DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lovitură încasată de Cristian Ghinea de la Violeta Alexandru: Mă îngrozește perspectiva!

Facebook
Violeta Alexandru

Fostul ministru PNL al Muncii, Violeta Alexandru, dezaprobă o eventuală acordare de sporuri pentru un mic grup de funcționari din ministerul Fondurilor UE condus de Cristian Ghinea (USR-PLUS).

„Mă tot gândesc de câteva zile de când a apărut în spațiul public informația potrivit căreia unui mic grup de persoane de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene i s-ar acorda un nou spor. Ca să aibă „spor” în absorbția fondurilor. Peste salarizarea care este oricum mai mare atunci când funcționarii gestionează fonduri europene. Nici nu știu dacă se va întâmpla, până la urmă (ar fi o incoerență față de mesajul public legat de evaluarea oportunității acordării de sporuri în administrație), dar tot m-a pus pe gânduri simpla idee că ar exista o asemenea gândire. Înainte de o evaluare a performanței în administrație.

Cu ce sunt mai importanți funcționarii care se ocupă de fonduri europene față de cei care gestionează mari proiecte de investiții din fonduri naționale? Fără sporuri, să înțeleg că se muncește mai lejer, nu cu foarte multă seriozitate. De la ce sumă (venit) încolo se face, până la urmă, performanță în administrație? Nu trebuie să evaluăm mai întâi performanța până la decizia de acordare de noi sporuri? Și când se termină absorbția fondurilor din PNRR se revine la salariul de dinainte și se va lucra mai puțin serios pentru că a dispărut sporul? Mă îngrozește perspectiva. Să nu creăm și aici categoria specialilor din administrație. Prea multe categorii de speciali în România.

Până la urmă, un funcționar care se ocupă de un dosar de pensie, de exemplu, face o muncă mai puțin importantă decât unul care semnează un contract pentru o finanțare europeană? Eu, de exemplu, privesc totul din perspectiva impactului asupra vieții oamenilor și, pentru mine, funcționarii importanți, cei care trebuie să fie foarte buni, sunt cei ai caselor de pensii. După o viață muncită, după taxe și impozite plătite statului pe durata activității profesionale, atât îți mai poate oferi statul – respect prin modul în care ești tratat la casa de pensii și prin corectitudinea calculării cuantumului pensiei.

Nu sunt pentru crearea de categorii diferite de funcționari în administrație, din perspectiva sporurilor. Sunt pentru salarizare pe criterii de performanță dar criterii reale, obiective, nu făcute din statistici interne. Nu sunt pentru acordarea de sporuri înaintea evaluării performanței. Fondurile europene sunt tot fonduri publice. Trebuie să le privim cu aceeași seriozitate cu care privim fondurile naționale. Fonduri pe care administrația trebuie să le administreze cu maximă eficiență”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Potrivit unui articol publicat de Newsweek.ro, ministerul condus de Ghinea a elaborat o OUG prin care vrea să majoreze salariile a 40 de funcționari implicați în gestionarea banilor europeni care vin prin programul de reziliență. Ministerul susține că respectivii angajați sunt lipsiți în acest moment de dreptul conferit prin lege la un spor care se acordă tuturor funcționarilor care lucrează cu fonduri europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.