Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manevra anti-Florea: Cum a fost inventat un eveniment la Parchetul General pentru a bloca plenul CSM (surse)

csm

Marţi dimineaţă, la ora 10, este planificată şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Anunţată cu trei zile înainte, aşa cum prevedere legea, şedinţa ar putea fi din nou amânată, din lipsă de cvorum, după ce la Parchetul General a fost inventat pentru noapte un eveniment la care urmează să participe trei procurori din CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marți, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este pentru a șasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.

Potrivit art. 27 din Legea 317/2004,  "(2) Lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri, iar lucrările secţiilor se desfăşoară în prezenţa majorităţii membrilor acestora."

De la şedinţă va lipsi Ana Birchall, ministrul Justiţiei, care se află la Bruxelles, la Consiliul JAI. Potrivit unor surse, şi vicepreşedintele CSM, Nicolae Solomon, va fi absent, pentru că se află în concediu. Mai rămân 17 membri ai CSM, însă trei dintre aceştia ar urma să fie prezenţi la un alt eveniment, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului. Aceştia se vor afla la "întâlnirea de lucru a membriilor Secțiilor de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, Secției Parchetelor Militare și structurilor specializate".

Prezentată în presă ca un eveniment planificat înainte de anunţarea plenului CSM, întâlnirea de la PÎCCJ a apărut abia luni. Surse din sistemul judiciar au precizat, pentru STIRIPESURSE.RO, că nimeni nu ştia despre eveniment săptămâna trecută. Procurorii care ar urma să participe la discuţiile de la Parchetul General au fost anunţaţi abia luni despre evenimentul de marţi dimineaţă.

Astfel, dacă procurorii CSM Tatiana Toader, Mihai Ban şi Florin Deac vor alege să meargă la PÎCCJ, plenul CSM nu va mai putea avea loc (doar 14 membri rămaşi). Situaţia ar fi una delicată pentru aceştia, nu doar pentru că mişcarea arată ca o tentativă de sabotare a SIIJ, ci şi pentru că pe ordinea de zi a plenului CSM se află avizarea proiectelor de buget pe 2020 pentru Ministerul Public şi pentru instanţe.

Procurorul general Bogdan Licu nu a răspuns, până la ora publicării acestui articol, la mesajele STIRIPESURSE.RO pentru a lămuri aceste chestiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.