Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Măcelarul Ceceniei', generalul-colonel rus Șamanov, acuză România: 'Va încerca să-și exercite influența în Ucraina'

Vladimir Samanov

General-colonelul Vladimir Șamanov, poreclit „măcelarul Ceceniei” chiar de către alți generali ruși, acuză România că vrea să-și exercite și va încerca influența în Ucraina, după înfrângerea sa de către forțele armate ale Moscovei.

Rusia „a fost construită prin extinderi teritoriale”, a spus militarul, când a fost întrebat într-un interviu la postul TV rusesc RBC. Întrebarea făcea referire la ipoteza în care poporul și armata rusă sunt două entități indivizibile.

„În afara granițelor țării noastre, indiferent de naționalitate, acea persoană este un rus. Bărbatul rus colectiv trebuie să fie pregătit să își apere patria mamă, mereu. Au fost multe războaie. Acest conglomerat de etnii și multe alte exemple de calități umane au format fundația armatelor ruse.

Există studii privind capabilitățile militare (n. r.: ale forțelor armate ruse) care sunt actualizate o dată la cinci ani. Ne distingem față de alte națiuni, depășindu-i pe toți. Superioritatea noastră este recunoscută la nivel mondial.

Pentru a crea condiții normale în Ucraina este nevoie de 20-40 de ani și schimbarea uneia sau a două generații. Nu va fi ușor să eradicăm pe deplin această boală (n. r.: cu referire la „denazificarea” anunțată de Vladimir Putin).

Ucraina trebuie să fie sub controlul nostru pentru a îndeplini aceste obiective și nu trebuie să ne amăgim.

Este foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu Ucraina după înfrângerea ei.

Nu cunoaștem starea mentală viitoare a populației sau relațiile viitoare cu țările învecinate care cu siguranță vor încerca să exercite influență. În primul rând mă refer la Polonia, țările baltice într-oanumită măsură, România într-o măsură", a spus militarul.

Vezi si: Cel mai dur general rus anunță că operațiunile din Ucraina vor dura între 15 și 20 de ani (Video)

`În al doilea rând, este vorba despre o denazificare care va avea loc simultan cu formarea guvernului ucrainean care nu a fost pătat de acești neonaziști. Acest lucru va fi greu de îndeplinit”, adaugă el.

Cine este generalul-colonel Vladimir Șamanov?

În vârstă de 65 de ani, Șamanov s-a retras din serviciul activ al forțelor armate ruse în 2016 după care a devenit președinte al Comisiei de apărare din Duma de Stat, funcție pe care a ocupat-o până în luna octombrie a anului trecut.

El a comandat trupe rusești în ambele războaie cecene între 1994-1996 și 1999-2009, perioadă în care s-a remarcat prin brutalitatea sa, remarcată inclusiv de către ceilalți generali ruși.

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului îi acuză pe Șamanov și pe trupele din subordinea sa de comiterea a numeroase crime de război în republica din sudul Rusiei.

Aslambek Aslahanov, un general din cadrul ministerului rus de Interne care a fost consilierul lui Vladimir Putin pe probleme legate de Cecenia în timpul celui de-al doilea război, l-a caracterizat pe Șamanov drept un „măcelar” și „un blestem asupra poporului cecen”.

„Cecenii vorbesc de Șamanov ca de o ciumă care a coborât asupra lor, o boală ca SIDA. El este înecat în sânge. Crede cinic că toți cecenii - bărbați și femei, până și copii - sunt bandiți”, afirma fostul consilier al lui Vladimir Putin.

Generalul a comandat Trupele Aeroportate ale Rusiei

Ghenadi Troșev, un alt comandant rus din Cecenia, a scris despre Șamanov că era „prea iute la mânie și direct în relațiile sale cu populația cecenă, preferând cea mai scurtă cale înspre victorie (...) care ducea la pierderi ridicate în rândul soldaților ruși”.

Șamanov a participat de asemenea la invadarea Georgiei în 2008, comandând trupele din Abhazia.

Imediat după încheierea celui de-al doilea război cecen în 2009, Șamanov a fost răsplătit pentru acțiunile sale cu funcția de comandant al Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, el comandând ramura de elită a forțelor armate ruse până în 2016, când s-a retras din serviciul activ.

În același an el a fost ales deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, pe listele partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.