Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie și-a schimbat strategia: Se lucrează la un Brexit mai soft

rfi.fr
Brexit

O parte din principalii miniştri ai Theresei May lucrează la o variantă mai "soft" a planurilor sale de Brexit şi s-ar putea avea în vedere chiar şi rămânerea Marii Britanii în piaţa unică europeană şi în uniunea vamală, relatează luni agenţia Bloomberg.

După alegerile legislative anticipate de săptămâna trecută, Theresa May, care a pierdut propriul pariu electoral şi trebuie să se resemneze cu un guvern minoritar în locul unei majorităţi absolute, depinde prea mult de susţinerea rivalilor ei politici din rândul Partidului Conservator şi din afara lui şi nu-şi va putea impune viziunea unei desprinderi "line" de Uniunea Europeană, au indicat trei înalţi oficiali guvernamentali, scrie agerpres.ro.

Citește și: Noi detalii despre boala Denisei Manelista: Mama artistei anunță că are CANCER în tot corpul

Într-un nou semn al divergenţelor dintre conservatori cu privire la Europa, ministrul pentru Brexit, David Davis, a declarat că este "destul de clar" că guvernul de la Londra intenţionează să deţină controlul asupra graniţelor şi legislaţiei Marii Britanii, ceea ce înseamnă abandonarea pieţei unice şi a uniunii vamale, în paralel cu negocierea unui nou acord comercial. "Am petrecut 10 luni elaborând această strategie", a insistat Davis pe postul ITV.

Deşi cabinetul anunţat duminică de May este în mare parte acelaşi, slăbiciunea şefei guvernului s-a văzut în decizia sa de a-l readuce în funcţia de ministru al mediului pe Michael Gove, fost lider al campaniei pentru Brexit, fost ministru al justiţiei şi fost rival al Theresei May la şefia partidului. Ea l-a păstrat totodată în guvern pe ministrul de externe Boris Johnson, un alt lider al campaniei pentru Brexit, a cărui primă misiune a fost de a respinge informaţiile că are în vedere preluarea poziţiei de prim-ministru. În acelaşi timp, May şi-a ales un adjunct favorabil rămânerii în UE, Damian Green.

Citește și: Topul țărilor în care elevii sunt cei mai fericiți: Cine e pe primul loc și unde sunt cei mai nefericiți elevi

Se consideră că ministrul finanţelor, Philip Hammond, s-a poziţionat ca principalul susţinător al unui Brexit mai "soft", spunându-i şefei guvernului că acceptă să lucreze în cabinetul ei doar dacă va primi o influenţă mai mare asupra negocierilor de retragere, a explicat o persoană care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Potrivit unui înalt responsabil ministerial, faptul că Theresa May intenţionează să se bazeze pe sprijinul Partidului Unionist Democratic (DUP) din Irlanda de Nord ar putea însemna ca şefa guvernului să fie nevoită să menţină Marea Britanie în Uniunea Europeană, precum şi în interiorul pieţei unice. Un alt ministru a apreciat că unii dintre conservatorii proeuropeni se vor vedea încurajaţi să ceară un acord mai puţin dur cu UE, care să pună accentul pe interesele de afaceri.

Citește și: PREMIERĂ MEDICALĂ Au fost create camere pentru monitorizarea medicală a bebelușilor prematuri

Liderii de afaceri ar saluta, probabil, o poziţie mai moderată din partea Theresei May faţă de Brexit, care să permită continuarea accesului britanic pe piaţa unică. Totuşi, conservatorii cu vederi de dreapta se vor lupta pentru rămânerea Marii Britanii în afara pieţei unice, considerând prea mare preţul apartenenţei la acest cerc: acceptarea imigraţiei europene nelimitate, a jurisdicţiei Curţii Europene de Justiţie şi a obligativităţii de a plăti anual miliarde de lire la bugetul UE, lucruri cărora May le promisese alegătorilor că le va pune capăt.

Şefa guvernului nu ar dispune de suficiente voturi în parlament în sprijinul viziunii sale de Brexit "dur" şi îi va fi foarte greu să-şi asigure adoptarea de legi, a notat un ministru. Aceasta înseamnă că genul de acord pe care l-ar putea urmări cu UE ar fi inevitabil unul mai "soft" şi ar putea duce chiar la rămânerea Regatului Unit în piaţa unică şi în uniunea vamală, a menţionat acesta.

Citește și: UNA TARE Macron, facut presedinte de postacii romani! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.