Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manevră sinucigașă a Bulgariei? Vecinii de la sud rup relația cu Gazprom, de la care importă 90% din necesarul de gaze

Pinterest
Bulgaria

Bulgaria nu va purta discuții cu gigantul energetic rus Gazprom pentru a-și reînnoi acordul de cumpărare de gaze naturale, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, și va căuta surse de aprovizionare alternative, a declarat sâmbătă viceprim-ministrul Assen Vassile, citat de Reuters.

Țara membră a Uniunii Europene își satisface aproape toate nevoile de gaze cu gaz rusesc în cadrul unui acord de 10 ani cu Gazprom, care expiră la sfârșitul anului 2022.

„În această situație, nu pot fi discuții cu Gazprom... Există alternative”, a declarat Vassilev la radioul public BNR. „Aceasta nu este doar o decizie a Bulgariei, este o strategie europeană comună”.

Vassilev a spus că Sofia va căuta să importe gaz natural lichefiat (GNL) de la terminalele din Turcia și Grecia vecine și să crească cantitatea de gaz azer pe care o poate primi.

Bulgaria, unde consumul anual de gaze este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi, a încheiat o înțelegere pentru a primi 1 miliard de metri cubi de gaz azer, dar nu poate exploata pe deplin contractul decât după ce o nouă conductă de gaz cu Grecia devine operațională la sfârșitul acestui an.

La începutul acestei luni, executivul UE, Comisia Europeană, a publicat planuri de a reduce dependența blocului de gaze rusești cu două treimi în acest an și de a pune capăt dependenței sale „cu mult înainte de 2030”.

Invazia Ucrainei de către Rusia luna trecută a declanșat o revizuire a priorităților energetice în UE, care are 27 de țări și care se bazează pe Rusia pentru aproximativ 40% din consumul său de gaze naturale.

Vassilev a spus că Bulgaria susține ideea unui contract comun de furnizare de gaze pentru UE, care ar putea elimina concurența dintre statele membre și ar putea genera prețuri mai bune datorită volumelor mai mari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.