Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ DE TEATRU Rectificarea bugetară fără avizul CSAT, IDEEA ministrului Tudorel Toader

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, după aprobarea de către Guvern a rectificării fără avizul CSAT, că decizia Executivului s-a fundamentat pe un punct de vedere transmis de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în care se face referire la decizii CCR, scrieMediafax.

„Noi am avut și am prezentat astăzi, la începutul discuției pe rectificare, un punct de vedere pe care ni l-a transmis ministrul Tudorel Toader înaintea ședinței de Guvern, chiar ieri, și anume un punct de vedere care fundamentează destul de bine decizia legală a Guvernul, de astăzi, de a rectifica bugetul fără avizul CSAT. Sunt, dacă nu mă înșel, trei decizii ale CCR din 2011, decizia 383, 574 si 575, care fundamentează că un aviz este obligatoriu de solicitat, dar nu trebuie sa aștepți un astfel de aviz. În cele trei decizii se spune foarte clar că refuzul sau împiedicarea unui aviz reprezintă o înțelegere greșită a rolului său legal și constituțional fără a fi însă afectată constituționalitatea legii asupra căreia nu a fost dat avizul”, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă se așteaptă ca legea de aprobare a OUG privind rectificarea bugetară să fie atacată la CCR după aprobarea ei în Parlament, Teodorovici a răspuns: „Având în vedere practica din ultima perioadă, cu toții ne așteptăm ca orice iese din Parlament să fie undeva atacat".

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, prima rectificare bugetară pe anul 2018, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, Nelu Barbu, la finalul ședinței de la Palatul Victoria. Rectificarea bugetară a fost adoptată fără avizul CSAT, proiectul fiind introdus pe ordinea suplimentară a ședinței de miercuri a Executivului.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, miercuri, că Executivul va adopta rectificarea bugetară, deoarece și-a îndeplinit obligația de a cere CSAT un punct de vedere, ea afirmând că și-ar fi dorit ca acest proiect să fie rezultatul unui consens între Președinție și Guvern.

”Rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei. Mi-aș fi ddorit ca acest proiect deosebit de important pentru români să fie rezultatul unui consens între două instituții importante ale statului - Președinție și Guvern. Orice situație complexă, însă, are cel puțin o soluție, iar soluția aleasă de Guvern er să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligația de a cere CSAT un punct de vedere, ne îndeplinim responsabilitatea de a asigura continuitatea în finanțare”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

Ea a mai spus că a încercat, în ultima perioadă, să-l facă pe președintele Iohannis să înțeleagă faptul că rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei.

”Guvernul României nu va accepta ca drepturile românilor la pensii, salarii, sănătate, să fie periclitate de lupta politică. Oamenii au nevoie de investiții, de medicamente, de pensii și salarii livrate la timp, fermierii afectați de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie la timp de bani din subvenții pentru a putea începe lucrările”, a conchis Viorica Dăncilă.

ostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, declară că rectificarea bugetară poate fi adoptată chiar și fără avizul CSAT, însă numai printr-o decizie a Parlamentului.

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că rectificarea bugetară poate fi adoptată, după ce s-a solicitat avizul CSAT, chiar dacă acesta este negativ sau nu a fost dat, însă decizia trebuie luată de Parlamentul României nu de Guvern, prin Ordonanța guvernamentală.

"Este o practică, o decizie Curții Constituționale, care spune că avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu să se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea să treacă și să adopte rectificarea trecând peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativă ar putea să facă acest lucru pentru că este forul legislativ suprem.Nimeni nu îl poate opri să facă asta", a decarat Zegrean.

Precizările vin după ce președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ședința CSAT a fost suspendată și așteaptă ca Guvernul să vină cu un nou proiect de rectificare, după ce membrii Consiliului Suprem nu au căzut la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare.

"Nu s-a putut obține consens, unanimitate și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Așadar am suspendat ședința CSAT", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a cerut Executivului să vină cu un proiect care să elimine tăierile "inexplicabile" ale bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale.

Citește și: Adrian Năstase REACȚIONEAZĂ după o scrisoare virală: 'De fapt așa este ... Sau nu?'

"Prin această suspendare am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip șicană politică, să se revină la discuții, la colaborări și imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT. Este numai răspunderea guvernului pentru ce se întâmplă în continuare. (...) Dacă dorim să insistăm pe șicane politice atunci lucrurile s-ar putea corecta puțin mai greu (...) România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. (...) Avem instituții, avem servcii performante care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă", a spus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.