Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mâna lungă a lui Ramzan Kadîrov: Un cunoscut critic al liderului cecen a fost asasinat îm Suedia

Reuters
Ramzan Kadîrov

Un critic proeminent al liderului cecen, Ramzan Kadyrov, a fost ucis în Suedia.

Colegii bloggerului cecen Tumso Abdurakhmanov au declarat Serviciului Rus al RFE/RL că acesta a fost împușcat  în noaptea de 1 spre 2 decembrie, confirmând informațiile anterioare despre uciderea sa.

Autoritățile suedeze nu au emis o declarație în acest sens.

Opoziția cecenă pe Telegram  a confirmat a confirmat pe 5 decembrie printr-o reacție pe Telegram, de asemenea, că Abdurakhmanov a fost ucis și că fratele său, Mukhammad Abdurakhmanov, se afla sub protecția forțelor de securitate suedeze.

Rapoartele conform cărora Abdurakhmanov, în vârstă de 36 de ani, a fost ucis au apărut pe 1 decembrie, dar nu au putut fi confirmate. Caucaz.Realities din RFE/RL și grupurile de opoziție cecenă au raportat că nu au putut contacta bloggerul și că reprezentanții acestuia au spus că nu au fost în contact cu el sau cu fratele său.

Oficialii suedezi au declarat pentru RFE/RL pe 2 decembrie că nu au informații despre locul unde se află Abdurakhmanov.

În ianuarie 2021, doi cetățeni ruși din Cecenia au primit pedepse lungi de închisoare în Suedia, după ce au fost condamnați pentru tentativa de a-l ucide pe Abdurakhmanov în februarie 2020.

Unul dintre bărbați, Ruslan Mamayev, a mărturisit că a acționat la ordinul autorităților cecene, care au promis că îi vor plăti 50.000 de euro (50.000 de dolari).

Kadyrov, care conduce Cecenia din 2007 cu un cult al personalității în jurul său, este acuzat frecvent de grupurile ruse și internaționale pentru abuzurile grave ale drepturilor omului, inclusiv răpiri, tortură, crime extrajudiciare și că vizează comunitatea LGBT.

Abdurakhmanov, un blogger popular pe YouTube, care l-a criticat aspru pe Kadyrov și a guvernul său din Cecenia, a părăsit Rusia în 2015. I s-a acordat azil politic în Suedia.

Nu a mai postat pe canalul său Telegram din seara zilei de 30 noiembrie. „În mod normal, Tumso avertizează când canalul său Telegram nu va fi activ, dar ieri nu a făcut-o”, a scris un comentator sub postare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.