Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O flamă a fost observată la un corp de iluminat din zona Palatul Episcopiei Romano-Catolice cu puţin timp înainte de incendiu

realitatea.net
episcopia greco catolica oradea

Autorităţile au fost sesizate cu puţin timp înainte de izbucnirea incendiului de la Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea de faptul că a apărut o flamă la un corp de iluminat din zonă, acolo fiind trimise echipele Electrica. Prefectul spune că nu au fost constate deficienţe, becul respectiv funcţiona, iar în urma verificărilor efectuate duminică nu au fost depistate urme de incendiu la corpul de iluminat respectiv, scrie news.ro.

Prim-adjunctul inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, maiorul Alexandru Csilik, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii instituţiei au fost sesizaţi sâmbătă seara, cu aproximativ o oră înainte de izbucnirea incendiului de la Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, de faptul că a apărut o flamă la un corp de iluminat de pe strada Mihai Pavel, la faţa locului deplasându-se echipaje Electrica.

“La ora 20.46 am fost sesizaţi tot prin 112 despre o flamă care a apărut la un corp de iluminat, al doilea corp de iluminat de pe strada Mihai Pavel. În astfel de situaţii când apar scântei, flame la lămpi, corpuri de iluminat, noi solicităm intervenţia echipajelor de la Electrica, ceea ce am făcut şi pe parcursul zilei de ieri. Echipajele de la Electrica au ajuns la locul solicitării. Când au ajuns ei, lampa funcţiona şi nu erau semne de vizibile de flăcări sau alte flame”, a afirmat reprezentantul ISU Bihor.

La rândul său, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a spus, în cadrul conferinţei de presă, că Electrica l-a informat telefonic că a ajuns acolo după aproximativ 30-40 de minute, urmând să primească şi un raport despre această intervenţie.

Citește și: Noi detalii în cazul incendiului care a mistuit Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea: Poliția a intrat pe fir pentru DISTRUGERE

“Echipajul a mers acolo şi strada este cu dese solicitări de probleme tehnice. A ajuns echipajul după 30-40 de minute. Informaţia este telefonică, sigur la Electrca va fi un proces-verbal cu ce au făcut, ce au verificat, noi ştim de la ora la care au fost informaţi şi ei la rândul lor vom avea un raport în care vor informa ce au făcut”, a explicat prefectul.

Ioan Mihaiu a menţionat că nu au fost constatate deficienţe la corpul de iluminat respectiv.

“Vreau să vă spun că echipajul care a mers să verifice acest aspect nu a constatat nicio deficienţă, funcţiona becul respectiv. Nu au constatat cabluri care să ardă şi pot să adaug că, până la acest moment, la verificările care s-au făcut în cursul zilei de astăzi la cel de-al doilea corp de iluminat nu există nicio urmă de incendiu în momentul de faţă. Cablajul care merge de la acel corp de iluminat şi care asigură sursa de energie pentru iluminatul arhitectural de pe clădire merge printr-un cablu prin perete şi merge la un tablou din curtea Palatului Episcopiei şi nu s-a constatat nicio deficienţă. Nu există la stradă, la corpul de iluminat, nu există urme de incendiu deocamdată, dar verificările continuă”, a mai spus prefectul.

În aceeaşi conferinţă de presă, reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice a spus că în clădire nu erau obiecte de artă sau valori şi nici arhiva episcopiei sau alte documente care să fi ars.

Citește și: Ministrul irlandez de Externe susține că 'este puțin probabil' ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără un acord

Conducerea Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, duminică, printr-un comunicat, că se va implica în strângerea de fonduri pentru refacerea clădirii simbol afectate de incendiu şi va aloca fonduri în acest sens, după consultarea cadrului legal. Oficialii judeţului fac apel la solidaritate după incendiul care a pus ”la grea încercare” comunitatea prin afectarea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

Până acum, Primăria Oradea şi Ministerul Culturii şi-au arătat intenţia de a sprijini financiar reconstrucţia clădirii care se afla în plin proces de refacere. De luni, Primăria Oradea şi Episcopia Greco-Catolică vor demara şi o campanie de strângere de fonduri.

Faţada clădirii a fost recent restaurată, după o investiţie de un milion de euro.

Incendiul violent care s-a manifestat, sâmbătă, la clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice a afectat o cuprafaţă de peste 1.300 de metri pătraţi, fiind distrus complet acoperişul, tavanul etajului şi un turn din lemn.

Deocamdată, nu s-au evaluat pagubele şi nici nu a fost stabilită cauza producerii incendiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.