Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban a stârnit revolta magistraţilor: Trei asociaţii cer CSM să apere independenţa puterii judecătoreşti după declaraţiile premierului

BN breaking news justitie

Asociațiile de magistrați AMR, UNJR și AJADO au cerut, luni, CSM, să apere independența puterii judecătorești, după ce premierul Ludovic Orban a făcut mai multe afirmații legate de un complet de la Curtea de Apel București (CAB).

STIRIPESURSE.RO informa în premieră joi că preşedintele Consiliului Superior al Magistraţii (CSM), judecătoarea Nicoleta Ţînţ, a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă premierul Ludovic Orban a afectat independenţa judecătorilor prin declaraţiile despre procesul privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice.

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) au solicitat Secției pentru Judecători din cadrul Consililului Superior al Magistraturii, luni, să apere independența puterii judecătorești față de declarațiile lui Ludovic Orban, care a atacat un complet al Curțîi de Apel București care a dispus suspendarea executării unui act administrativ ce avea că obiect reorganizarea direcției juridice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Mai exact, în 24 iunie, referindu-se punctual la această hotărâre judecătorească, primul ministru a declarat următoarele: „Este vorba despre o suspendare până la judecarea de fond. Nu pot să nu îmi pun întrebări ce treaba există în această procedura. Managementul unui minister trebuie să își organizeze ministerul așa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii și aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenție (…). Suspendarea unei hotărâri legate de reorganizarea direcției juridice nu mi se pare corectă.“

Referindu-se la această „atenționare” adresată judecătorilor de către premierul Ludovic Orban, cele trei asociații profesionale au arătat Secției pentru judecători din CSM că: „Îndemnurile adresate de la vârful Guvernului către judecători de a judecă «cu mai multă atenție» cauze concrete aflate pe rolul instanțelor de judecată, combinate cu adevărate indicații adresate judecătorilor despre soluțiile ce ar trebui pronunțate în acest tip de cauze, reprezintă un factor cert și inadmisibil de presiune atât asupra judecătorilor din cauza respectivă, cât și pentru restul judecătorilor specializați în contenciosul administrativ al căror rol este, prin definiție, acela de a verifică legalitatea actelor administrative și, prin urmare, de a cenzură actele administrative nelegale, inclusiv cele emise la nivel de Guvern.”

Magistrații au mai subliniat că „este îngrijorător faptul că Premierul României își dorește că o serie de acte administrative să fie excluse de la controlul instanțelor și, pentru că acest lucru nu este permis de lege, să încerce să obțînă de facto acest rezultat, prin solicitări publice îndreptate direct către judecători“.

AMR, UNJR și AJADO au subliniat, de asemenea, importanța respectării puterii judecătorești în raporturile acestora cu puterea executivă, fiind esențial că, într-un stat de drept, judecătorii ce judecă cererile de contencios administrativ, adică cele ce au că obiect inclusiv legalitatea actelor emise de Guvern, să fie feriți de orice presiuni, acțiuni de intimidare sau influențare, cu atât mai mult când acestea vin exact din vârful puterii executive.

“Modul în care puterea politică se raportează la contenciosul administrativ face diferența între un sistem democratic și unul iliberal sau chiar totalitar, fapt subliniat constant în lucrări de specialitate“, au argumentat asociațiile de magistrați.

Asociațiile au cerut Consiliului Superior al Magistraturii „să sancționeze ferm, rapid și public această acțiune de intimidare și imixtiune în actul de justiție”, prin admiterea cererii de apărare a independenței judecătorilor și instanțelor de judecată contra declarațiilor făcute de premierul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.