Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maeștri șahului la București la Superbet Chess Classic Romania 2021

Superbet
Levon Aronian sah

Cel mai tânăr mare maestru al Ungariei şi cel mai bine cotat jucător român de şah, alături de jucători cu cariere de invidiat din SUA, Armenia, Regatul Ţărilor de Jos, Rusia, Azerbaidjan şi Franţa, sunt între cei 10 care se vor confrunta la Bucureşti, de vineri, în cadrul turneului Superbet Chess Classic Romania 2021, eveniment al cărui star este multiplul campion mondial Garry Kasparov. Dincolo de pasiunea pentru şah, unii dintre ei sunt pasionaţi fie de yoga, fie de limbile străine, iubesc pisicile sau au drept talisman norocos o căţeluşă, conform news.ro

Prima etapă a circuitului Grand Chess Tour 2021 - Superbet Chess Classic Romania 2021 - va avea loc la Bucureşti, în perioada 5-14 iunie 2021, şi va fi inaugurată pe 4 iunie cu o ceremonie oficială dedicată minţii educate şi onorată de participarea extraordinară a celui mai bun jucător de şah al tuturor timpurilor, multiplul campion mondial Garry Kasparov.

Fabiano Caruana - Al doilea în ierarhia mondială, joacă şah de la 4 ani

Fabiano Caruana ELO 2820, în vârstă de 28 de ani, din Statele Unite, s-a născut la Miami (Florida) şi a învîţat să joace şah la 4 ani. Este al doilea jucător din lume. Pentru mulţi ani a reprezentat Italia (ţara de origine a mamei lui), fiind multiplu campion în peninsulă. A devenit mare maestru internaţional la 14 ani. Din 2015 reprezintă SUA.

A câştigat aurul la Olimpiada de Şah din 2016, iar în acelaşi an şi-a adjudecat pentru prima dată titlul de campion al SUA. În 2018 a ieşit învingător în cadrul Turneului Candidaţilor şi astfel a devenit challenger la titlul mondial, împotriva lui Magnus Carlsen. La începutul anului 2020 a câştigat detaşat prestigiosul concurs Tata Steel cu 10/13, având două puncte în faţa campionului mondial Magnus Carlsen, care a terminat pe locul al doilea.

Nu este un mare fan al şahului rapid. În timpul liber îi place să practice yoga şi să joace fotbal, baschet şi ping-pong. În martie 2021, datorită succesului pe care şahul l-a avut în urma serialului ’’Gambitul Damei’’, mai multe companii şi-au dorit să semneze parteneriate cu jucători de top. Printre acestea se numără şi gigantul Intel, care îl va susţine pe Fabiano în competiţiile din 2021.

Levon Aronian - Un campion dintr-o ţară în care şahul este sport naţional. Are un talisman norocos: căţeluşa Ponchik

Un alt valoros competitor care ajunge la Bucureşti este Levon Aronian ELO 2781, 38 de ani, din Armenia, ţara unde şahul este chiar rege - sport naţional. Acum este mare maestru, cotat al cincilea jucător al lumii. În palmaresul său figurează Superbet Rapid&Blitz, 2019, de la Bucureşti. Un jucător care ascultă John Coltrane şi are mari emoţii când joacă echipa de baschet Boston Celtics.

A cunoscut tabla celor 64 de poziţii abia la 9 ani, comparativ cu alţi jucători de top, fiind iniţiat de sora sa. Armenia are cea mai mare medie de mari maeştri pe cap de locuitor.

A mai venit în România ca şahist junior, unde a câştigat etape către titlul de maestru internaţional. A obtinut titlul de mare maestru internaţional la 18 ani, iar după doi ani începea să fie cunoscut fanilor din toată lumea. Este triplu medaliat la Olimpiada de şah cu echipa Armeniei (2006, 2008, 2012).

Are un talisman norocos: căţeluşa Ponchik. Din februarie anul acesta reprezintă SUA, dar la Bucureşti va juca pentru ţara sa natală.

Anish Giri - "Artistul" poliglot şi fan social media

Anish "Artistul" Giri ELO 2780, de 26 de ani, din Olanda, are un parcurs deosebit în lumea şahului. A început să joace la 6 ani în Japonia şi a devenit mare maestru international de la 14 ani.

Cunoscut pentru multe remize, în ultimul an şi-a schimbat radical stilul de joc, fiind foarte aproape să câştige Turneul Candidaţilor. Se simte lejer în top 10 mondial. Îl caracterizează memoria foarte bună şi este poliglot, vorbeşte olandeza, rusa, engleza, nepaleza, japoneza şi germana.

Comentariile sale sunt pe cele mai bune site-uri de şah din lume (ChessBase, NewInChess, Chess Vibes, 64 (revistă ruseasca de şah), Schach Magazin ( revistă germană), la care se adaugă o prezenţă constantă pe social media.

Alexander Grischuk - Cum e să îl ai adversar pe Garry Kasparov

Alexander Grischuk (ELO 2776), 31 de ani, Rusia, este alintat Sasha şi se află pe poziţia a şaptea în clasamentul FIDE. A învăţat să joace şah de la tatăl său, la 4 ani. Marele maestru rus este triplu campion mondial de blitz şi multiplu medaliat la Olimpiadele de şah.

A câştigat simpatia publicului prin deosebita sa carismă, replici neaşteptate, autoironie. Partidele sale care au uimit cel mai mult publicul au fost cele în care se afla sub presiunea timpului şi în aceste condiţii găsea cele mai bune soluţii.

A declarat că cel mai puternic adversar pe care l-a întâlnit a fost Garry Kasparov, şi nu doar pentru că n-a reuşit să-l învingă, ci pentru că a simţit în fiecare partidă că este dominat pe toate planurile.

Shakhriyar Mamedyarov, un jucător de top 10

Jucătorul azer, cu rating ELO 2770, în vârstă de 35 de ani, din Azerbaidjan, se simte foarte bine în primii 10 din lume. Provine dintr-o familie de şahişti, cu două surori mari maestre internaţionale - Zeinab Mamedyarova şi Turkan Mamedyarova.

Este dublu campion mondial de juniori, campion european alături de echipa azeră, campion mondial la şah-rapid, medaliat cu aur la individual în cadrul Olimpiadei de la Istanbul. Este considerat unul dintre cei mai combativi jucători din circuit.

Wesley So iubeşte pisicile

Cu un rating ELO 2770, la 27 de ani, Wesley So este al nouălea jucător al lumii. A fost educat catolic, a început să joace şah la 6 ani, iar la 9 ani mergea în turnee.

A fost şi el la Bucureşti, la Superbet Rapid&Blitz 2019, unde a reuşit să câştige încă un titlu de campion al SUA. "Solid" şi "surprinzător" sunt câteva dintre caracteristicile jocului său.

I se mai spune “naşul”, pentru că din toamna lui 2019 şi până în luna februarie a acestui an, a reuşit să-l învingă în trei finale pe marele maestru norvegian Magnus Carlsen.

Teimour Radjabov, născut în acelaşi oraş cu Kasparov

 

Teimour Radjabov este un alt jucător din Azerbaidjan care ajunge la Bucureşti. Are 33 de ani şi s-a născut la Baku, în acelaşi oraş ca fostul campion mondial Garry Kasparov.

La 12 ani a câştigat Campionatul European destinat juniorilor sub 18 ani. În 2003 a reuşit să învingă trei campioni mondiali: Kasparov, Anand şi Ponomariov, ca trei ani mai târziu să îl învingă pe marele maestru bulgar Veselin Topalov.

El participă la competiţii şi din partea ţării sale. În 2021, a câştigat turneul online Airthings Masters, după o finală tensionată împotriva lui Levon Aronian. Îi place şi tenisul.

Maxime Vachier-Lagrave a învăţat să joace singur

Vachier-Lagrave, cu un rating ELO 2760, în vârstă de 30 de ani, din Franţa, este locul 14 mondial. Conform biografiei sale, la 4 ani a primit cadou de Crăciun o tablă de şah şi a învăţat să joace singur pentru că ştia deja să citească.

A fost campion European la şah-rapid, vice-campion mondial la blitz şi triplu campion al Franţei. A participat la şapte Olimpiade şi patru Campionate Europene pe echipe.

Se spune despre el că are un joc inventiv şi agresiv şi reuşeşte să îşi pună foarte uşor în dificultate adversarii.

În lumea sportului, modelul său este tenismenul Roger Federer, iar la fotbal, echipa Olympique Lyon.

Richard Rapport - Maestru înainte de 14 ani

Din competiţia de la Bucureşti nu putea lipsi Richard Rapport, ELO 2763, 25 de ani, din Ungaria, care este cel mai tânăr mare maestru al acestei ţări, obţinut înainte să împlinească 14 ani.

În 2006 a devenit campion european de juniori, iar în 2013 a câştigat Campionatul European de şah rapid. În 2017, în cadrul prestigiosului turneul de la Tata Steel, l-a învins chiar pe campionul mondial Magnus Carlsen. Acum este pe locul 11 în lume, graţie unui stil nonconformist şi inventiv.

Constantin Lupulescu, cel mai bine cotat jucător român de şah

Lupulescu are un rating ELO 2656, are 37 de ani şi a reprezentat România la şapte olimpiade şi opt campionate europene.

În 2016, la Olimpiada de la Baku, a făcut remiză chiar împotriva campionului mondial Magnus Carlsen şi astfel şi-a ajutat echipa să învingă Norvegia.

Trei ani mai târziu a câştigat ediţia cu numărul 34 a tradiţionalui turneu de la Reykjavik, unde l-a învins pe marele maestru Alireza Firouzja, actualmente locul 13 mondial.

Este beneficiarul unui wildcard la Superbet Chess Classic Romania 2021. Iubeşte formaţia Queen, cărţile Agathei Christie şi - în afara şahului - practică tenis, ping-pong şi urmăreşte fotbalul.

Evenimentul de deschidere, vineri, îşi propune să transmită cu precădere tinerilor, dar şi iubitorilor şahului şi publicului larg, un mesaj de încredere şi de reînnoire a forţelor proprii, după experienţa dificilă a pandemiei, sintetizat în sloganul ediţiei: "Change your life. Make your Move. With Kasparov".

Competiţia de şah care se va desfăşura la Bucureşti între 5-14 iunie este prima din cele cinci etape din circuitul mondial fondat de Garry Kasparov, Grand Chess Tour 2021.

Organizatori sunt Federaţia Română de Şah, Fundaţia Superbet şi Grand Chess Tour (GCT).

Concursul va fi de şah clasic, spre deosebire de ediţia din 2019 găzduită de România, care a fost de şah rapid şi blitz. Şahiştii vor juca în sistem turneu, adică fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti se ridică la 325.000 dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.