Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsurile agresive dau roade în Turcia: Lira prinde puteri după majorarea dobânzii la 25%

wall-street.ro
lira turceasca

Lira s-a apreciat joi, după ce Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiştii, primul semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei, care este la aproape 50%, transmit AP şi Bloomberg.

La cea de-a treia şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 17,5% până la 25%. Majoritatea economiştilor estimau o majorare până la 20%.

Lira s-a apreciat joi cu 2% faţă de dolar, cel mai semnificativ avans după mai mult de un an, acţiunile băncilor au crescut, iar indicele bancar al Bursei de la Istanbul înregistra o expansiune de aproape 6%.

"Am decis să continuăm procesul de înăsprire a politicii monetare pentru a stabili cât mai curând un proces de dezinflaţie, pentru ancorarea aşteptărilor în ce priveşte inflaţia, şi pentru a controla deteriorarea comportamentului în materie de preţuri", a precizat, într-un comunicat de presă, Banca Centrală a Turciei.

Mulţi investitori cred că Banca Centrală a Turciei încă trebuie să înăsprească politica monetară.

"În ultimele luni, ritmul înăspririi politicii monetare a dezamăgit aşteptările pieţelor", se arată într-o analiză a ING Bank NV, înainte de publicarea deciziei de joi a Băncii Turciei.

În iulie, rata inflaţiei s-a situat la 47,83%, în scădere de la nivelul de vârf de 85% în octombrie. Dar economiştii independenţi spun că inflaţia reală este mult mai ridicată, la aproape 123%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.