Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea economie a Chinei se poate prăbuși curând. Chinezii tineri refuză locurile de muncă din fabrici

fairobserver.com

Crescut într-un sat chinezesc, Julian Zhu își vedea tatăl doar de câteva ori pe an, când acesta se întorcea în vacanță de la slujba sa obositoare într-o fabrică de textile din sudul provinciei Guangdong. Pentru generația tatălui său, munca în fabrică a fost un colac de salvare pentru a ieși din sărăcia rurală. Pentru Zhu, și pentru milioane de alți tineri chinezi, salariul mic, orele lungi de muncă și riscul de accidentare nu mai sunt sacrificii care să merite să fie făcute, anunță reuters.com.

"După un timp, munca asta îți amorțește mintea", a spus Zhu, în vârstă de 32 de ani, care a renunțat la liniile de producție în urmă cu câțiva ani și acum își câștigă existența vânzând lapte praf și livrând scutere pentru un supermarket din Shenzhen, centrul tehnologic din sudul Chinei. "Nu am putut suporta repetiția".

Respingerea muncii în fabrici de măcinat de către Zhu și alți chinezi de 20-30 de ani contribuie la accentuarea penuriei de forță de muncă care îi frustrează pe producătorii din China, care produce o treime din bunurile consumate la nivel mondial.

Șefii de fabrici spun că ar produce mai mult și mai repede cu sânge tânăr care ar înlocui forța de muncă îmbătrânită. Dar dacă ar oferi salariile mai mari și condițiile de muncă mai bune pe care le doresc chinezii mai tineri ar risca să le erodeze avantajul competitiv.

Iar producătorii mai mici spun că investițiile mari în tehnologia de automatizare sunt fie inaccesibile, fie imprudente, în condițiile în care inflația în creștere și costurile de împrumut reduc cererea pe principalele piețe de export ale Chinei.

Peste 80% dintre producătorii chinezi s-au confruntat în acest an cu un deficit de forță de muncă de la sute la mii de muncitori, echivalentul a 10% până la 30% din forța lor de muncă, se arată într-un sondaj realizat de CIIC Consulting. Ministerul Educației din China prevede un deficit de aproape 30 de milioane de lucrători în industria prelucrătoare până în 2025, mai mare decât populația Australiei.

Pe hârtie, forța de muncă nu duce lipsă de forță de muncă: aproximativ 18% dintre chinezii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani sunt șomeri. Numai în acest an, o cohortă de 10,8 milioane de absolvenți a intrat pe o piață a muncii care, în afară de industria prelucrătoare, este foarte slabă. Economia chineză, lovită de restricțiile COVID-19, de o scădere a pieței imobiliare și de măsurile de reglementare împotriva sectorului tehnologic și a altor industrii private, se confruntă cu cea mai slabă creștere din ultimele decenii.

Klaus Zenkel, care prezidează Camera de Comerț Europeană din China de Sud, s-a mutat în regiune în urmă cu aproximativ două decenii, când numărul absolvenților de universitate era mai mic de o zecime față de cel din acest an, iar economia în ansamblu era de aproximativ 15 ori mai mică în termeni actuali în dolari americani. El conduce o fabrică în Shenzhen cu aproximativ 50 de muncitori care fabrică camere cu ecranare magnetică folosite de spitale pentru examinări RMN și alte proceduri.

Zenkel a declarat că creșterea economică vertiginoasă a Chinei din ultimii ani a ridicat aspirațiile generațiilor mai tinere, care acum consideră că domeniul său de activitate este din ce în ce mai neatractiv.

"Dacă ești tânăr, este mult mai ușor să faci această muncă, urcând pe scară, lucrând cu utilaje, mânuind unelte și așa mai departe, dar majoritatea instalatorilor noștri au între 50 și 60 de ani", a spus el. "Mai devreme sau mai târziu trebuie să aducem mai mulți tineri, dar este foarte dificil. Solicitanții vor arunca o privire rapidă și vor spune "nu, mulțumesc, nu este pentru mine"."

Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, agenția de gestionare macroeconomică a Chinei, și ministerele educației și resurselor umane nu au răspuns la solicitările de comentarii.

TIMPURI MODERNE

Producătorii spun că au trei opțiuni principale pentru a face față neconcordanței dintre piața forței de muncă: să sacrifice marjele de profit pentru a crește salariile; să investească mai mult în automatizare; sau să se urce pe valul de decuplare declanșat de rivalitatea sporită dintre China și Occident și să se mute pe pășuni mai ieftine, cum ar fi Vietnam sau India.

Dar toate aceste opțiuni sunt dificil de pus în aplicare. Liu, care conduce o fabrică din lanțul de aprovizionare cu baterii electrice, a investit în echipamente de producție mai avansate, cu măsurători digitale mai bune. El a spus că lucrătorii săi mai în vârstă se chinuie să țină pasul cu echipamentul mai rapid sau să citească datele de pe ecrane.

Liu, care, la fel ca alți șefi de fabrici, a refuzat să își dea numele complet pentru a putea vorbi liber despre încetinirea economică a Chinei, a declarat că a încercat să atragă muncitorii mai tineri cu salarii cu 5% mai mari, dar a fost refuzat.

"Este ca în cazul lui Charlie Chaplin", a spus Liu, descriind prestația muncitorilor săi, făcând aluzie la o scenă din filmul "Timpuri moderne" din 1936, despre neliniștile muncitorilor industriali din SUA în timpul Marii Crize economice. Personajul principal, Little Tramp, interpretat de Chaplin, nu reușește să țină pasul cu strângerea șuruburilor pe o bandă transportoare.

Factorii de decizie politică chinezi au pus accentul pe automatizare și pe modernizarea industrială ca soluție la îmbătrânirea forței de muncă.

Această țară cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori, aflată în pragul unui declin demografic, a reprezentat jumătate din instalațiile de roboți în 2021, în creștere cu 44% de la an la an, potrivit Federației Internaționale de Robotică.

Dar automatizarea are limitele sale.

Dotty, director general la o fabrică de tratare a oțelului inoxidabil din orașul Foshan, a automatizat ambalarea produselor și curățarea suprafețelor de lucru, dar spune că o soluție similară pentru alte funcții ar fi prea costisitoare. Cu toate acestea, lucrătorii tineri sunt esențiali pentru a menține producția în mișcare.

"Produsele noastre sunt foarte grele și avem nevoie de oameni care să le transfere de la o procedură de prelucrare la alta. Este o muncă intensivă la temperaturi ridicate și ne este greu să angajăm pentru aceste proceduri", a spus ea.

Brett, manager la o fabrică de controllere și tastaturi pentru jocuri video din Dongguan, a declarat că comenzile s-au înjumătățit în ultimele luni și că mulți dintre colegii săi s-au mutat în Vietnam și Thailanda.

El "se gândește doar la cum să supraviețuiască acestui moment", a spus el, adăugând că se așteaptă să concedieze 15% din cei 200 de muncitori ai săi, chiar dacă își dorea în continuare mușchi mai tineri pe liniile de asamblare.

ASPIRAȚII CONTRADICTORII

Competitivitatea sectorului manufacturier chinez orientat spre export a fost construită de-a lungul mai multor decenii pe baza investițiilor subvenționate de stat în capacitățile de producție și a costurilor scăzute ale forței de muncă.

Păstrarea acestui status quo intră acum în conflict cu aspirațiile unei generații de chinezi mai bine educați, care doresc o viață mai confortabilă decât cea în care părinții lor se chinuiau zilnic să doarmă, să muncească și să doarmă pentru masa de mâine.

În loc să se mulțumească cu locuri de muncă sub nivelul lor de educație, un număr record de 4,6 milioane de chinezi au aplicat pentru studii postuniversitare în acest an. Pentru fiecare loc de muncă în administrația publică există 6.000 de candidaturi, a anunțat luna aceasta presa de stat.

De asemenea, mulți tineri chinezi adoptă din ce în ce mai mult un stil de viață minimalist, cunoscut sub numele de "lying flat", făcând doar atât cât să se descurce și respingând cursa de șobolani din China Inc.

Economiștii spun că forțele pieței ar putea constrânge atât tinerii chinezi, cât și producătorii să își limiteze aspirațiile. "Situația șomajului pentru tineri ar trebui să fie mult mai gravă înainte ca această nepotrivire să fie corectată", a declarat Zhiwu Chen, profesor de finanțe la Universitatea din Hong Kong. Până în 2025, a spus el, s-ar putea să nu mai existe un mare deficit de lucrători "deoarece cererea va scădea cu siguranță".

"TE SIMȚI LIBER

Primul loc de muncă al lui Zhu a fost să înșurubeze diamante false în ceasuri de mână. După aceea a lucrat într-o altă fabrică, unde a turnat cutii de tablă pentru prăjituri de lună, un produs de patiserie tradițional chinezesc.

Colegii săi au împărtășit povești înfiorătoare despre răni la locul de muncă care implicau foi de metal ascuțite. Dându-și seama că poate evita să retrăiască viața tatălui său, și-a dat demisia. Acum se ocupă de vânzări și livrări și câștigă cel puțin 10.000 de yuani (1.421,04 dolari) pe lună, în funcție de câte ore muncește. Este aproape dublu față de ceea ce ar câștiga într-o fabrică, deși o parte din diferență se duce pe cazare, deoarece multe fabrici au propriile dormitoare.

"Este o muncă grea. Este periculos pe drumurile aglomerate, în vânt și ploaie, dar pentru cei mai tineri, este mult mai bine decât în fabrici", a spus Zhu. "Te simți liber". Xiaojing, în vârstă de 27 de ani, câștigă acum între 5.000 și 6.000 de yuani pe lună ca maseuză într-o zonă de lux din Shenzhen, după o perioadă de trei ani la o fabrică de imprimante, unde a câștigat 4.000 de yuani pe lună.

"Toți prietenii mei care sunt de vârsta mea au plecat din fabrică", a spus ea, adăugând că ar fi o sarcină dificilă să o convingă să se întoarcă. "Dacă ar plăti 8.000 înainte de orele suplimentare, sigur".

(1 dolar = 7,0371 yuani chinezi renminbi)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.