Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ Sindicaliștii din învățământ l-au informat pe ministrul Educației că NU SUSȚIN vaccinarea obligatorie a cadrelor

romaniatv.net
protest educatie

Sindicatele din învăţământ susţin o informare corectă şi completă asupra actului de vaccinare, dar fără să existe obligativitatea vaccinării, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la finalul întrevederii avute cu cei mai importanţi actori din actul educaţional.

Sorin Cîmpeanu a prezentat concluziile după întâlnirea avută cu cele trei federaţii sindicale din domeniul educaţiei. Astfel, în cadrul discuţiilor a existat dorinţa ca şcolile să fie deschise din 8 februarie.

Citește și: Ministrul Educației, PRIMA SCHIMBARE în programa școlară: se vor introduce NOI materii opționale

"S-a reiterat dorinţa de deschidere a semestrului doi în data de 8 februarie, sub rezerva evoluţia epidemiologice, înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi profesorilor, a diminuării riscurilor, dar şi a necesităţii organizării unor acţiuni remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare. S-a subliniat încă o dată în mod special importanţa acţiunilor remediale şi mai ales cu privire la derularea examenelor naţionale, dar nu numai pentru cei care susţin examene naţionale anul acesta şi, de asemenea, s-a subliniat rolul profesorului pentru implementarea acestor acţiuni remediale. Am fost cu toţii de acord că este de recuperat, iar recuperarea se face doar prin devotamentul şi profesionalismul fiecărui cadru didactic”, a anunţat ministrul Educaţiei.

 

De asemenea, el a precizat că, în urma discuţiilor, a reieşit ideea elaborării unei tematici care să fie conforme cu materia parcursă şi asimilată de elevi în cadrul examenelor naţionale.

 

Sorin Cîmpeanu a precizat că un aspect important îl reprezintă profesionalizarea managementului unităţilor de învăţământ.

 

"S-a discutat importanţa celor mai eficiente măsuri de profesionalizare a managementului unităţilor de învăţământ şi a tuturor structurilor din sistemul preuniversitar. Deci profesionalizarea managementului şcolilor, un lucru deosebit de important. S-au avut în vedere mai multe variante care vor fi analizate, rezultatul trebuie să fie unul singur, profesionalizarea managementului şcolii şi diminuarea la maximum posibil a influenţelor de natură politică”, a explicat Cîmpeanu.

 

El a menţionat că importanţa finanţării cercetării la nivel instituţional în universităţi şi asigurarea resurselor financiare pentru universităţi în vederea continuării investiţiilor şi a derulării activităţilor în condiţii de siguranţă a fost o solicitare specifică a "Alma Mater".

 

De asemenea, sindicaliştii au mai cerut o informare completă despre actul de vaccinare.

 

"Susţinerea unei informări corecte şi complete asupra actului de vaccinare fără a exista obligativitatea vaccinării. Este o solicitare venită din partea sindicatelor din educaţie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

 

El a precizat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii elevilor, a reieşit importanţa acordării burselor.

 

"Consiliul Naţional al Elevilor susţine importanţa burselor destinate elevilor. Ministerul Educaţiei susţine, de asemenea, importanţa burselor elevilor. Printr-o hotărâre de Guvern la nivelul anului trecut s-a instituit un cuantum minim de 100 de lei per elev. Acest lucru va trebui să aibă acoperire financiară în bugetul Ministerului Educaţiei pentru că finanţarea urmează să se facă prin autorităţile locale, din bugetul Ministerului Educaţiei. Sunt prevăzuţi 530 de milioane de lei, vor trebui să se regăsească în bugetul educaţiei. Aş vrea să vă spun că în 2020, cuantumul total al burselor elevilor distribuite prin autorităţile locale a fost de 270 de milioane de lei, adică jumătate faţă de ceea ce ne propunem”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

 

Un alt subiect abordat cu reprezentanţii elevilor a fost cel legat de transportul acestora.

 

"Subiectul doi în consultările cu elevii. S-a luat în considerare transportul elevilor, pentru operaţionalizarea prevederilor legale, e vorba îndeosebi de legea 226, soluţia pe care am identificat-o este aceea a solicitării de reglementare a unor tarife maximale prin Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare astfel încât acea parte de transport nereglementat, care dacă este nereglementat este în afara legii, dacă este în afara legii, nu poate fi decontat, să poată fi rezolvată printr-o reglementare de către cei în drept să facă aceste reglementări”, a explicat ministrul Educaţiei.

 

El a precizat că elevii au apreciat faptul că planurile cadru pentru liceu rămân în dezbatere publică 25 de zile şi nu 10 zile, cât obligă legea.

 

"Au apreciat faptul că planurile cadru de liceu lansate în dezbatere publică în data de 5 ianuarie puteau să stea în transparenţă 10 zile, atât te obligă legea, dar s-a apreciat faptul că sunt lăsate în transparenţă 25 de zile, tocmai pentru ca din partea societăţii să vină propuneri de îmbunătăţire a acestor planuri cadru, a listei de disciplină pe care elevii de clasa a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a o vor avea în liceu şi a numărului de ore alocat fiecărei discipline”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.