Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulţi activişti ruşi reţinuţi, în timpul unei zile mondiale de sprijin pentru Aleksei Navalnîi

Reuters.com
Aleksei Navalnîi

Mai mulţi activişti ruşi au fost reţinuţi duminică în cadrul unei zile de protest la nivel mondial numită "Putin, criminal", cu ocazia celei de-a treia aniversări de la otrăvirea liderului lor întemniţat, Aleksei Navalnîi, transmite EFE, potrivit Agerpres.

''Frica, violenţa, crima, asta este ceea ce susţine regimul Putin de 20 de ani încoace (...) Putin, criminal. Să strigăm cât se poate de tare'', se spune în anunţul postat pe canalul Telegram de echipa lui Navalnîi.

Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, poliţia a arestat duminică mai multe persoane care au organizat pichete individuale la Moscova, inclusiv în Piaţa Roşie, şi la Sankt Petersburg.

"Libertate pentru Navalnîi. Nu războiului", se putea citi pe unul dintre bannere, potrivit unei fotografii date publicităţii de opozanţi.

Susţinătorii lui Navalnîi au publicat şi fotografii cu mitinguri cu participare semnificativă în diferite oraşe ale lumii împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a războiului din Ucraina.

"Acum, Putin a început cel mai teribil şi absurd război al secolului al XXI-lea împotriva unei ţări vecine, în care sute şi mii de oameni mor în fiecare zi", spun ei.

Echipa lui Navalnîi, care îl acuză pe Putin că a ordonat otrăvirea lui în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate (FSB), a convocat deja o zi mondială de protest în iunie, pentru a coincide cu ziua de naştere a politicianului de opoziţie, care a împlinit 47 de ani.

După ce a fost tratat timp de câteva luni într-o clinică germană, Navalnîi s-a întors în Rusia la începutul anului 2021, fiind imediat arestat, închis şi condamnat la opt ani de închisoare pentru o presupusă fraudă.

La 4 august, Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare pentru extremism, sentinţă aspru criticată de SUA, Uniunea Europeană şi ONU.

Momentan nu se cunoaşte penitenciarul în care va fi transferat, deşi se ştie că va fi o închisoare de maximă siguranţă.

Navalnîi a condamnat pe reţelele de socializare "războiul criminal" declanşat în Ucraina de şeful Kremlinului, pe care l-a acuzat că a trimis sute de mii de ruşi "la abator".

UE cere o anchetă imparţială cu privire la otrăvirea lui Navalnîi de acum trei ani

Uniunea Europeană (UE) a cerut din nou duminică, la trei ani după caz, o anchetă imparţială cu privire la otrăvirea lui Navalnîi, care l-a acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat uciderea sa în Siberia în august 2020.

"Trei ani de la tentativa de asasinat cu un agent neurotoxic interzis", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, prin intermediul reţelei de socializare X (fostă Twitter).

Stano a reiterat apelul UE pentru o "investigaţie imparţială în deplină colaborare cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice".

Totodată, oficialul european a cerut din nou "eliberarea imediată şi necondiţionată" a lui Navalnîi şi a insistat că Rusia "este responsabilă pentru securitatea acestuia".

Navalnîi s-a simţit brusc rău, la 20 august 2020, în timp ce zbura din Siberia către Moscova, iar echipajul avionului a decis să devieze de la traseu şi să aterizeze de urgenţă în oraşul Omsk pentru ca Navalnîi să poată primi asistenţă medicală.

La două zile după internarea sa la Omsk, graţie unei iniţiative internaţionale, Navalnîi a fost transportat la Berlin, unde a fost tratat la un spital local.

La 2 septembrie, guvernul german a anunţat că testele toxicologice efectuate asupra lui au demonstrat fără echivoc că Navalnîi a ingerat un agent de tip Noviciok, despre care se ştie că a fost dezvoltat de cercetătorii din fosta Uniune Sovietică şi folosit, de exemplu, în Marea Britanie împotriva fostului spion rus Serghei Skripal.

Aceste rezultate au fost ulterior confirmate independent de trei laboratoare specializate din Franţa şi Suedia, precum şi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.