Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marian Preda: Peste interesul național și peste autonomia universitară nu se trece cu bocancii politicii!

Am discutat cu Marian Preda, Președintele Senatului Universității București despre OG 63/2017 și consecințele acesteia. Guvernul adoptă o măsură care ”naționalizează” banii universităților, afectând astfel rezerva de bani pe care acestea o acumulaseră de-a lungul anilor.

 

Domnule profesor Marian Preda, cu o postare de seară pe Facebook ați stârnit a doua zi reacții în ședința de Guvern și declarații publice la Ministerul de Finanțe. Ce s-a întâmplat?

M-a surprins și pe mine; tocmai reacția aceasta publică imediată la o postare care se voia un semnal de alarmă este cea mai bună confirmare a adevărului afirmațiilor mele. Iată ce s-a întâmplat: Anul trecut s-a dat o lege prin care veniturile tăiate în perioada 2008-2011 din salariile angajaților din învățământ se vor plăti, atenție, obligatoriu, prin universități dar din banii guvernului, în tranșe anuale până în 2020. Anul trecut ni s-au virat de la guvern la universități sumele corecte și am plătit tuturor angajaților aceste sume. Anul acesta, în loc să ne aloce sumele necesare care pentru toate universitățile publice însumează vreo 280 de milioane de lei, Guvernul Tudose-Mișa-Pop, care a epuizat bugetul dublând salariile miniștrilor, parlamentarilor, primarilor și majorând în mod exagerat pensiile speciale, a făcut o șmecherie de nepermis: a dat o ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetară în care spune că banii cuveniți pentru 2017 se vor putea plăti doar din veniturile proprii ale universităților, din economiile acumulate cu greu în trecut. Pentru că plata este obligatorie prin lege iar ei spun că se poate face doar din veniturile proprii, măsura este o naționalizare clară a banilor economisiți de universități; este ca și cum guvernul ar spune: ”pentru că ne-am mărit noi și parlamentarii salariile cu nesimțire, nu mai avem bani pentru voi, profesorii; dar am văzut că aveți voi rezerve la universități așa că vi-i confiscăm și vă platim pe voi tot cu banii voștri.”

Păi ei zic că universitățile le-au cerut asta iar domnii Câmpeanu și Costoiu le dau dreptate.

Aș vrea tare mult, chiar îi somez public, să publice lista universităților și rectorilor care le-au cerut și înainte de Ordonanța de rectificare bugetară dar și după aceea să doneze guvernului bani din propriile solduri pentru plățile pe Legea 85. Se știe că s-au înțeles cu câțiva rectori vasalizați politic, ei înșiși parlamentari și membri ai partidelor politice, rectorii care conduc CNR și au trădat interesele propriilor universități luând apărarea guvernului în povestea asta. Mai grav este că și sindicatele din învățământ tac pentru că sunt cumpărate prin promisiunea că, mutând contribuțiile de la angajator la angajat crește artificial salariul brut și cresc implicit cotizațiile la sindicate care sunt proporționale cu salariul brut. Sunt cu toții complicii guvernului și ai clasei politice. În afară de câteva universități nepolitizate precum Universitatea din București sau Universitatea Babeș-Bolyai, nimeni nu mai supără ministerul sau guvernul, cei mai mulți au fost sau așteaptă să fie miniștri sau așteaptă alte privilegii de la guvern pentru care sacrifică interesul colectiv. Rectorii și sindicaliștii – ”de partid” trebuie să înceteze odată să mai negocieze și să mai vorbească în numele nostru, al universitarilor, reprezentând, de fapt, interesul guvernanților! Nu ne reprezintă nici pe noi, nici universitățile, își promovează doar propriile interese.

Și care ar fi soluția acum, cum vedeți rezolvarea problemei?

Guvernul să recunoască public, printr-un act oficial și cu onestitate că, deși trebuie, conform legii, să ne dea acei bani, nu îi au acum dar ne solicită să-i avansăm din rezervele strategice ale universităților sub formă de împrumut care va fi rambursat prin bugetul de anul viitor cu destinația clară de a reface micile rezerve financiare ale universităților, care ne țin pe linia de plutire.

Și dacă nu se întâmplă asta, ce veți face?

Deja s-a depășit, nu ”linia roșie”, ci linia interesului național, linia roș-galbenă-albastră! Peste interesul național și peste autonomia universitară nu se trece cu bocancii politicii! Din ce în ce mai mulți colegi și studenți de la București, din Cluj, de la alte universități s-au săturat să vadă și să accepte subfinanțarea crasă din învățământul superior și din cercetare, conducerea incompetentă a Ministerului Educației și bătaia de joc față de instituțiile care pregătesc elitele de mâine ale României. Sunt multe facultăți care nu au sedii și laboratoare corespunzătoare, nu au cămine cu condiții decente, nu au alocați bani pentru investiții. Dacă guvernanții nu au bani pentru toate aceste probleme pentru că i-au risipit pe promisiunile electorale nesăbuite,­­­­­­­ să-și reducă mai întâi indemnizațiile de parlamentari și sumele forfetare uriașe, să taie din privilegiile clasei politice și administrative și să lase în pace puținii bani ai universităților! Că altfel ieșim în stradă!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.