Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Heiuş (PNL): România riscă procedura de infringement prin impozitul pe cifra de afaceri

PNL

România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din partea Uniunii Europene în situaţia în care guvernul va aplica impozitarea firmelor în funcţie de cifra de afaceri, deoarece prin această măsură va încălca o Directivă a Comisiei Europene, a declarat joi, la Deva, deputatul Lucian Heiuş (PNL), membru al Comisiei de buget, finanţe şi bănci.

"Directiva 112 a Comisiei Europene spune foarte clar că singurul impozit care se poate aplica pe cifra de afaceri este TVA, care este, de fapt, un impozit indirect plătit de consumator. Practic, se interzice luarea impozitelor directe pe cifra de afaceri. Dacă noi vom aplica această metodă (impozitul pe cifra de afaceri, n.r.) vom intra în procedură de infringement, iar peste doi ani de zile se vor sista toate finanţările europene", a spus parlamentarul liberal într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, veniturile estimate la bugetul de stat prin programul de guvernare al PSD ar fi nerealiste, Heiuş menţionând că deşi încasările ANAF sunt mai mari cu 4,1%, acestea nu pot ajunge la o valoare prognozată de 15 %. "Banii pe care i-a încasat ANAF pe primele cinci luni sunt cu 4,1% mai mulţi decât anul trecut, în aceeaşi perioadă. Este un rezultat bun, dar în legea bugetului, pe veniturile estimate de către PSD, trebuiau să încaseze cu aproximativ 15% mai mult. (...) Este imposibil să creşti încasările din impozite şi taxe, de la un an la altul, cu 15%. Ei trebuiau să dimensioneze programul de guvernare pe nişte cifre reale, care pot să fie realizate", a arătat Heiuş.

El a criticat şi propunerea de majorare a salariului minim pe economie la 2.000 de lei, apreciind, în calitate de economist, că aproape 30% din firme îşi vor închide activitatea, în condiţiile în care afacerile mici nu-şi pot permite majorări salariale, conform Agerpres. "Din punctul meu de vedere, 30% din firmele din România fie se vor închide, fie vor lucra numai la negru. Din păcate, micile afaceri de familie, cu 2-3 angajaţi, nu-şi pot permite să plătească 2.000 de lei pentru un salariat, care, în majoritatea cazurilor, este necalificat, fără prea multă pregătire profesională. De ce vor să mărească salariul minim? Pentru că, dacă vor mări acest salariu artificial, şi impozitele la stat vor fi mai mari. Încă o dată încearcă să jupoaie mediul de afaceri", a spus deputatul PNL.

Conform lui Heiuş, viitoarea rectificare bugetară va fi una negativă, iar banii vor fi luaţi de la capitolul de investiţii publice, situaţie care va avea efecte negative asupra economiei pe termen mediu şi lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.