Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ Bancpost A PIERDUT procesul cu ANPC pentru clauze abuzive

paginadebanci.ro
bancpost

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat, joi, că a câștigat procesul cu Bancpost, pentru clauze abuzive, în cazul unor credite de nevoi personale în franci elvețieni. Soluția poate fi aplicată altor credite de nevoi personale acordate în franci elvețieni, scrie Mediafax.

„În dată de 03.10.2018, Curtea de Apel București s-a pronunțat în Dosarul nr. 20993/3/2015, care are că obiect «acțiune în constatare clauze abuzive urmare a întocmirii Procesului Verbal de Constatare a Contravenției 0687120 din 21.04.2015, de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor»”, se scrie într-un comunicat de presă al Autorității, transmis joi.

Curtea a admis apelul declarat de către ANPC și a respins apelul formulat de Bancpost că nefondat.

„Schimbă în parte sentința atacată, în sensul că constată caracterul abuziv și nulitatea clauzelor care au formularea celei prevăzute la art.4.5 din contractele de credit cu nr. HL12303/12.06.2007, HL11317/14.05.2007 și HL17467/05.11.2007 și din celelalte contracte de credit în curs de executare. Menține în rest celelalte dispoziții ale sentitei în ședința publică astăzi 03.10.2018”, se scrie în comunicatul ANPC, care citează decizia Curții de Apel București.

Astfel, clauza menționată în soluția dată de CAB prevede că, pe parcursul derulării contractului, cu excepția perioadei cuprinse între dată primei trageri din contul de credit și 12 luni, rată dobânzii este fixă, banca își rezervă dreptul de a modifică dobânzile și comisioanele bancare, iar, după această perioada, dobânda este variabilă.

„Modificarea dobânzii va fi operată în luna de referință la data scadenței prevăzută în contractul de credit. Înștiințarea împrumutatului privind modificarea dobânzilor și comisioanelor bancare se face de către bancă prin afișare la sediul unității sau prin notificare scrisă. În cazul modificării dobânzilor se modifică și graficul de rambursare. Împrumutatul poate accepta sau refuza modificarea”, se mai scrie în clauza menționată.

În plus, neprecizarea punctului de vedere până la următoarea scadență a creditului de la dată modificării dobânzii, comisioanelor și taxelor bancare se consideră acceptare tacită, conform acestei clauze.

„În situația neacceptării de către împrumutat a modificării dobânzii și comisioanelor bancare, are dreptul să denunțe unilateral contractul rambursând în avans, creditul, comisioanele și dobânzile aferente”, se menționează în clauza citată.

Citește și: Ședință de ULTIMĂ ORĂ în PSD: Liviu Dragnea a chemat deputații la discuții UPDATE Decizia CHEIE luată .

„Ca urmare a sentinței mai sus menționate, consumatorii care dețin contracte de credit pentru acordarea unei facilități de credit pentru nevoi personale, în moneda CHF (franci elvețieni), pot să solicite, prin acțiuni separate, restituirea sumelor calculate în plus, ca urmare a constatării nulității clauzei specificate în sentință”, au subliniat reprezentanții ANPC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.