Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie: Theresa May intervine pentru accelerarea definitivării politicii privind imigraţia post-Brexit

reuters
Theresa May

Guvernul britanic şi-a anunţat recent intenţia de a face publică politica sa în domeniul imigraţiei post-Brexit, după ce Theresa May a intervenit pentru accelerarea acestui proces, relatează luni politico.eu, scrie agerpres.ro

Un document de lucru al executivului britanic, ce conţine noile reguli privind imigraţia şi pune capăt libertăţii de circulaţie pentru cetăţenii Uniunii Europene pe teritoriul britanic, a fost elaborat în vederea publicării înainte ca parlamentul de la Londra să intre în vacanţa de vară, în luna iulie, deşi acest proces ar putea să dureze mai mult decât s-a preconizat. 

În mandatul fostului ministru Amber Rudd, Ministerul de Interne britanic a amânat în mod repetat publicarea noilor propuneri privind imigraţia, provocând temeri în rândul miniştrilor pro-Brexit care vor ca guvernul să accelereze planurile pentru eventualitatea neajungerii la un acord în urma negocierilor cu Bruxellesul. 

Până în prezent au fost avansate mai multe opţiuni privind viitoarea politică asupra imigraţiei. În timpul campaniei pentru referendumul privind Brexitul, susţinătorii ieşirii din Uniunea Europeană s-au pronunţat pentru un 'sistem bazat pe puncte australian' în vederea înlocuirii regulilor UE care asigură libertatea de mişcare peste graniţe. Totuşi, premierul a respins propunerea la scurt timp după preluarea mandatului. Sistemul bazat pe puncte nu stabileşte o limită sau o ţintă pentru reducerea imigraţiei, dar în schimb se bazează pe nevoile economice ale ţării respective. 

O altă opţiune avansată în cercurile politice de la Londra este crearea unei zone a vizei europene prin care se oferă cetăţenilor UE acces preferenţial în Marea Britanie. Numeroşi parlamentari britanici sunt de părere că o astfel de variantă ar putea fi cheia deblocării unui acord comercial preferenţial cu Bruxellesul, păstrând în acelaşi timp controlul suveran asupra imigraţiei. 

Varianta preferată de mulţi susţinători ai Brexitului este aceea de a nu trata cetăţenii UE diferit faţă de alţi cetăţeni, acordând acces în Marea Britanie în conformitate cu un regim unic privind viza internaţională. 

Reprezentanţi ai Ministerului de Interne britanic afirmaseră că documentul de lucru nu va fi publicat până în toamna acestui an, posibil chiar până la finalul lui 2018. Un oficial guvernamental britanic a confirmat că premierul May i-a transmis clar lui Sajid Javid, succesorul lui Amber Rudd, că una dintre priorităţile sale trebuie să fie punerea în practică a noului sistem de imigraţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.