Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lumea politică americană, zguduită de prăbuşirea 'cavalerului alb', fondatorul FTX. Subiectul duce până la preşedintele Joe Biden

npr.org
Sam Bankman-Fried

Elita politică americană, după ce a beneficiat de contribuţii financiare enorme din partea lui Sam Bankman-Fried, vedeta căzută în dizgraţie a criptomonedelor, încearcă să se distanţeze de fondatorul platformei de tranzacţionare FTX, acuzat că a orchestrat o fraudă uriaşă, scrie joi AFP, conform AGERPRES.

Sam Bankman-Fried, aflat acum în detenţie în Bahamas, devenise în ultimii ani unul din cei mai mari donatori declaraţi ai Partidului Democrat şi afirmă că a finanţat, în aceeaşi proporţie, dar în mod ocult, tabăra republicană.

Subiectul duce până la preşedintele Joe Biden, care a beneficiat de peste 5 milioane de dolari în donaţii de la omul de afaceri pentru campania victorioasă din 2020.

Întrebată marţi despre acest subiect, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre s-a eschivat: 'Sunt limitată în ceea ce pot spune', a declarat ea, invocând o lege care îi interzice să facă comentarii în legătură cu alegeri sau campanii.

Samuel Bankman-Fried, fondatorul FTX, o platformă de tranzacţionare de criptomonede intrată acum în faliment, a fost inculpat marţi de justiţia americană.

Aceasta îl acuză că a deturnat banii clienţilor săi pentru a efectua operaţiuni speculative riscante, dar şi pentru a influenţa, în mod fraudulos, viaţa politică.

El 'a donat milioane de contribuţii prin intermediul societăţii sale Alameda către candidaţi şi comitete politice în perspectiva alegerilor din 2022', ceea ce nu are nimic ilegal în SUA. Numai că SBF, aşa cum mai este cunoscut, a făcut acest lucru încercând 'să ocolească plafoanele şi obligaţiile de transparenţă', se arată în comunicatul publicat marţi de procurorul newyorkez de caz, Damian Williams.

Într-o conferinţă de presă, procurorul a spus că Samuel Bankman-Fried făcea astfel încât donaţiile să apară ca provenind de la complici bogaţi.

'Toţi aceşti bani murdari au fost folosiţi pentru a cumpăra influenţă în interiorul partidelor Democrat şi Republican, şi a încerca să influenţeze deciziile politice la Washington', a spus Williams.

Pe site-ul Comisiei Federale pentru Alegeri, care înregistrează donaţiile, căutarea celor făcute de Sam Bankman-Fried dă 213 rezultate începând din 2020, printre care o sumă de 5 milioane de dolari acordată în septembrie 2020 unui comitet de sprijin pentru Joe Biden, apoi o donaţie de 50.000 de dolari în octombrie către 'Biden Victory Fund'.

Marea majoritate a donaţiilor declarate pe acest site au mers către entităţi sau candidaţi democraţi.

Însă Bankman-Fried, care a dat numeroase interviuri şi declaraţii de răsunet în timp ce compania sa se prăbuşea, a dat asigurări, într-un interviu din noiembrie pentru o expertă în criptomonede, Tiffany Fong, că a 'donat aceeaşi sumă ambelor partide'.

'Toate contribuţiile mele către republicani erau ascunse', a precizat el, 'pentru că jurnaliştii îşi pierd minţile când donăm către republicani. Toţi sunt super la stânga'.

Acum, pentru unii beneficiari, a venit vremea de golire a conturilor. Banii donaţi de Samuel Bankman-Fried, chiar şi legal, par toxici.

Kirsten Gillibrand, senatoare democrată din New York, a spus pentru New York Post că va face donaţii din sumele primite către o asociaţie care lucrează în medii devaforizate.

Acelaşi cotidian a scris despre decizii similare ale altor cinci membri ai Congresului, patru democraţi şi un republican.

În opinia alesului democrat Brad Sherman, un critic al criptomonedelor, 'soluţia bună' este să le fie restituite clienţilor şi investitorilor FTX donaţiile făcute de SBF, 'pentru că aceştia nu au fost niciodată banii lui Bankman'.

Asociaţia Open Secrets, specializată în decriptarea finanţărilor politice, a calculat că, cu aproape 39,2 milioane de dolari declaraţi, SBF s-a situat pe locul al şaselea printre donatorii cei mai generoşi cu ocazia 'midterms', alegerile de la mijloc de mandat desfăşurate în noiembrie.

Dacă sunt luaţi în calcul numai donatorii Partidului Democrat, el ajunge pe poziţia a doua, după miliardarul George Soros, care a donat peste 128 milioane de dolari, pe diverse canale, în favoarea acestui partid.

În SUA, finanţarea politică este un subiect complex, implicând miliarde de dolari. Reglementarea este mai mult sau mai puţin constrângătoare, în funcţie de faptul dacă donaţiile merg direct către candidaţi sau către comitetele 'PAC' sau 'Super PAC'. Aceste 'comitete de acţiune politică' sunt, în realitate, un fel de fonduri de investiţii care joacă un rol esenţial, chiar dacă uneori subteran, în campanii.

Investitori, patroni, lobby-uri economice, dar şi asociaţii care militează pentru una sau alta din cauzele din societate, speră ca, prin donaţiile lor, să îşi promoveze interesele pe lângă Congres, guvern sau Casa Albă.

În cazul lui SBF, subiectul politic cel mai arzător era, cu siguranţă, reglementarea, încă incipientă, a pieţei cu risc ridicat a criptomonedelor, încheie France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.