Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mario Vargas Llosa spune că cel mai recent roman al său va fi ultimul

Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa spune că cel mai recent roman al său va fi ultimul. Scriitorul peruan laureat al premiului Nobel mai are în plan să scrie un eseu despre Sartre care "va fi ultimul lucru” pe care îl va scrie.

Cel mai cunoscut scriitor în viață din Peru, Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel, a anunțat că cele șapte decenii de carieră literară se apropie de sfârșit și că ultimul său roman va fi ultimul, relatează CNN.

Într-un post-scriptum la noua carte, Le dedico mi silencio (Îți dau tăcerea mea), romancierul în vârstă de 87 de ani scrie: "Cred că am terminat această carte. Acum aș vrea să scriu un eseu despre [Jean-Paul] Sartre, care mi-a fost profesor în tinerețe. Va fi ultimul lucru pe care îl voi scrie".

Le dedico mi silencio a fost descrisă ca o scrisoare de dragoste către Peru și către muzica criolla.

În interviurile acordate joi presei spaniole, scriitorul a declarat că, deși simte că nu mai are suficient timp la dispoziție pentru a livra un al 21-lea roman, speră să continue să scrie și este hotărât să își termine eseul despre Sartre.

"Am 87 de ani și, deși sunt un optimist, nu cred că voi trăi suficient de mult pentru a lucra la un nou roman, mai ales că îmi ia trei sau patru ani să scriu unul", a declarat el pentru La Vanguardia.

"Dar nu voi înceta niciodată să lucrez și sper că voi avea puterea de a continua până la sfârșit."

Vargas Llosa, care locuiește la Madrid și are dublă cetățenie peruană și spaniolă, este ultimul supraviețuitor al fenomenului literar latino-american cunoscut sub numele de el boom, explozia culturală din anii 1960 și 1970 care a făcut cunoscute în lume scrierile lui Gabriel García Márquez, Carlos Fuentes, Julio Cortázar și mulți alții.

De la publicarea în 1963 a primei sale cărți, La ciudad y los perros - în care a folosit brutala academie militară din Lima, pe care o urmase la începutul anilor 1950, ca microcosmos al unui Peru afectat de diviziuni rasiale, socio-economice și geografice - Vargas Llosa a făcut o cronică a abuzurilor puterii, fie ea politică, militară, rasială, economică, socială sau sexuală.

Vargas Llosa a mai spus că, deși interesul "bârfelor" pentru afacerile sale private - nu în ultimul rând pentru relația sa recentă de șapte ani cu Isabel Preysler - a pătruns în viața sa, nu a fost "deranjat sau jignit de acest lucru".

"Lucrul important pentru mine vor fi întotdeauna romanele și eseurile, cultura și ideile liberale pe care mi-am petrecut ani de zile apărându-le", a declarat el unui grup de jurnaliști. "Oamenii care au clare aceste priorități nu acordă atenție prostiilor pe care anumite elemente ale presei le scriu despre viața mea și care sunt adesea inventate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.