Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri de securitate sporită în ziua recursului unei femei creştine, acuzată de blasfemie

Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi la Islamabad joi, în ziua în care la Curtea supremă are loc procesul în apel al unei pakistaneze creştine, Asia Bibi, condamnată în primă instanţă la pedeapsa cu moartea pentru blasfemie, transmite AFP, potrivit agerpres.

Avocaţii femeii, aflată de şase ani sub ameninţarea execuţiei, vor cere anularea pedepsei cu moartea.

Citeşte şi: Indonezia aprobă pedeapsa cu moartea şi castrarea chimică a pedofililor

La 8 noiembrie 2010, Asia Bibi (45 ani), provenind dintr-o familie săracă şi mamă a cinci copii, a fost condamnată la spânzurătoare de un tribunal din Nankana (est), pentru că ar fi proferat blasfemii împotriva profetului Mahomed, acuzaţie ce i-a fost adusă de consătence musulmane.

content-image

Verdictul va avea, potrivit observatorilor, consecinţe "enorme" pentru minorităţi în conservatoarea republică islamică.

"M-am pregătit, avem multă speranţă", a declarat pentru AFP Saif-ul-Mulook, avocatul Asiei Bibi.

Citeşte şi: Moscova justifică amplasarea rachetelor Iskander în Kaliningrad: 'Este pământ rusesc'

O sută de poliţişti, printre care şi cei anti-revoltă, au fost deplasaţi în faţa instanţei supreme din capitala Pakistanului, atunci când soţul şi avocatul femeii au sosit în debutul dimineţii de joi.

"Securitatea estea foarte ridicată în tot Islamabadul azi. Trupe suplimentare au fost trimise la punctele de control şi în intersecţiile oraşului", a indicat o sursă din poliţie pentru AFP.

Blasfemia este o chestiune foarte sensibilă în Pakistan, unde simple acuzaţii pot declanşa un linşaj.

Asia Bibi a fost judecată după o dispută cu o musulmancă pe subiectul unui pahar de apă. Ea îşi susţine nevinovăţia, iar apărătorii săi subliniază că toată problema este născută dintr-un diferend personal.

Citeşte şi: Ioan Niculae, audiat la DIICOT

În şase ani de bătălie judiciară, cazul său a devenit emblematic pentru derivele legislaţiei care reprimă blasfemia în Pakistan, adesea folosită, potrivit contestatarilor, pentru a regla conflicte personale prin difuzarea unor false acuzaţii, minoritatea creştină fiind afectată în mod special.

După respingerea mai multor recursuri, dacă cei trei judecători vor confirma joi pedeapsa cu moartea, ultima speranţă pentru Asia Bibi ar fi o cerere de graţiere către preşedinte.

Este rar ca tribunalele să arate clemenţă în cazurile de blasfemie, dar niciun condamnat pentru această infracţiune nu a fost până acum legal executat.

Coșmar pentru liderul Senatului: Legea care îl poate BARA pe Tăriceanu

Repercusiunile acestei decizii sunt deci "enorme" pentru minorităţi, drepturile omului şi contestata lege a blasfemiei", subliniază Shahzad Akbar, avocat specializat în drepturile omului.

În cazul anulării condamnării, notează AFP, este posibilă izbucnirea de violenţe, unele grupuri considerând acest dosar ca o luptă pentru "sufletul" Pakistanului, în timp ce statul este prins între respectarea drepturilor omului şi presiunea grupurilor extremiste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.