația lui Cornel Dimitriu părea hilară. Ca fugi cu o femeie bogata găsită în vreun port. În port găsești alte femei dar nu femei bogate. Nu am crezut vreodată că fuge spontan in vreun port. Părăsirea navei se pedepsea cu amendă penală sau până la doi ani de închisoare. Regimul democratic a amplificat aceste sancțiuni. După revoluție aceeași fapta era pedepsită cu până la trei ani.
  • CNSAS nu spune corect (despre notele din dosar). Eu nu am dat note in perioada in care institutul era civil. Nu am dat alte note in afara de cele două care au fost date când institutul era militar.
  • 14.03: CNSAS: El facea parte din secția civilă a institutului militar. Cum spune că era obligat?
  • 14.04: Băsescu: În anul doi am devenit militari cu depunere de jurământ. Am primit armamentul de infanterie, armă de asalt, masca. Era o unitate ce putea deveni oricand operativă la nevoie. Am dobândit astfel grad militar. Eram elevi fruntași. Asta era gradul. Asa se numea. Toată promoția. La scurt timp am fost avansat ca elev caporal. Institutul de marină avea număr de unitate UM 02192. Nu m-ar mira dacă ar avea același număr și acum academia navala
  • 14.15 - Interogarea lui Basescu s-a încheiat iar acesta își citeste depozitia.
  • 14.23. Cercetarea judecătorească s-a încheiat. Urmează pledoariile finale
  • 14.50 CNSAS: Exista documente valide, semnate. Nu putem spune vreodată că cetățenii cehi erau pro blocul socialist. Starea de aversiune rezultă și din tratatul Primăvară de la Praga.
  • Avocata lui Băsescu: Niciunul dintre statele blocului comunist nu a îmbrățișat regimul cu bucurie . Mai ales după primii ani de regim. Denot[ o necunoaștere și o rea vointa a CNSAS sa faca afirmații de genul comparației cu Primăvară de la Praga. Trebuie definit foarte clar ce a inteles statul comunist prin sintagma de cetățean străin. Nu are nicio relevanță activarea sa de lucrător pe nava din respectiva perioada. Vorbim de notele date capităniei la revenirea în țară. Se vede clar ca ele redau activitatea din porturile din străinătate in care s-a deplasat. Totodată trebuie de observat că nu a semnat vreun act de colaborare sau de lucru cu securitatea. A existat o constrângere, când erai chemat de un superior in mod punctual. Traian Băsescu a avut convingerea că persoana "DC" dorea să părăsească nava. O dată încălcată această obligație, de a nu părăsi nava, aceasta devenea de natură penală. Traian Băsescu nu a avut calitatea de colaborator al Securității.

Traian Băsescu a declarat la sosirea la Curtea de Apel București unde se judecă dosarul cu CNSAS, că nu a fost colaborator al fostei Securități, așa cum a susținut în repetate rânduri. „Trebuie să mă apăr”, a mai spus fostul președinte. „Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va impăca un al treilea, judecătorul. (...) Hai să vedem procesul”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la sosirea la Curtea de Apel București.

Băsescu a mai precizat că o decizie a instanței în defavoarea sa îi va afecta imaginea. Întrebat dacă a fost colaborator al fostei Securități, fostul șef al statului a spus: „Nu, am declarat tot timpul că nu”.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, studiată de MEDIAFAX, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

Antena 3 a prezentat două note informative date de "Petrov", numele conspirativ care ar fi fost al fostului preşedinte Traian Băsescu. În cele două note se vorbeşte despre doi colegi de la Institutul de Marină. Documentele ar fi făcut parte din dosarele celor denunţaţi şi de aceea nu ar fi fost găsite în dosarul lui Traian Băsescu, potrivit sursei citate.

Citește și: SURSE - Tăriceanu negociază cu PSD eliminarea lui Meleșcanu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.