Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MApN: Ceremonii de comemorare a 75 de ani de la moartea mareșalului Constantin Prezan vor avea loc în toate unităţile militare ale Armatei

www.wikimedia.org
MApN

Ceremonii de comemorare a mareşalului Constantin Prezan, la împlinirea a 75 de ani de la moartea acestuia, vor avea loc luni, de la ora 9,00, în toate unităţile militare ale Armatei, scrie Agerpres.

În cadrul ceremoniilor, va fi evocată personalitatea mareşalului Constantin Prezan şi vor fi oficiate slujbe religioase de pomenire, înaintea cărora în bisericile şi capelele militare vor fi trase clopotele, a informat MApN duminică, prin intermediul unui comunicat. 

"Mareşalul Constantin Prezan a fost cel mai înalt lider militar român pe timpul Primului Război Mondial, fiind cel care şi-a asumat, din calitatea de şef al Marelui Cartier General, coordonarea planului Campaniei din 1917, în care au fost purtate bătăliile de pe frontul din Moldova, de la Mărăşti, Mărăşeşti, Soveja şi Oituz, intrate în legendă prin deviza care i-a însufleţit pe ostaşii români - 'Pe aici nu se trece!'", a precizat MApN.

Citește și: O flamă a fost observată la un corp de iluminat din zona Palatul Episcopiei Romano-Catolice cu puţin timp înainte de incendiu

Născut la 27 ianuarie 1851, la Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu (în prezent judeţul Dâmboviţa), Constantin Prezan a urmat Şcoala fiilor de militari din Iaşi, Şcoala de ofiţeri din Bucureşti (1887-1880), Şcoala specială de artilerie şi geniu, arma geniu (1881-1883), Şcoala de aplicaţie de artilerie şi geniu de la Fontainebleau, Franţa (1883-1886). 

Ca militar de carieră, a urcat treptele ierarhiei militare, de la gradul de sublocotenent (obţinut în anul 1880), până la cel de mareşal al României (la care a fost înălţat, din poziţia de general în rezervă, în anul 1930). 

După trecerea în rezervă, în anul 1920, Constantin Prezan a deţinut demnităţile de senator de drept pe toată perioada vieţii, membru al Consiliului de Coroană al României şi membru de onoare al Academiei Române.

Citește și: Alexandru Cumpănașu, președintele CNMR: Decesul lui John McCain reprezinta o mare pierdere pentru politica americana dar si pentru Romania

A fost decorat cu numeroase distincţii şi medalii ale statului român şi ale unor state străine. La 27 august 1943, mareşalul Constantin Prezan s-a stins din viaţă la Schinetea, în judeţul Vaslui, unde a şi fost înmormântat alături de soţia sa, Olga Elena, decedată cu numai câteva luni înainte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.