Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, în vizorul CSM după derapajul verbal la adresa judecătorilor. Verificări privind afectarea independenţei justiţiei

Facebook
ludovic orban

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraţii (CSM), judecătoarea Nicoleta Ţînţ, a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă premierul Ludovic Orban a afectat independenţa judecătorilor prin declaraţiile despre procesul privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice.

"Pot să vă confirm că preşedintele CSM a trimis la Inspecţia Judiciară pentru verificări, în temeiul articolului 30 din Legea 317/2004", a declarat purtătoarea de cuvânt al CSM, pentru STIRIPESURSE.RO.

Potrivit art. 30, alin. (2) din Legea 317/2004, "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor."

Deranjat de decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a suspendat controversata reorganizare a Ministerului Finanţelor Publice, Orban a ajuns să le dea indicaţii judecătorilor.

"Este vorba despre o suspendare până la judecarea de fond. Nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea Hotărârilor de Guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern, reforma în administaţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond. Suspendarea unei hotărâri legate de reorganizarea direcţiei juridice nu mi se pare corectă", a declarat miercuri Ludovic Orban.

Şeful Direcţiei Generale Juridice, Ciprian Sebastian Badea, este cel care a contestat în instanţă Hotărârea de Guvern privind reorganizarea. Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea executării hotărârii până la judecarea pe fond a cererii.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a fost acuzat acuzat că ar fi desfiinţat Direcţia Generală Juridică din Ministerul pe care îl conduce, pentru a evita un proces în care este parte tatăl său. Terenul de 50 de hectare de lângă pârtia de schi Voineasa ar fi fost retrocedat familiei Cîţu. Retrocedarea este acum subiect de proces. Cîţu a desfiinţat Direcţia Generală Juridică a Ministerului de Finanţe, prin Hotărârea de Guvern nr. 380 din 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.