Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mata Hari din Donbas: Ea este femeia care poate dovedi implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei

blacknews.ro
Svetlana Driuk

Poveste desprinsă din scenariile de la Hollywood în războiul din Ucraina: Svetlana Driuk - comandantul singurului echipaj de tancuri constituit din femei în autoproclamata 'Republică Populară Doneţk' (DNR) şi prototipul eroinei principale din filmul 'Combatanta' (Opolcenka) al studioului Lugafilm - a părăsit teritoriul regiunii Donbas, care scapă controlului Kievului, cu ajutorul serviciilor secrete ucrainene, informează marţi presa de la Kiev şi postul de radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty - RFE/RL), potrivit Agerpres.

Citește și: Donald Tusk vorbește despre 'forțe externe antieuropene'. Avertismentul președintelui CE: 'S-ar putea ca acest lucru să se repete la alegerile europarlamentare'

Ea a declarat că este dispusă să colaboreze cu autorităţile ucrainene şi să facă publice documente care atestă implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat oficial că Svetlana Driuk (40 de ani), fosta şefă a comandamentului 'batalionului de tancuri al Regimului 11 motorizat "Vostok" al Corpului 1 al armatei miliţiei populare din DNR', a fost exfiltrată în Ucraina în urma unei operaţiuni îndelungate şi complexe a Departamentului de contrainformaţii din cadrul SBU.

Potrivit postului de televiziune ucrainean TSN, Driuk nu doar că a trecut de partea Kievului, ci a adus cu ea documente care demonstrează implicarea Rusiei în conflictul militar din Donbas.

Svetlana Driuk (alias 'Veterok') a devenit cunoscută după un reportaj despre echipajul feminin de tanc difuzat în 2016 la televiziunea publică rusă în emisiunea propagandistului Kremlinului, Dmitri Kiseliov.

Citește și: Nostalgia protocoalelor: Şeful DNA se plânge că are probleme cu filajele şi înregistrările ambientale

Pe internet, pot fi găsite cu uşurinţă zeci de înregistrări video cu Svetlana, în care ea, fără ezitare, relatează despre participarea la ostilităţile împotriva armatei ucrainene.

În materialul difuzat de TSN, Driuk a confirmat că a fost în situaţia să 'ucidă' în lupte şi a explicat că a 'fugit' din Doneţk după ce s-a îndrăgostit de un agent de informaţii ucrainean care lucra sub acoperire în Donbas. Acesta ar fi ajutat-o să plece din teritoriul controlat de rebeli, iar apoi a asigurat transferul celor doi copii ai Svetlanei din Doneţk pe teritoriul controlat de Kiev. Ziarele rebelilor separatişti din Doneţk şi Lugansk scriu despre Svetlana Driuk ca despre o 'Mata Hari din Donbas'.

Pentru a-şi induce în eroare şefii, Driuk a spus că trebuie să meargă la un tratament în Rostov pe Don, oraş rusesc situat în apropierea frontierei cu Ucraina. Ea spune că până duminică seara cei din Doneţk erau siguri că ea se afla în Rusia.

Fosta combatantă a relatat că Rusia a testat în zona din conflict din Donbas noile tancuri T-72B3 şi a transmis Kievului documente care confirmă faptul că Moscova a trimis în estul Ucrainei tehnică militară modernă. Opt din aceste tancuri au fost aruncate în aer pe un poligon din Torez (regiunea Doneţk) înainte de fuga sa.

Citește și: Rareș Bogdan o DISTRUGE pe Oana-Maria Bogdan de la PLUS: 'De utopiile pe care le-am citit eu nici Karl Marx nu era capabil'

Svetlana Driuk susţine că datorită poziţiei pe care o ocupa în armata rebelilor a avut acces la informaţii despre modul în care Rusia ar intenţiona să-şi trimită armata pe teritoriul ucrainean, conform postului de televiziune Kanal24. În doar câteva ore, Rusia poate desfăşura în estul Ucrainei circa 100.000 de soldaţi, susţine ea.

Fosta combatantă a mai declarat că este gata să depună mărturie despre agresiunea Rusiei în estul Ucrainei la Curtea de la Haga şi să revină în Donbas, dar de data aceasta pentru a lupta de partea trupelor Kievului.

Potrivit mărturiilor acesteia, Rusia primeşte cărbune de la rebelii din Donbas şi îl exportă apoi în Turcia şi în alte ţări, falsificând documente conform cărora acesta ar fi cărbune extras în Federaţia Rusă.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova de acordarea de sprijin militar rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei. În pofida evidenţelor, Rusia neagă implicarea sa în acest conflict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.