Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LPF va face plângeri penale dacă FRF va lua 5% din drepturile TV ale Ligii I

razvan burleanu

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, joi, că va face plângeri penale pentru abuz în serviciu și delapidare dacă Federația Română de Fotbal va adopta în Adunarea Generală propunerea președintelui Răzvan Burleanu ca 5% din banii din drepturile TV ale cluburilor din Liga I să fie cedați în semn de solidaritate grupărilor din Liga a II-a și a III-a, conform Agerpres.

Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că impunerea unei asemenea măsuri reprezintă o încercare de subordonare administrativă, sportivă și financiară a instituției care organizează Liga I. "Este o încercare de subordonare administrativă, sportivă și financiară a LPF. Solidaritatea este un lucru pe care Răzvan Burleanu l-a înțeles greșit și doar într-un singur sens. Adică grupările din Liga I să dea 5% din banii din drepturile TV către cluburile din eșaloanele inferioare. Sună frumos la nivel de principiu și la nivel de campanie electorală. În acest sens, azi am avut unanimitate, cluburile din Liga I nu sunt de acord cu principiul solidarității propus de domnul Burleanu. Dar domnul Burleanu vrea să bage ilegal mâna în buzunarul cluburilor din Liga I și să ia cei 5%. Domnul Burleanu a ieșit și a spus: "Vom lua cei 5% din drepturile TV de la Liga I pentru că avem pârghiile necesare". Noi însă vom transmite către toate cluburile afiliate la FRF o opinie legală întocmită de o casă de avocatură în care se spune ce se va întâmpla dacă FRF va lua orice procent din banii cluburilor din Liga I. Concluzia: adoptarea în cadrul altor instituții, chiar și în cadrul FRF, a unor măsuri ce nu intră în atribuțiile acesteia din urmă, prin încălcarea dispozițiilor Legii 69/2000 (Legea Sportului) poate atrage incidența Codului Penal. Respectiv infracțiunea de abuz în serviciu și delapidare. Îl anunțăm pe domnul Burleanu, pentru că el este inițiatorul acestei propuneri, că dacă se va băga mâna în buzunarul cluburilor din Liga I vor exista plângeri penale pentru infracțiuni precum abuz în serviciu și delapidare. De asemenea, va exista și o latură civilă prin care vom solicita repararea prejudiciului de la toți cei care se fac vinovați. Membrii afiliați ai FRF trebuie să înceteze să mai fie conduși de către alții. Membrii afiliați și Comitetul Executiv conduc FRF și nu invers", a spus el.

Justin Ștefan a explicat că suma care ar reveni fiecărui club din Liga a II-a și a III-a din cei 5% ar fi de 8-10.000 de euro anual, mult prea puțin pentru a le schimba situația financiară. "Fiecare club din Liga I ar pierde 100.000 de euro, iar câștigul cluburilor din Liga a II-a și a III-a ar fi infim, aproximativ 8-10.000 de euro. Cu alte cuvinte, o sumă cu care nu se poate schimba soarta cluburilor din eșaloanele inferioare. Președintele FRF a spus că și în Franța, Italia și Spania e la fel. Dar a uitat să spună că în aceste țări cluburile din Liga a II-a sunt membre ale ligilor profesioniste din acele state. Deci e normal ca o parte din drepturile TV să se ducă și în Liga a II-a. Pentru că ligile profesioniste de fotbal din aceste țări organizează primele două eșaloane, în timp ce LPF nu organizează Liga a II-a. FRF a uitat să spună că o parte importantă din veniturile realizate de echipa națională a Germaniei merg către cluburile din Bundesliga. Deci dacă domnul Burleanu solicită solidaritate, ar fi frumos ca o parte din încasările de la naționala României să vină către cluburile din Liga I, pentru că ele sunt principalele furnizoare de jucători", a precizat oficialul la finalul Adunării Generale a LPF de joi.

Secretarul general susține că grupările din eșaloanele inferioare pot de acum să beneficieze de sume de la bugetul local, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului. "Guvernul României și MTS au lămurit cât se poate de bine această problemă cu solidaritatea, spunând că 5% din banii administrației publice locale pot merge către sport. Așa că nu cred că mai este nevoie de cei 8-10.000 de euro de la cluburile din Liga I pentru a susține activitatea grupărilor din ligile inferioare, pentru că acești bani pot veni de la autoritățile locale dacă se îndeplinesc anumite condiții", a adăugat secretarul general. În plus, cluburile din eșaloanele inferioare ar putea fi ajutate și din banii de la MTS pe care președintele FRF, Răzvan Burleanu, nu îi accesează, susține Justin Ștefan. "Pe domnul Burleanu îl întreb: "De ce în calitate de bun manager ați dat cu piciorul sumei de 1 milion de euro și în cei 3 ani de mandat nu ați formulat cerere de finanțare de la MTS?" Am văzut în media o explicație conform căreia dacă iei bani de la MTS vine la tine și Curtea de Conturi care te întreabă cum ai cheltuit banii aceia. Adică noi, fotbalul, am dat cu piciorul la 3 milioane de euro în ultimii 3 ani pentru că ne e frică de controlul Curții de Conturi? Păi dacă nu aveam nimic de ascuns luam imediat banii aceia. Deci avem banii de la MTS, avem cei 5% de la autoritățile locale, deci mult mai mulți bani despre care putem să discutăm decât despre acea biată solidaritate despre care vorbește domnul Burleanu".

"Fotbalul românesc este în groapă, iar domnul Burleanu în calitate de președinte ar trebui să iasă și să spună acest lucru. Domnul Burleanu a spus că vrea să reducă în Comitetul Executiv numărul membrilor care vin din Liga I de la 3 la 2. Practic Liga I va rămâne cu un singur reprezentant în Comitetul Executiv deoarece președintele LPF este automat membru. În plus, domnul Burleanu propune ca președintele LPF să nu mai fie și vicepreședintele FRF. De ce? Pentru că deranjează acest lucru. Și se propune ca vicepreședinții să fie desemnați de Comitetul Executiv al FRF la propunerea președintelui federației. Și vicepreședinții să aibă și atribuții executive. Probabil că se va vota așa, dar să fim serioși, în Comitetul Executiv se votează și acum fără ca noi, cei din Liga I, să avem vreun cuvânt de spus. Cine suferă? Fotbalul românesc", a mai afirmat Ștefan.

Întrebat dacă a primit în ultima perioadă mesaje de amenințare de la vreun oficial al FRF, Justin Ștefan a răspuns: "Am primit mesaje care nu mi-au făcut plăcere și care cred că nu își aveau rostul. Dar nu va reuși nimeni să mă intimideze și să mă oprească să spun adevăruri incomode pentru Răzvan Burleanu".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.