Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marian Vanghelie: „Strângeam două genți de bani pe zi”

vanghelie3

vanghelie3Marian Vanghelie vorbește într-un interviu pentru Adevărul despre cum a trecut peste anii de tranziție de după revoluție, despre primul mandat câștigat la Primăria Sectorului 5 și posibilitatea de a candida din nou, dar și despre schimbarea actualei clase politice.

Despre primii ani de după Revoluție, Vanghelie a declarat că a făcut o avere din chioșcurile instalate, ajungând în anul 1993 chiar și la 20 de magazine. De vândut vindea tot, de la sucuri și dulciuri până la aur. Desigur, fără niciun fel de autorizație.

„Da, au apărut aşa-zisele chioşcuri. Am început să mă interesez cine face chioşcuri, cât costă. Am pus primul chioşc între Bucureşti Berlin şi Cocor.(...) A fost senzaţional. M-am speriat de vânzări.(...)După care a venit cineva şi mi-a zis: „Domn’e, dar de ce nu vindeţi aur?“. Zic: „Domn’e, aur? Aici, într-un chioşc?“. Zice: „Domn’e, ia încercaţi!“. Se aducea din Turcia aurul acela – dacă ştiţi – „bob de mazăre“, aşa îi zicea. Lanţuri şi brăţări... Puneam adaos 50%. După vreun an de zile am avut un control de la Poliţia Economică. Mi-a dat amendă că n-am voie să vând aur, că îmi trebuie un aviz de la BNR. N-am ştiut că n-am voie să vând. De ce să vă mint, am mai vândut vreo câţiva ani fără niciun aviz. Vindeam un kil de aur la trei zile…, aproximativ aşa.(...)Da, aveam foarte mulţi bani. Mulţi bani şi pentru acum. Dar pentru acel moment… foarte mulţi. Strângeam două genţi de bani pe zi. Două genţi de bani, aranjaţi, cu banderolă, că mai depuneam şi la bancă, nu puteai să-i ţii mereu după tine prin portbagajul maşinii. Se vindea tot”, a declarat edilul suspendat al Sectorului 5.

Întrebat despre cum a intrat în politică și ce l-a făcut să candideze la Primăria Sectorului 5, Marian Vanghelie a declarat că totul a pornit de la o greșeală.

„Am intrat(n.red. - în politică) dintr-o greşeală. Miron Mitrea mi-a botezat copilul, pe Alexandru, care are acum 21 de ani. L-am respectat mult pe Miron Mitrea. El conducea un partid al Sindicatelor, m-a rugat să-i ajut şi am plecat prin ţară să-i ajut să facem filiale. Apoi s-a făcut fuziunea cu PDSR-ul. Iar când s-au discutat candidaţii pentru alegerile locale din 2000, s-a pus în discuţie că „poate n-ar fi util (n.r. – să fie desemnat Vanghelie), poate ar trebui să sprijinim un intelectual“. Şi asta m-a supărat. Am spus: „Dacă puneţi problema aşa, atunci sunt două variante: ori candidez, ori plec! Păi ce, eu stau aici ca să fiu băiatul care încarcă şi descarcă?(...)Multă lume a spus că eu n-am şanse, că e foarte greu, că, vezi Doamne, n-am un CV foarte bun… Ca şi cum în România interesează pe cineva CV-ul. Haideţi că asta este o poveste… Încă mai sunt unii care au rămas în filmele astea de desene animate. Pur şi simplu am ieşit pe primul loc, dintre toţi primarii din PSD.”

Despre o eventuală nouă candidatură la Sectorul 5, dar și despre obstacolele pe care le poate întâmpina, precum dorința societății de schimbare a actualei clase politice, fostul edil a declarat că ia în calcul și varianta candidaturii, în timp ce schimbarea clasei politice este doar o expresie frumoasă.

„Domn’e, nu ştiu ce să vă zic. Ştiţi, eu am primit vreo 500 de scrisori în arest. Şi din ţară, dar foarte multe din Sectorul 5. Când văd ce se întâmplă acum, mă doare inima, că am muncit 15 ani. De ce să mint că nu mă gândesc? Mă gândesc(n.red. - la o nouă candidatură). Mă doare. Sunt şi nervos, şi supărat… nici nu ştiu să găsesc toate cuvintele necesare pentru ceea ce mi s-a întâmplat. (...) Pe de altă parte nu vă ascund şi faptul că din cauza unor calităţi ale mele ascunse, de mic lider, am un anumit nerv şi îmi vine să nu renunţ. Mă bat eu cu mine însumi momentan. Nu ştiu care va fi definiţia exactă. Dar nici nu cred că asta este soluţia(n.red. - schimbarea clasei politice), că ăsta e modelul de societate, că toţi trebuie să tăcem din gură şi că trebuie să apară nişte tinerei de 33 de ani care nu spun nimic, dar care, chipurile, zic că schimbă clasa politică cu altă generaţie. Nicăieri nu se schimbă clasa politică aşa şi nicăieri nu se poate conduce cu copii de 30 de ani. Hai să vorbim pe bune.”

Puteți citi integral interviul aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.