Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru în Parlament pe creşterile în Educaţie şi Sănătate. CALCULELE PNL și PSD

Conducerea Camerei Deputaților se va reuni miercuri dimineaţă pentru a interpreta rezultatul votului final dat în sedinţa de plen din 7 noiembrie. Social-democraţii vor să impună ca legal  cvorumul de lucru înregistrat în acea zi, în timp ce liberalii invocă ilegalitatea votului dat pe motiv că  în sală nu au fost prezenţi nici măcar 177 de deputaţi, jumătate din numărul total de parlamentari  necesar pentru a se consemna cvorumul. Miza este enormă în prag de campanie electorală: o invalidare a votului dat pe modificările aduse OUG 20 ar echivala cu un mic dezastru pentru social-democraţi care se bazează pe potenţialul electoral al creşterilor salariale propuse şi impuse în Parlament pentru salariaţii din educaţie şi sănătate.

Vezi și: Piețele financiare s-au prăbușit, la vestea unei posibile victorii a lui Trump

Vezi și: Tensiune la cote maxime: Hillary Clinton, criticată de Bill Clinton. Ce i-a reproșat

Liberalii susţin că au dovezi video ce dovedesc că în sala de plen, în momentului începerii procedurii de vot final, erau prezenţi cel mult 168 de deputaţi şi nu 185 cât a a consemnat preşedintele Florin Iordache. Situaţia ar echivala cu lipsa cvorumului de şedinţă şi invalidarea voturilor date ieri pe diverse proiecte de lege, inclusiv  pe amendamentele aduse la OUG 20. Cu propunerea lor de apel nominal refuzată Ieri în plen, liberalii încearcă acum să-şi ia revanşa şi să forţeze reluarea votului într-o şedinţă viitoare de plen.  

Pentru social-democraţi un astfel de scenariu este  de neconceput: cu o bună parte din proprii parlamentari mai interesaţi să-şi facă campanie în teritoriu pentru un nou mandat,  mobilizarea lor  pentru o nouă sesiune de vot s-ar dovedi o  adevărată misiune imposibilă. Drept urmare, social-democraţii au optat pentru o altă strategie: cea a apelării la controversata condică electronică de prezenţă semnată de către deputaţi acum două zile. 

Potrivit unor surse parlamentare, pe acea listă se află inclusiv liberalii care deşi au boicotat plenul, au preferat să-şi înregistreze semnătura pentru a nu fi sancţionaţi financiar pentru chiulul comis.  Coform regulamentului acestei Camere, cine absentează rămâne fără 1% din indemnizaţia lunară brută. Lăcomia unora dintre liberali  este  acum  folosită de către adversarii social-democraţi. Ei susţin că  singurul document oficial care poate face lumină în această problemă e lista de semnături cu deputaţii prezenţi la plen.

"Eu nu ştiu ce poze şi filmuleţe au ei (liberalii- n.r.). M-am interesat şi eu aseară şi există o listă de semnături pentru cei care au participat la vot - 191 de semnături. Singurul document oficial e lista de semnături, şi nu e pe propria răspundere, e lista de prezenţă, la care se mai adaugă membrii Biroului Permanent, care nu au apucat să semneze, şi eu, care am fost prezent, dar am uitat să semnez", a anunţat Dragnea pe la diverse televiziuni. 

Planul PSD de contracarare a acuzaţiilor libere  are însă o mare  vulnerabilitate. Actulul Regulament al Camerei nu ia  deloc în considerare cutuma  folosirii listei de prezenţă pentru consemnarea  cvorumului de lucru.  Art. 129 al Regulamentului Camerei Deputaţilor prevede, la aliniatul 3, că legile ordinare şi hotărârile luate în procesul legiferării se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în condiţiile existenţei cvorumului legal. "Înainte de votare preşedintele poate cere verificarea cvorumului prin apel nominal, prin mijloace electronice sau prin numărare de către secretari. Deputaţii care nu îşi exercită dreptul de vot, dar care au fost prezenţi în sala de şedinţe, intră în numărul regulamentar de stabilire a cvorumului", se mai arată la aliniatul  6 al aceluiaşi articol.  Deci nici un  cuvânt despre condica de prezenţă electronică ca un criteriu de consemnare a cvorumului de lucru. 

Aceste prevederi sunt întărite şi prin articolele 143  şI 144 din acelaşi Regulament. "Preşedintele de şedinţă este obligat să precizeze dacă este întrunit cvorumul legal, să anunţe ordinea de zi şi programul de lucru. Verificarea întrunirii cvorumului se dispune numai la şedinţele de vot final de către preşedinte, imediat înaintea votării, din proprie iniţiativă ori la cererea liderului unui grup parlamentar. În cazul în care cvorumul nu este întrunit, şedinţa se suspendă, iar preşedintele va comunica data şi ora reluării lucrărilor. Reluarea lucrărilor se face şi prin derogare de la ordinea de zi aprobată, cu respectarea succesiunii stabilite prin aceasta", se mai precizează în documentul menţionat. 

Interesant este că  în prezent, social-democraţii invocă condica de prezenţă, pe care, în trecut, la votarea unei alte iniţiative  legislative, controversatul proiect al legii defăimării, promovat de acelaşi  Liviu Dragnea, o puneau tot ei la zid, la pachet cu practica lăsării cartelelor de vot de către unii aleşi care preferau mai mult să-şi petreacă timpul pe  la bufetul sau pe holurile Parlamentului decât în plen.  Atunci, social-democraţii au  fost cei care au solicitat cu vehemenţă apel nominal pentru a vedea trecută Legea lui Dragnea. 

"Singura motivație care ne-a îndemnat să vă propunem ca votul să se facă prin apel nominal este de a demonstra câți parlamentari sunt în sală, pentru că există această modalitate pe care acest sistem nefericit, aș spune, cel de dinainte era mai corect, o dă ca unii colegi să fie prezenți la lucrările Parlamentului numai prin intermediul cartelei lor. Rog aparatul tehnic să gândească soluții pentru că ne-am confruntat cu această problemă de când am introdus acest sistem de vot", spunea la acea  vreme, fostul lider al deputaţilor PSD, Marian Neacşu.

Luni la plen, deşi era clar că în sală erau mai puţini deputaţi decât semnaseră condica de prezenţă, tot social-democraţii au fost cei care s-au opus, cu aceeaşi vehemenţă, propunerii liberale de apel nominal la votul pe legea privind OUG 20. Atunci, Liviu Dragnea era cel care ameninţa Camera Deputaţilor o plângere penală şi solicita inclusiv o anchetă administrativă. Acum, liberalii sunt cei care îl avertizează pe actualul preedinte Florin Iordache că va da cu subsemnatul la procurori dacă va valida, prin semnătura sa, votul dat luni în plen pe creşterile salariale impuse de PSD în textul OUG 20. 

Până una alta, majorările salariale din Sănatate şi Educatie rămân în suspensie. Fie PNL va avea mâine câştig de cauză şi votul va fi repetat, scenariu destul de improbabil de vreme ce PSD deţine majoritatea  în conducerea camerei, fie rezultatul  votului de luni rămâne în picioare iar atunci vom vedea ce decid magistraţii Curţii Constituţionale care vor  fi sesizaţi de către Guvern şi PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.