Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magia covoarelor bulgăreşti prezentată într-o Mare Expoziţie în oraşul Loveci din nordul Bulgariei

carpetu2.ro
covor covoare bulgaresti

O expoziţie de covoare bulgăreşti din toate regiunile ţării a fost deschisă marţi în cadrul Galeriei de Artă Prof. Teofan Sokerov din Loveci, în nordul Bulgariei. Expoziţia este dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului, care în 2022 sărbătoresc Patrimoniul Sustenabil.

Expoziţia are şase alte locaţii - curţile a cinci case de epocă şi terenul de joacă al unei grădiniţe din cartierul istoric Varoşa din Loveci, potrivit Agerpres.

Vizitatorii evenimentului vor urma un traseu desemnat special între locaţiile separate ale expoziţiei, care îi va purta prin 250 de ani de istorie a ţesutului de covoare din Bulgaria. În cadrul acestui periplu vizitatorii vor afla lucruri inedite despre meşteşugul producerii de covoare, printre care metode de colorare, cum este ales modelul covoarelor şi diferite tehnici şi motive populare folosite în centrele în care se manufacturează covoare şi carpete.

O particularitate a expoziţiei este faptul că, pe lângă covoarele produse în binecunoscutele centre de manufactură din Bulgaria, aşa cum sunt Chiprovtsi (nord-vest) şi Kotel (nord-est), sunt prezentate şi piese din zonele Razgrad, Teteven, Karlovo şi Kalofer, precum şi covoraşe musulmane de rugăciune din satele aflate la nord de Aitos (sud-estul Bulgariei) care au fost foarte puţin studiate de etnografi şi experţii în acest meşteşug. O mare parte dintre aceste covoraşe, denumite şi kilim, sunt prezentate în premieră.

Covoarele, dintre care unele au peste 200 de ani vechime, provin din colecţia personală a olandezului Jaap Van Beelen, care a ales Bulgaria ca a doua sa ţară şi care este un colecţionar avid de ţesături bulgăreşti şi un mare iubitor al cântecelor şi dansurilor folclorice din această ţară.

Jaap Van Beelen, care este consilier municipal la Veliko Turnovo (nord), susţine că fiecare dintre covoarele din colecţia sa are propria sa poveste captivantă.

Intervievat de BTA, Van Beelen a precizat că s-a mutat din Ţările de Jos în Bulgaria în urmă cu 11 ani. Iniţial a locuit la Kotel într-o casă veche din lemn construită în 1848, aflată chiar lângă Muzeul Covoarelor din Kotel şi la 100 de metri distanţă de cooperativa locală, în prezent desfiinţată, unde erau ţesute covoarele deosebite din Kotel. "Ce poate fi mai frumos decât să ai covoare de Kotel pe podele din lemn în toate cele opt camere ale casei", a mai susţinut Jaap, adăugând că a cumpărat covoarele de la localnici. "Mulţi oameni au venit la mine pentru a-mi oferi covoare rămase moştenire şi în timp foarte scurt am ajuns să am câte trei sau patru rânduri de covoare aşternute unul peste celălalt în toate camerele şi pe holuri. Aşa mi-am început colecţia de covoare", a spus Jaap.

Apoi, el a achiziţionat covoare vechi ţesute la Chiprovtsi. "Covoarele din Chiprovtsi sunt foarte diferite de cele din Kotel. Tehnica de ţesut este diferită, la fel şi modelele. Covoarele din Chiprovtsi sunt făcute pentru piaţă, în timp ce covoarele din Kotel, pentru a fi folosite în gospodărie", a mai susţinut Jaap. Colecţia sa include peste 750 de covoare şi carpete.

În urmă cu patru ani Jaap a decis să urmeze drumul covoraşelor kilim: de la Veliko Turnovo unde trăieşte în prezent, prin Anatolia în Turcia şi până în Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. "În Turcia, pieţele de antichităţi sunt pline de covoare din Chiprovtsi şi Pirot, care nu mai pot fi găsite în Bulgaria. În Bulgaria este foarte greu să găseşti covoare ţesute în această ţară din perioada de dinaintea eliberării de sub otomani, în 1878. În anii 1990 comercianţi din Turcia obişnuiau să vină în Bulgaria şi vizitau diferite locaţii, de la grădiniţe şi până la clădiri municipale, moschei şi hoteluri, oferind covoare persane noi la schimb pentru vechile kilimuri bulgare", susţine Jaap. În acest mod, un mare număr de covoare bulgăreşti vechi au ajuns în pieţele de antichităţi turce şi de acolo în magazinele de antichităţi din Europa, după care au intrat în colecţii private. Datorită eforturilor lui Jaap de a găsi şi de a cumpăra astfel de kilimuri bulgare, vizitatorii pot admira multe covoare rare şi valoroase în cadrul acestei expoziţii. "Trebuie să fiţi mândri de cultura şi moştenirea voastră", a mai spus el.

La Loveci, Jaap prezintă 130 de covoare din colecţia sa personală. Aceasta este cea de-a doua mare expoziţie dedicată covoarelor pe care o organizează, după un eveniment similar desfăşurat la Veliko Turnovo în 2019.

O altă atracţie a acestei expoziţii este că prezintă în premieră variantele originale ale modelelor desenate şi colorate manual pentru kilimuri din Chiprovtsi realizate în anii 1970 pentru Academia Bulgară de Ştiinţe. De asemenea sunt expuse şi numeroase cărţi care tratează subiectul tradiţiilor ţesutului de covoare din Bulgaria.

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 10 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.