Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Ludovic Orban nu susține legea depusă de un lider PNL: Nu cred că e nevoie de o lege anti-chiul / VIDEO

Inquam Photos / George Calin
raluca turcan plen camera deputatilor

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat miercuri că nu este de acord cu o lege care sa-i taxeze financiar pe parlamentarii care trag chiulul. Afirmatia lui Orban vine in contextul in care deputatul PNL Sebastian Burduja (lider PNL Sector 1) a depus un proiect de lege prin care parlamentarii să fie sancţionaţi cu 10% din indemnizaţia brută pentru absentarea nemotivată.

Citește și: Episod incendiar în Parlamentul European: Traian Băsescu l-a ridiculizat pe șeful diplomației UE / VIDEO

„Nu cred ca e nevoie de lege anti-chiul, eu cred ca este nevoie ca fiecare parlamentar sa intelega misiunea increditata de cei care l-au votat. Sigur ca noua ne convine ca majoritate parlamentara sa avem o lege suplimentara pentru eventualii absenti, dar eu am incredere in parlamentarii coalitiei ca isi fac datoria fata de romani”, a spus Orban.

Legea anti-chiul

Deputatul PNL Sebastian Burduja a depus vineri, la finalul primei săptămâni a noii sesiuni parlamentare, primul său proiect de lege care prevede creşterea substanţială a sancţiunilor pentru absenţele nemotivate ale parlamentarilor, la 10% din indemnizaţia brută. În acest moment, penalizarea este de 10 ori mai mică, la doar 1%. „Legea anti-chiul” este iniţiată de Burduja şi de mai mulţi aleşi liberali.

„Prezenţa parlamentarilor la locul de muncă este fundamentală pentru (re)câştigarea încrederii cetăţenilor în cea mai importantă instituţie a democraţiei. Din pacate, in prezent cota de încredere in Parlament este mult prea mică - mai puţin de 1 român din 10 are încredere în Parlament. Proiectul îşi are originile într-o iniţiativă cetăţenească din 2015, pe care am lansat-o împreună cu mai mulţi colegi din Fundaţia CAESAR. In fapt, a fost prima iniţiativa de acest gen pentru consolidarea democraţiei româneşti. Atunci nu am reuşit sa strângem cele 100.000 de semnături. Astăzi, ca membru al Parlamentului României, sunt onorat şi recunoscător să iniţiez această propunere legislativă. Am promis în campanie că voi propune acest lucru şi m-am ţinut de cuvânt”, a declarat Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat de presă al PNL.

În expunerea de motive, iniţiatorul legii subliniază că fenomenul absenteismului deputaţilor şi al senatorilor de la locul de muncă reprezintă o problemă pentru forul legislativ al României şi necesită o înăsprire a sancţiunilor pentru a impune o disciplină şi un mod de lucru productiv pentru parlamentarii români.

„Acest fenomen afectează încrederea cetăţenilor în cea mai importantă instituţie a democraţiei, dar poate periclita şi funcţionarea parlamentului, afectând nivelul de responsabilizare al deputaţilor şi senatorilor. Prin prezenta propunere legislativă se are în vedere modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, mai precis modificarea procentului reţinut din salariul brut lunar în cazul absentării nemotivate, modificare efectuată la Art. 29, alin. (1). O creştere a penalizării absenţelor nemotivate va responsabiliza parlamentarii şi va reduce acest fenomen”, conform sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.