Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Managerul unui important spital privat susține testarea antidrog, ca screening național al consumului de stupefiante

arhiva personala
Alina Ion

Managerul Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, Alina Ion, susține testarea în masă a elevilor și spune că ar extinde programul la nivelul unui screening național antidrog.

Această testare ar putea fi un screening național, pentru ca statul să știe, în mod cât se poate de obiectiv, la ce nivel al consumului de droguri se situează tinerii români. Doar așa am putea demara programe eficiente antidrog”, scrie Alina Ion, într-o postare pe pagina sa oficială de socializare.

Ea sugerează Guvernului să decidă acoperirea costurilor de către Casa Națională de Sănătate, iar testarea să fie realizată cu ajutorul Agenției Naționale Antidrog.

Manager și fondatoare a Spitalului privat ”Sfântul Sava”, Alina Ion a declarat în exclusivitate pentru stiripesurse.ro că s-a confruntat cu situații în care a fost nevoită să refuze la internare tineri cu patologii grave, din cauză că erau dependenți de stupefiante.

Am văzut disperarea părinților că nu-și pot ajuta copiii să se recupereze medical după accidente, deși aceasta ar fi unica lor șansă să-și recapete mobilitatea. Din păcate, nu i-am putut ajuta întrucât noi nu avem specificul internării pacienților consumatori de substanțe psihotrope. Este o situație prin care niciun părinte nu trebuie să treacă vreodată în viață. De aceea, eu susțin că testarea în masă antidrog a elevilor vine în sprijinul părinților, nicidecum împotriva copiilor”, declară Alina Ion, managerul Spitalului de Recuperare Medicală Sfântul Sava, din Pantelimon, Ilfov.

Iată postarea Alinei Ion cu privire la testarea în masă antidrog:

”Mă miră și nu înțeleg deloc oponența asociațiilor de părinți față de testarea antidrog a copiilor lor, la școală.

Pe părinți îi preocupă similitudinea cu testarea anti-COVID, potențiala îmbogățire a ”băieților deștepți” pe seama acestor teste și, ceea ce mă miră cel mai mult – intruziunea în viața privată a copiilor lor. Adică, să nu cumva să le fie afectată imaginea fiilor, ca urmare a testării în masă antidrog.

Nu e ridicol?!

Să le luăm pe rând, dar de la coadă spre cap:

Intruziunea în viața privată a copiilor

-          Teza este una extrem de nocivă pentru viitorul copiilor și creează impresia că părinții nu vor să afle adevăruri despre fiii lor.

-          Când copilul tău se droghează, știe toată clasa, toată școala, numai tu, nu. Dacă te prefaci că nu vezi ceea ce vede toată lumea, nu e vina nimănui altcuiva decât a ta. Dacă chiar nu știi să faci diferența între copilul tău sănătos și copilul tău consumator de substanțe psihoactive, nu înțlege de ce te-ai opune unor teste periodice.

-          Viața privată este o valoare fundamentală, însă viața, în sine, nu are, cumva, cea mai mare valoare? Un copil drogat astăzi nu va mai fi un adult responsabil, decât în vise.

Cine plătește testele antidrog

-          Casa de Sănătate și-a dublat bugetul, fără niciun beneficiu pentru asigurați. Nu avem spitale noi, nu renovăm spitale vechi, nu avem echipamente inovative, ba nici măcar feșe în spital. Nu își asumă nicio responsabilitate când vine vorba despre paciente care mor cu zile din cauza unei  sarcini.

-          Guvernul ar putea hotărî ca din fondurile Casei de Sănătate să fie asigurată testarea antidrog în masă a elevilor, fără niciun cost pentru părinți.

-          Această testare ar putea fi un screening național, pentru ca statul să știe, în mod cât se poate de obiectiv, la ce nivel al consumului de droguri se situează tinerii români. Doar așa am putea demara programe eficiente antidrog.

Cine realizează testele antidrog

-          Părinții susțin cadrele didactice în respingerea testării în școli, bazându-se pe eșecul testării anti COVID. Eu cred că tocmai din acea experiență absurdă am putea învăța ceva. Testele antidrog ar putea fi realizate în școli de personal calificat al Agenției Naționale Antidrog, care are un buget de peste 6 milioane de euro, din care peste 5 milioane de euro sunt doar cheltuieli de personal. Pot fi realizate campanii simultane de testare în școli, dublate de campanii educative non-formale. Părinții care contestă veridicitatea testelor, pot solicita refacerea testelor pe bani proprii, în laboratoare specializate.

Să stăm fără să facem nimic preventiv, să ne prefacem că fenomenul nu există, ci doar să plângem în pumni când se întâmplă tragedii, SIGUR NU ESTE O SOLUȚIE. Soluția este să fim realiști și să începem să mișcăm lucrurile, dacă vrem să ne salvăm copiii. Dreptul la imagine este important, dar pe scara valorilor, dreptul la viață este primul, totuși!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.