Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, despre proiectul Strategiei Securităţii Naţionale: Vom acționa și vom cere să fim respectați inclusiv de Rusia

deschide.md
maia sandu klaus iohannis

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat la ședința Consiliului Suprem de Securitate proiectul Strategiei Securităţii Naţionale. Într-o conferință de presă, șeful statului moldovean a subliniat că documentul, care urmează să fie supus consultărilor publice, se bazează pe trei obiective, menite să consolideze securitatea în ”cel mai periculos moment de la obținerea independenței”.

Potrivit Maiei Sandu, în contextul războiului din Ucraina și al atacurilor declanșate de gruparea Hamas în Israel, R. Moldova trebuie să decidă de ce parte a lumii vrea să fie. Statul beneficiază de ajutorul României, Franței, Germaniei și SUA, însă securitatea cetățenilor este în ”mâinile noastre”.

Primul obiectiv: vom proteja și garanta siguranța cetățenilor. R. Moldova trebuie să-și poată proteja populația, ceea ce înseamnă că trebuie să tratăm securitatea națională mai responsabil, mai serios și cu mai multă pregătire, decât cum am făcut-o în ultimii 30 de ani. Al doilea: vom crea un stat puternic și respectat. Vom acționa cu respect față de țările lumii și vom cere să fim respectați inclusiv de Rusia, care încearcă să ne submineze democrația. Vom consolida statul ca să fim cu adevărat independenți. Și al treilea obiectiv: vom adera la UE, unde pacea este garantată. În familia europeană ne vom bucura de siguranță și respect. Îndeplinirea celor trei obiective e o misiune comună a instituțiilor statului și cetățenilor” a declarat șeful statului.

Președintele a reiterat că, ani la rând, R. Moldova a fost sub atacul corupților, grupurilor criminale, și al șantajului constant din partea Rusiei.

Ani la rând, R. Moldova a fost sub atacul corupților, al unor grupuri criminale, sub șantajul constant din partea Rusiei. De când Rusia a declanșat un război total împotriva Ucrainei, R. Moldova este sub amenințare de destabilizare și sub riscul real de a fi următoarea dacă Ucraina cade. În tot acest timp, în R. Moldova au fost și mai sunt persoane care contribuie la aceste atacuri. Sunt gata să vândă azi siguranța și pacea moldovenilor pentru propriul interes. Să nu ne facem iluzii, aceste atacuri nu vor înceta. Datoria noastră e să fim mai pregătiți de ele ca moldovenii să fie în siguranță acasă. Vedem cu Kremlinul încearcă să ne umilească și să ne decidă destinul prin șantaj economic, energetic, militar, prin dezinformare și minciuni” a subliniat Maia Sandu.

Potrivit ei, R. Moldova vrea să fie în relații bune cu toate țările, ”dar nu ne putem înțelege cu cei care ne vor răul”. Maia Sandu afirmă că Rusia nu va renunța la acțiunile agresive împotriva R. Moldova și că doar eroismul ucrainenilor ne salvează acum de o invazie.

R. Moldova e o țară mică, dar nu vom permite să fie umilită. Vom spori investițiile în domeniul apărării și securității naționale. Bugetul de securitate trebuie majorat, pentru că e o investiție necesară pentru a descuraja ingerințele externe. Neutralitatea nu înseamnă să stăm pasivi și neajutorați, dar să construim o armată cu care cetățenii să se mândrească. Ne pare că acest lucru costă mult, dar viața nu are preț” a declarat șeful statului.

De asemenea, Maia Sandu a subliniat că trebuie să progresăm gradual pe cale soluționării conflictului transnistrean, reiterând că nu există altă cale decât cea pașnică. Ea a cerut, din nou, Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, trebuie să fim parte și să dezvoltăm parteneriate de securitate cu cei mai puternici parteneri. UE rămâne unul dintre pilonii de bază ai securității în Europa. În acest context, apreciem parteneriatul nostru strategic privilegiat, profund și multidimensional cu România în domeniul securității și apărării. Consolidarea acestui parteneriat este esențială pentru îndeplinirea dezideratului nostru de aderare la UE și pentru asigurarea securității țării pe termen lung. Vom dezvolta un parteneriat strâns și cu Ucraina, cu care rămânem solidari și suntem prieteni. Securitatea Europei se bazează pe cooperare și pe NATO. Vom continua să consolidăm parteneriatul cu Alianța pentru a întări armata” a notat Maia Sandu.

La final, ea a subliniat că securitatea durabilă, pacea și prosperitatea R. Moldova pot fi asigurate doar printr-un efort comun și continuu al instituțiilor de stat, al societății civile, al sectorului privat și al tuturor cetățenilor, de acasă și din diasporă.

Pacea și bunăstarea copiilor noștri este în mâinile noastre. Să ne unim eforturile - instituțiile statului, societatea civilă, cetățenii, ca dintr-o țară mică și fragilă să devenim un stat puternic, modern, rezilient și european, capabil să aibă grijă de cetățenii săi, care garantează că moldovenii sunt în siguranță acasă și tratați cu respect oriunde în lume” a conchis șeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.