Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură: Ce nu a reușit Băsescu, încearcă PNL. Ambiții mari în Modrogan

Modrogan Nr.1

Marile partide trăiesc pe datorie dar au vise mari.  Ce nu a reușit Traian Băsescu și lui din fostul PDL, vor acum să reușească liberalii : cumpărarea sediului central din Modrogan 1.  Pentru asta s-a pus șeaua pe filiale, în timp ce  subvenția acordată de statul român s-a triplat practic pentru partide în acest an.

Acum șase ani, fostul PDL  intenționa să  achiziționeze sediul din Modrogan. Pentru că încercările de a se împrumuta pe la bănci au eşuat la acea vreme, o lege  promulgată  chiar de președintele de atunci, Traian Băsescu, le-a oferit o alternativă avantajoasă: fie plata integrală a preţului stabilit de evaluator, fie plata în rate, întinse pe trei ani, cu avans de 10%, ocolind creditele. Noua lege, promovată și inițiată chiar de deputați PDL, repudiată și totuși adoptată cu suportul PSD, prevedea că, pe lângă primării, şi regiile autonome pot fi  în lista celor care pot vinde imobilele acum închiriate partidelor. Astfel, erau puse practic la dispoziţia partidelor politice nu doar sediile mici din teritoriu, luate cu chirie de la primărie, ci şi cele centrale, atribuite prin Regia Autonomă - Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

PSD a reușit să profite de prevederile acestei legi și a achiziționat sediul central din Kiselleff numărul 10. PDL-ul a depus iniţiativa în 2011, când era la putere şi făcea planuri pentru achiziţionarea sediului filialei Bucureşti, o fostă casă boierească folosită mai ales ca sediu de campanie. În 2013, PDL a depus cerere la RA-APPS pentru achiziționarea sediului central situat în Aleea Modrogan nr. 1 din București. Banii ar fi trebuit să provină din cotizații, donații și celelalte surse financiare legale aflate la dispoziția unui partid. O cerere similiară de achiziție a fost depusă la acea perioadă și de Organizația PDL București pentru cumpărarea sediului din Aleea Modrogan nr. 22.  Între timp, PDL a ajuns să fie copleșit de  datoriile de campanie restante, iar visul de a avea propriul sediu  central de partid în proprietate a rămas la  stadiul de proiect.

Până acum. Fuzionați prin absorbție  în vechiul PNL,  foștii  tovarăși de luptă  ai lui Traian Băsescu, alături de vechii liberali, intențonează ca anul viitor să demareze procedurile de achiziție a sediului din Modrogan 1, susțin surse  din conducerea PNL.

"Avem contracte de reeşalonare cu acei debitori. Mai avem încă de plătit 3-4 milioane de euro până vom ajunge la zero cu nivelul datoriilor. Cu subvenția deja  majorată la un milion lunar și cu contribuția filialelor,  sperăm ca la mijlocul anului viitor să  eliminăm  orice  datorie istorică", ne-au explicat sursele citate.

Ce este însă pe hârtie, riscă să nu devină realitate. La ultimul BEX al PNL,  conducerea liberală a  aprobat bilanțul de venituri  și cheltuieli pe acest an. Unul pozitiv la prima vedere: 17 milioane de lei venituri preconizate versus 15,5 milioane de lei în zona de cheltuieli. Totul depinde de modul în care  filialele își vor achita  contribuțiile către sediul central.

"70% din veniturile noastre  ar trebui să provină din aceste cotizații ale membrilor de partid. Am operat modificări pentru îmbunătățirea modului lor de gestionare și colectare. Să vedem și dacă își  vor face efectul", ne-au explicat sursele citate.

Măsurile în cauză, impuse de Ludovic Orban la ultimul Consiliu Național, se referă la unele sancțiuni drastice pentru  conducerile  filialelor care nu reușesc să-și ducă la îndeplinire sarcinile trasate în cazul contribuțiilor. de altfel, anul trecut, preşedintele PNL i-a somat pe aleşii liberali să-şi plătească datoriile către partid şi chiar să-şi doneze indemnizaţiile pentru ca PNL să-și plătească o parte din datoriile istorice. Ludovic Orban le-a dat atunci colegilor şi două variante de lucru: fie dau indemnizația pe o lună, fie au o sumă fixată pe organizație - organizațiile care au primari sau președinți de Consiliu Județean să dea 11 000 de lei, iar restul organizaților să dea câte 7000 de lei lunar. În  acest an, situația s-a agravat pentru restanțieri.

"Filiala care nu-și adună cotizațiile și nu reușește să cotizeze la partid își va pierde dreptul de a nominaliza candidați la  viitoarele alegeri", susțin sursele citate.

Măsuri punitive de acest  gen au mai fost adoptate în trecut, dar, înafară de impopularitate pentru liderul de partid, de obicei inițiator al acestor idei, nu au dat randament.

În ceea ce privește  domeniul datoriilor istorice, situația s-a complicat față de anul trecut. În 2017, partidul avea datorii de 6 milioane de euro. Fostul fostul secretar general, Ilie Bolojan, a reușit să scadă suma datorată cu un milion de euro,  în timp ce  pentru restul s-a ajuns la înțelegeri de plată eșalonate

Una dintre cele mai mari datorii,  cea față de  firma fostului liberal Mihai Volintiru,  contractată pentru neplata unor servicii de campanie electorală, este cea mai presantă.

"Ajunsesem la un acord de plată în rate, dar  penultimul secretar general a sistat plățile mai multe luni. Creditorul a anulat  înțelegerea, iar acum  cer plata integrală a sumei. Sperăm să ajungem la o nouă soluție de plată ca să le  stingem și să ajungem pe plus în sfârșit", ne-au dezvăluit sursele citate,  indicând pe fostul secretar general, Marian Petrache, ca principalul responsabil pentru această încurcătură.

Adevărata scăpare se pare că a venit tot de la stat. În luna ianuarie a intrat în vigoare o lege dată de Parlament, prin care raportarea calculului subvenției primite de formațiunile reprezentate în Parlament se face nu la veniturile din bugetul statului, ci la PIB. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția s-a dublat.  Pentru PNLînseamnă o subvenție de 3.513.000 lei, deși anul trecut, în aceeași perioadă, primea o subvenție de 1.127.000 lei.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.