Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manevră cu implicații geopolitice majore: Premierul Pakistanului, demis după vizita la Moscova; succesorul ar putea fi un pro-american

Kashmir Observer
Imran Khan

Imran Khan a fost demis duminică din funcția de prim-ministru al Pakistanului, după ce a pierdut un vot de neîncredere în parlament, în urma unor săptămâni de tulburări politice, transmite Al Jazeera.

Președintele interimar al Parlamentului, Sardar Ayaz Sadiq, a declarat că 174 de parlamentari au votat în favoarea moțiunii, "în consecință, votul de neîncredere a trecut".

Niciun prim-ministru nu a avut vreodată un mandat complet în Pakistan, dar Khan este primul care și-a pierdut funcția în urma unui vot de neîncredere.

Nu a fost imediat clar când adunarea va alege un nou premier, dar, liderul opoziției, Shehbaz Sharif, văzut ca un lider pro-american, era aproape sigur că va fi ales pentru a conduce această națiune de 220 de milioane de locuitori, dotată cu arme nucleare, după săptămâni de mare dramatism politic. Au existat zvonuri și cu privire la o posibilă lovitură de stat militară, în țara în care generalii încă au o mare influență politică și afinități occidentale.  Nu este clar cât de mare a fost rolul armatei în debarcarea lui Khan.

Khan, în vârstă de 69 de ani, a încercat tot ce i-a stat în putință pentru a rămâne la putere - inclusiv dizolvarea parlamentului și convocarea de noi alegeri - dar Curtea Supremă a considerat toate acțiunile sale ilegale săptămâna trecută și a ordonat adunării să se reunească din nou și să voteze.

CONTEXT

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a făcut o vizită oficială în Rusia chiar în perioada în care Vladimir Putin ordona invadarea Ucrainei. Gestul lui Khan a avut consecințe nebănuite pe plan intern, unde premierul a rămas rapid fără sprijinul Parlamentului și al Armatei.

Pe fondul creșterii rapide a tensiunilor dintre Rusia și Occident, vizita îndelung planificată a prim-ministrului Imran Khan la Moscova în perioada 23-24 februarie, prima vizită oficială de stat a unui șef de guvern pakistanez în ultimele două decenii, a fost o mișcare riscantă. Dar nimeni nu a prevăzut pe deplin cât de controversat se va dovedi în cele din urmă momentul ales pentru această vizită. Continuarea AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.