Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MADR: '136 de producători de usturoi din întreaga țară vor beneficia de sjrijinul de 1.000 de euro la hectar'

usturoi

Până la data de 1 aprilie 2019 au fost înscrişi în programul de susţinere a producţiei de usturoi un număr de 136 producători agricoli din întreaga ţară, din cei 299 de fermieri doritori să beneficieze de ajutorul de minimis de 1.000 euro pe hectarul cultivat, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit agerpres.ro.

Judeţele cu cei mai mulţi solicitanţi înscrişi în program sunt Teleorman, Satu Mare, Botoşani, Buzău, Mureş, Timiş, Constanţa şi Bihor.

Citește și: Liviu Dragnea își taxează propriii subalterni: Greșeală impardonabilă!

Potrivit MADR, producătorii agricoli se mai pot înscrie în programul de susţinere a producţiei de usturoi până la data de 15 mai inclusiv.

Pentru a accesa acest program, solicitanţii sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere până la data menţionată, urmând ca Direcţiile Agricole Judeţene să verifice existenţa culturii şi să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat Programului.

Citește și: Atenție, fermieri! Petre Daea anunță victoria – A fost eliminată

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi; să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere; să facă dovada producţiei realizate, prin documente justificative.

Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producţiei de usturoi valorificate în anul 2019 se depun la Direcţiile Agricole Judeţene până la data de 29 noiembrie, inclusiv.

Citește și: Klaus Iohannis, critică dură la adresa Guvernului PSD! Acuză un asalt fără precedent

Schema de ajutor de minimis se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi şi se calculează proporţional cu suprafaţă de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha.

Bugetul pentru anul 2019 este de 2 milioane de euro (9,3 milioane de lei) şi se aprobă anual.

Conform datelor MADR, în ultimii opt ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017, în timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern.

Citește și: Răsturnare de situaţie în cazul bătrânei de 83 de ani concediate! Ecaterina Andronescu a reacționat în forță

"În România, suprafaţa cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obţinându-se o producţie de 55.673 tone.

Majoritatea suprafeţelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiţi în ferme de familie. În perioada 2010-2017, trendul general al producţiei a fost descrescător. În anii 2016 şi 2017 producţia de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producţia de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone", se menţiona în nota de fundamentare a proiectului.

Citește și: Răbufnire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan! ‘Nu se poate!’

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kilograme, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kilograme, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

Principalele ţări din UE de unde se importă usturoi sunt: Olanda, Cehia, Spania, Ungaria, Germania, Grecia, Franţa, Polonia, Bulgaria, iar din ţările terţe: Turcia, China, Egipt şi Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.