Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai putem avea încredere în sondaje?

partid grafic sondaj

Americanii au, din nou, o discuție despre calitatea sondajelor. După Convenția Partidului Republican Trump o depășise, în sfârșit, pe Hillary Clinton în sondaje. Congresul Partidului Democrat a inversat situația. Sociologii și politologii locali își apără metodologia dar, pentru public, nu este la fel de limpede. În definitiv, nu prea există sondaje care să fi prevăzut ascensiunea lui Trump.

Nici în Marea Britanie nu este mai bine. După ce au eșuat în a prevedea victoria Conservatorilor la ultimele parlamentare, sondajele nu au prevăzut nici Brexit-ul.

Nu mai zic de România unde victoria lui Klaus Iohannis i-a surprins pe toți cei ce credeau în cifre.

Ne pun ăștia ceva în sondaje?

Există într-adevăr, o problemă de eșantionare în toate sondajele mai puțin cele față în față. Pe vremuri era simplu, cel puțin în lumea occidentală. Fiecare familiei avea un telefon fix și numai unul (cu puține excepții). Astăzi, oricine poate avea acces la un telefon fix, două numere de mobil și trei adrese de mail. Iar dacă vrem să ne întoarcem la standardul de aur, sondajul pe teren, trebuie să ne amintim că acesta nu este mai bune decât dacă operatorul de interviu revizitează la ore diferite locuințele unde nu răspunde nimeni. Adică sunt bune... dacă sunt scumpe.

Aceste probleme pot, însă, să fie depășite prin calibrare atentă. Iar, în unele state, abundența de sondaje permite calcularea unor medii destul de credibile.

Problema mai interesantă este alta. Există o pătură de alegători anti-sistem care sunt greu de prins în sondaje. Ei nu au încredere nici în sondori nici în alegeri. Decizia de a veni la vot este, adeseori, una de ultim moment. Deci dacă îi suni s-ar putea să nu vrea să vorbească dar, chiar dacă acceptă, este greu de stabilit probabilitatea lor de a veni la vot. Asta s-a întâmplat, conform unor analize, la Brexit, asta s-a întâmplat în 2014 în România și, când vorbim de ascensiunea lui Trump, tot de asta ne temem.

În fața acestei provocări nu știm să facem mare lucru. Trebuie, însă să începem să fim preocupați de nehotărâți și să ținem cont în cursele electorale care candidați sunt capabili să provoace valuri bruște de emoție publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.