Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Grapini a explodat și i-a scris Ursulei von der Leyen: Cereralele Ucrainei au afectat grav România!

Facebook
Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini i-a scris direct șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Grapini acuză că transportul de cereale ucrainene prin România a afacetat grav fermierii români.

Susținătoare a intereselor fermierilor români, prin numeroase intervenții în plenul și comisiile Parlamentului European, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului, a transmis, de această dată, o scrisoare Comisiei Europene prin intermediul căreia trage un serios semnal de alarmă în privința scăderii exporturilor de cereale românești, pe fondul intrării în țara noastră a unei cantități foarte mari de cereale din Ucraina.

Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în grupul S&D, crearea coridoarelor de tranzit pentru transportul cerealelor ucrainene a afectat grav fermierii si producția internă din România și din multe alte state de tranzit din Uniunea Europeană.

De asemenea, Maria Grapini a punctat faptul că exporturile românești de cereale au scăzut pe măsură ce în țară a intrat o cantitate foarte mare de cereale din Ucraina, care în loc să tranziteze România au rămas aici, la prețuri mult mai mici și cu standarde de calitate inferioare celor din Uniunea Europeană.

Având în vedere adresa primită de la Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România, eurodeputatul PUSL a dorit, prin scrisoarea sa, să semnaleze președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai multe probleme generate de propunerea Comisiei Europene de a prelungi eliminarea tarifelor vamale, tranzitul si importul produselor agricole si agroalimentare din Ucraina.

În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a precizat că România s-a confruntat cu un val de produse agroalimentare și o cantitate mare de cereale din Ucraina, care în loc să tranziteze țara noastră și să ajungă, așa cum era prevăzut, în țările africane, au ajuns în UE. Mai mult, a mai spus europarlamentarul român, cantități importante de cereale au rămas pentru procesare și consum în România, în detrimentul fermierilor români, deși produsele acestora au standarde de calitate superioară, stabilite la nivel european și, implicit, costuri de producție mai ridicate.

În opinia eurodeputatului PUSL, tranzitul și importul de produse agroalimentare din Ucraina se face fără taxe vamale și fără certificate fitosanitare, ceea ce determină un preț de achiziție mai mic în raport cu produsele agricole românești. Situația conduce, astfel, la pierderi foarte mari pentru fermierii români.

“Este imperativ ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse controalelor sanitar -veterinare la vamă, pentru a nu pune în pericol sănătatea populației din Uniunea Europeană. Aceste produse agroalimentare, care provin din Ucraina, nu au aceleași standarde de calitate ca și cele din Uniunea Europeana și se știe că aceste produse agroalimentare au limite diferite în ceea ce privește folosirea pesticidelor, cu efecte grave asupra sănătății populației din România și Uniunea Europeană.

Astăzi, ne aflăm in situația în care produsele cerealiere românești sunt declasificate și refuzate la export pentru ca au fost contaminate cu organisme modificate genetic - OMG, deoarece au fost amestecate cu cereale provenite din Ucraina, care au ajuns în Romania profitându-se de acest coridor de tranzit”, se mai arată în scrisoarea transmisă de eurodeputatul Maria Grapini președintei Comisiei Europene.

Având in vedere cele prezentate, Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarele întrebări:

Cine răspunde pentru pagubele aduse fermerilor români și a celor din UE și cine răspunde pentru efectele grave produse asupra sănătății populației din România și UE prin consumul de produse agroalimentare care nu îndeplinesc standardele de calitate și de producție impuse producătorilor din Uniunea Europeană?

Până la ce dată va acorda Comisia Europeană aceaste facilități privind eliminarea tarifelor vamale, tranzitul și importul de produse agricole și agroalimentare din Ucraina?

Cum pot fi ajutați fermierii români și din alte state membre ale UE, care au fost grav afectați de importul de cereale din Ucraina?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.