Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban propune interzicerea exportului de animale vii

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, la Digi24, că este nevoie, pe termen mediu, să se interzică în România exportul animalelor vii. Orban a precizat că 70% din exporturile României reprezintă „cereale vrac și animale vii”. „Să interzici exportul de animale vii este un obiectiv pe termen mediu”, a indicat șeful Guvernului.

Orban a mai criticat o „paralizie” a anumitor instituții și autorități în cazul oilor moarte în portul Midia, după răsturnarea unei nave. Premierul a spus că procesul de salvare s-a datorat în mare parte ONG-urilor.

”Din păcate, la ora actuală, transportul agricol al României este într-un proces foarte mare, aproape 70% este format din cereale vrac și animale vii. Noi că partid, în urmă cu mai multe luni, am înaintat un proiect de lege, care chiar dacă nu prevede interzicerea imediată a transportului de animale vii, prevede interzicerea exportului în anumite condiții, în care nu se pot asigura condiții de transport, cât de cât decente, pentru animalele care sunt transportate. Proiectul de lege e în dezbaterea Parlamentului, a interzice acum brusc exportul de animale vii, ar fi o măsură pripită, sigur că asta trebuie să fie obiectivul, pe termen mediu, să nu mai exportăm animale vii. Este mult mai uman și în același timp este și mult mai rentabil”, a declarat la Digi 24 Ludovic Orban.

Totodată, el a criticat la Digi24 modul în care autorităţile au intervenit în cazul navei cu peste 14 000 de oi, răsturnate în Portul Midia, afirmând că fiecare ministru trebuie să-i demită pe cei care nu şi-au făcut treaba.

”Au fost situaţii în care reprezentanţii ONG, medici veterinari, voluntari ai ONG au fost implicaţi în salvare. Până la venirea preşedintelui ANSVSA nici nu exista o permanenţă asigurată de medici veterinari care să intervină. Au fost mai multe situaţii în care cei care erau responsabili nu şi-au făcut treaba. Modul de acţiune a arătat paralizia unor entităţi ale statului, care nu au intervenit prompt. Trebuie revizuite toate procedurile de intervenţie. M-a deranjat absenţa măsurilor luate după primul comandament convocat de prefect, paralizia DSV, atitudinea ciudată a Autorităţii Navale şi a şefului Portului Midia. În mod evident miniştrii vor analiza activitatea fiecăruia şi vor lua toate măsurile necesare”, a mai spus premierul.

Nava cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi. După patru zile de intervenții au fost salvate 207 oi.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.