Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea, PSD și guvernarea

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sorin Grindeanu Liviu Dragnea

Făcând o retrospectivă a ultimilor 10 ani, Liviu Dragnea a declarat că aderarea la Uniunea Europeană a adus României multe avantaje dar și unele dezavantaje. Acesta anunță o schimbare de paradigmă pentru anul 2017 și spune că „nu trebuie să mai fim doar contributori, ci și beneficiarii avantajelor de a fi stat european.”

Liviu Dragnea face în continuare eforturi pentru a-și depăși condiția de baron local și continuă poziționarea de facto ca prim-ministru. În mesajul său, președintele PSD scoate în evidență performanța României de a asigura stabilitatea regională dar totodată setează și un nou obiectiv guvernului, anume relansarea investițiilor:

„România a fost un membru devotat, respectuos și civilizat al clubului european, cu atât mai mult cu cât Europa a traversat o perioadă dificilă. Tradiția europeană a țării noastre și puterea noastră ca popor și-au spus cuvântul în asigurarea stabilității regionale și în adoptarea normelor europene. În Uniunea Europeană, românii au dovedit că sunt europeni. Atragerea de fonduri europene va fi o prioritate a guvernării #PSD. Ca parte a marii familii europene, va trebui să profităm la maxim de drepturile noastre, pentru a relansa investițiile, pilonul esențial al creșterii economice sustenabile.”

Faptul că Liviu Dragnea vorbește despre relansarea investițiilor, ca pilon al unei creșteri economice sustenabile este lăudabil. De altfel, s-a mai vorbit despre corectitudinea din mesajele transmise de președintele PSD. Acesta își face temele bine și iese adesea cu mesaje atent direcționate.

Însă doar o comunicare politică bună nu te face neapărat un politician bun. Marele test pentru anul 2017 va fi implementarea măsurilor propuse de PSD în campanie. După toate creșterile salariale și scăderile de taxe anunțate, criticii vorbeau despre o îngropare a investițiilor din partea guvernului PSD. Iată că Liviu Dragnea a reacționat și anunță relansarea acestora, cu ajutorul fondurilor europene.

Până aici, nimic de comentat. După cum spuneam, comunicarea politică a lui Liviu Dragnea este una bună. Însă, sporirea calității acesteia vine la pachet cu un revers al medaliei. Cu cât crește mai mult calitatea comunicării și a mesajelor transmise, cu atât crește și nivelul așteptărilor.

Astăzi, așteptările sunt mari pentru PSD. Liviu Dragnea a avut grijă să puncteze oriunde se putea puncta, să promită tot ce se putea promite. Asta a fost partea ușoară iar greul abia de acum începe. Românii vor urmări atent și cu interes gradul de implementare al acestor promisiuni. Opoziția cu atât mai mult.

De asemenea, simpatizanții PSD au devenit mai vocali în online, acolo unde au avut în ultimii ani de recuperat un decalaj față de simpatizanții partidelor de dreapta. Îndrăznesc să spun că decalajul s-a micșorat considerabil iar pe alocuri a dispărut cu totul. Dar și acest lucru se poate transforma într-un dezavantaj. Mai noua clasă formată de „feisbuciști pesediști” poate și se va transforma dacă este cazul dintr-o armată de susținători într-una de critici. Ne putem aminti aici doar valul stârnit după nominalizarea lui Sevil Shhaideh. Iar o critică simplă în mediul online, venită din partea unui susținător PSD, va ajunge în news feed-uri în care nu ar fi ajuns nici măcar un mesaj deștept gândit și viralizat, al unui vlogger celebru.

Întorcându-ne la Liviu Dragnea, putem spune că alegerea sa de a nu-i lăsa prea multă libertate prim-ministrului formal, îl va face pe președintele PSD să fie văzut drept primul responsabil în cazul unui eșec sau a unui scandal. Iar astfel de scandaluri pot fi multe și pe diverse domenii. De la nerespectarea promisiunilor din campanie până la un posibil act de corupție în cadrul Guvernului.

Dacă ar fi ales o variantă mai liberală de a-și impune voința în bunul mers al activității guvernamentale, Dragnea s-ar fi putut pune mai bine la adăpost în cazul unui eșec al Executivului. Teama de a pierde însă frâiele puterii a fost mai amplă și l-a împins pe acesta până pe poziția în care fără să fie conducătorul oficial al Guvernului, el va fi totuși cel care va încasa cele mai puternice lovituri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.