Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie și Iranul se 'atacă' pe mare: Căpitanul petrolierului iranian sechestrat în Gibraltar, arestat

petrolier

Căpitanul petrolierului iranian Grace 1 sechestrat cu o săptămână în urmă de autorităţile din Gibraltar şi ofiţerul său secund au fost arestaţi joi de poliţia teritoriului britanic, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, citat de AFP, potrivit agerpres.ro.

Aceste arestări intervin într-un context de tensiuni crescânde cu Teheranul, Londra acuzând nave iraniene că au încercat, miercuri seară, să blocheze un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz.

Cei doi oameni, cu cetăţenie indiană, sunt în prezent audiaţi la cartierul general al poliţiei de pe micul teritoriu britanic situat în extremitatea sudică a Spaniei, a explicat poliţia într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri perverse: Credeai că au un efect pozitiv, dar îți îmbolnăvesc inima

Potrivit unui purtător de cuvânt, ei nu au fost inculpaţi până în prezent.

Arestarea a avut loc joi după o "percheziţie prelungită a navei în cadrul căreia documente şi aparate electronice au fost confiscate şi examinate", a adăugat poliţia în comunicatul ei.

Petrolier de 330 de metri lungime şi cu o capacitate de două milioane de barili, "Grace 1" a fost sechestrat pe 4 iulie de poliţia şi de vama din Gibraltar, asistate de un detaşament al Marinei Regale britanice.

Autorităţile din Gibraltar îl suspectează că urma să livreze petrol Siriei, cu încălcarea sancţiunilor europene împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Acestea au obţinut din partea justiţiei autorizaţia de a imobiliza nava timp de 14 zile, până la 19 iulie. Această autorizaţie poate fi prelungită până la 90 de zile.

Citește și: Eugen Teodorovici SPULBERĂ SPECULAȚIILE: 'Nu ne împrumutăm pentru salarii'

Iranul, care a denunţat un act de "piraterie" în largul mării, a afirmat că destinaţia petrolierului nu era Siria.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri Marea Britanie, evocând "consecinţe" după sechestrarea petrolierului. Un înalt responsabil al Gardienilor Revoluţiei a dat asigurări că Washingtonul şi Londra "vor regreta amarnic" arestarea petrolierului.

În acest context, guvernul britanic a anunţat joi că nave iraniene au încercat miercuri seară "să împiedice" trecerea unui petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz, înainte de a fi respinse de o fregată britanică.

Iranul a negat imediat că ar fi avut vreo confruntare cu orice navă în ultimele 24 de ore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.